Κοσμος

Αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού της Ε.Ε. προαναγγέλλει η Φον ντερ Λάιεν

Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Euractiv

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν © EPA/JULIEN WARNAND

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού στην Ευρώπη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναγνώρισε ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ «δεν λειτουργεί πλέον» και πρέπει να προσαρμοστεί στη «νέα πραγματικότητα των κυρίαρχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα, η πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι τα τρέχοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας δεν έχουν ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση δομικών ζητημάτων της αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ, σύμφωνα με το Euractiv.

Φον ντερ Λάιεν: Η αγορά ηλεκτρισμού στην ΕΕ δεν λειτουργεί πια

«Στην πραγματικότητα, οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος- οι τιμές ενέργειας- έχουν εκτοξευθεί. Και κάνουμε πολλά για αυτό», είπε η φον ντερ Λάιεν, επικαλούμενη την «εργαλειοθήκη» που υιοθέτησε η Κομισιόν το περασμένο φθινόπωρο. Αυτή, επιτρέπει στα μέλη της ΕΕ να φορολογούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και να επιδοτούν τους λογαριασμούς για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

«Όμως, αναγνωρίζουμε επίσης ότι αυτή είναι μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση που δεν θα αλλάξει τη δομή της αγοράς», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. Η αγορά ενέργειας, επεσήμανε, «σχεδιάστηκε με τον τρόπο που ήταν απαραίτητος πριν από 20 χρόνια», όταν ήταν χαμηλό το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι δηλώσεις Φον ντερ Λάιεν για την αγορά ηλεκτρισμού στην ΕΕ
Οι δηλώσεις Φον ντερ Λάιεν για την αγορά ηλεκτρισμού στην ΕΕ © EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

«Σήμερα, η αγορά είναι εντελώς διαφορετική. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οι πιο αποδοτικές οικονομικά και οι φθηνότερες», εξήγησε.

Η Γαλλία και η Ισπανία είναι επικεφαλής των εκκλήσεων για τη μεταρρύθμιση του τρέχοντος συστήματος τιμολόγησης, σημειώνει το Euractiv. Η Μαδρίτη ζητά «δομικές λύσεις» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αποσύνδεση των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ηγέτες της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας κάλεσαν την Κομισιόν να αντιμετωπίσει το «φαινόμενο μετάδοσης» των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.

Οι δηλώσεις της φον ντερ Λάιεν αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγάλων αλλαγών στην ενεργειακή αγορά.

«Αυτό είναι το καθήκον που έχει αναλάβει τώρα η Κομισιόν. Δεν είναι κάτι ασήμαντο, πρόκειται για μια τεράστια μεταρρύθμιση. Θα πάρει χρόνο και πρέπει να το σκεφτούμε καλά. Αλλά πρέπει να βγούμε μπροστά για να προσαρμόσουμε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειάς μας στις σύγχρονες συνθήκες», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ