- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ορκίστηκε πρόεδρος της Σέρβικης Δημοκρατίας ο Αλεκσάνταρ Βούτσιτς - Η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανεξαρτησία στην λήψη αποφάσεων, οι προτεραιότητες του.
Σε πανηγυρικό κλίμα, ενώπιον της σερβικής βουλής, ορκίστηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στην τελετή ορκωμοσίας παρέστησαν ο Πατριάρχης των Σέρβων Πορφύριος και οι επικεφαλής όλων των θρησκευτικών δογμάτων, όπως επίσης ο εκπρόσωπος των Σέρβων στο προεδρείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ και διπλωματικές αντιπροσωπείες ξένων κρατών. Mπροστά από το κοινοβούλιο συγκεντρώθηκαν χιλιάδες υποστηρικτές του Βούτσιτς, που έφτασαν οργανωμένα με λεωφορεία από όλες της περιοχές της Σερβίας.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας στις εκλογές της 3ης Απριλίου από τον πρώτο γύρο λαμβάνοντας το 58,5% των ψήφων. Η θητεία του προέδρου Δημοκρατίας διαρκεί πέντε χρόνια. Είναι η δεύτερη θητεία του Βούτσιτς, πρώτη φορά εξελέγη στο αξίωμα του προέδρου Δημοκρατίας το 2017.
Οι πρώτες δηλώσεις του Βούτσιτς
Στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι προτεραιότητες του θα αποτελέσουν «η ειρήνη, η σταθερότητα, η ανεξαρτησία στη λήψη αποφάσεων, η ελευθερία της Σερβίας, η ασφάλεια, η υγεία, η Ευρωπαϊκή ολοκήρωση». Δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να διατηρήσει την ουδετερότητα της χώρας στην διεθνή σκηνή παρά της πιέσεις που ασκούνται για να συνταχθεί με κάποια πλευρά. «Δεν υπάρχουν ούτε αντιδυτικές ούτε ρωσοφοβικές συμπεριφορές στη Σερβία. Εμείς δεν διώκουμε τον Σαίξπηρ, τον Ντοστογιέφσκι, τον Γκαίτε και τον Χέμινγουεϊ, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στη Σερβία και μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για αυτό», είπε ο Βούτσιτς. Ανέφερε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπλήρωσε ωστόσο ότι το ίδιο παράνομη ήταν και η επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία το 1999. Ο Αλεξάνταρ Βούτσις επισήμανε στην ομιλία του ότι η ενίσχυση περαιτέρω των ενόπλων δυνάμεων της χώρας είναι υψίστης σημασίας θέμα «για να μην περάσει απ το μυαλό κανενός να απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας». Για το Κόσοβο τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία ενισχύουν την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος επισημαίνοντας ότι η λύση θα πρέπει να είναι συμβιβαστική.
Η αντιπολίτευση άσκησε κριτική για το γεγονός ότι ο Βούτσιτς ορκίστηκε ενώπιον των βουλευτών της παλιάς σύνθεσης της Βουλής και όχι αυτής που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 3ης Απριλίου που διεξήχθησαν παράλληλα με τις προεδρικές. Ο πρόεδρος της Βουλής Ίβιτσα Ντάτσιτς εξήγησε ότι τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών δεν ανακοινώθηκαν ακόμη επίσημα γι' αυτό και η ορκωμοσία έγινε πριν συσταθεί σε σώμα η νέα βουλή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.