- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ο Λούλα αυξάνει τη διαφορά από τον Μπολσονάρου για τις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας
Στις 21 ποσοστιαίες μονάδες η διαφορά τους
Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία: Ο Λούλα αυξάνει τη διαφορά από τον Ζαΐχ Μπολσονάρου σύμφωνα με δημοσκόπηση της Datafolha.
Ο Λούλα κερδίζει ξανά έδαφος στις προθέσεις ψήφου ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο στη Βραζιλία, μπορεί ακόμη και να τις κερδίσει από τον πρώτο γύρο, υπέδειξε δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο Datafolha, το 48% των Βραζιλιάνων εξέφρασε την πρόθεση να ψηφίσει τον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ενώ το 27% τον ακροδεξιό νυν πρόεδρο Ζάιχ Μπολσονάρου.
Ο Λούλα αυξάνει έτσι το προβάδισμά του στις 21 εκατοστιαίες μονάδες ενόψει του πρώτου γύρου. Προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου αναφοράς, που είχε δημοσιευθεί την 24η Μαρτίου, τον έφερε να έχει 17 μονάδες διαφορά έναντι του Μπολσονάρου.
Ωστόσο οι δύο έρευνες έχουν διαφορά, αφού αυτή του Μαρτίου προέβλεπε το σενάριο της συμμετοχής και άλλων υποψηφίων, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν αποσυρθεί στο μεταξύ από την κούρσα.
Στα τέλη Απριλίου, δημοσκόπηση του ινστιτούτου PoderData έδειξε αντίθετα πως ο Μπολσονάρου (36%) μείωνε δραστικά τη διαφορά από τον πρώην πρόεδρο (41%).
Αντίθετα, κατά τη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες, ο πρώην πρόεδρος (2003-2010) οδεύει να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, με το 54% έναντι 30% του αντιπάλου του, εάν αφαιρεθούν τα άκυρα και τα λευκά, αν ληφθούν υπόψη μόνο τα έγκυρα ψηφοδέλτια.
Σε περίπτωση που διεξαχθεί δεύτερος γύρος, ο 76χρονος ιστορικός ηγέτης του Κόμματος Εργαζομένων (PT) θα κερδίσει τον Μπολσονάρου, 67 ετών, με 25 μονάδες διαφορά (58% έναντι 33%), τρεις περισσότερες από ό,τι προβλεπόταν τον Μάρτιο.
Η δημοσκόπηση αυτή είναι η πρώτη που διενεργήθηκε αφού οι υποψηφιότητες που ετοιμάζονταν να θέσουν ο πρώην δικαστής ειδικευμένος σε υποθέσεις διαφθοράς Σέρζου Μούρου –πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Μπολσονάρου– και ο κεντροδεξιός πρώην κυβερνήτης στο Σαν Πάουλου, ο Ζουάου Ντόρια, αποσύρθηκαν.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο κεντροαριστερός υποψήφιος Σίρου Γκόμες (7%). Η γερουσιάστρια Σιμόνι Τέμπετ και ο κεντρώος Αντρέ Ζανόν μοιράζονται την τέταρτη και την πέμπτη θέση (2%).
Η δημοσκόπηση της Νταταφόλια δείχνει ότι το γεγονός πως δεν διαπιστώνεται καμία «βελτίωση» της κατάστασης της οικονομίας μπορεί να δημιουργήσει «θετική τάση για τον Λούλα», εκτίμησε ο πολιτικός αναλυτής Κρεομάρ ντε Σόουζα.
Εξάλλου, πρόσθεσε ο αναλυτής μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μπολσονάρου δυσκολεύεται περισσότερο από τον αντίπαλό του να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους που δεν είναι οπαδοί του.
Η δημοσκόπηση της Νταταφόλια διενεργήθηκε προχθές Τετάρτη και χθες Πέμπτη σε 181 πόλεις της Βραζιλίας· έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2%.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος επαινεί τη «γενναιότητα» των συμμάχων του ΝΑΤΟ μετά τις αντιδράσεις
Eπιθέσεις με πυραύλους και drones άφησαν χιλιάδες κατοίκους χωρίς θέρμανση και ρεύμα εν μέσω πολικών θερμοκρασιών
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας - 20 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Μάρτυρες-κλειδιά καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί αυτοάμυνας
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Βερολίνου - Φέρεται να εμπλέκεται σε τρομοκρατικό δίκτυο
Όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως κακόγουστη φάρσα
Οι διεθνείς εξελίξεις και το «τέλος της ιστορίας» που δεν έρχεται ποτέ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.