- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φινλανδία: Ένα βήμα πριν την ένταξη στο ΝΑΤΟ
Ισχυρή σύσταση της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι η καλύτερη επιλογή για τη Φινλανδία προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλειά της, ανέφερε σήμερα η επιτροπή άμυνας του κοινοβουλίου.
«Η ένταξη της Φινλανδίας στο Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (NATO) θα ενίσχυε σημαντικά τον παράγοντα αποτροπής ώστε να μην γίνει στόχος της ρωσικής επιθετικότητας», αναφέρει σε ανακοίνωση η επιτροπή άμυνας του κοινοβουλίου, δήλωση που φέρνει την χώρα ένα βήμα πριν το κατώφλι του ΝΑΤΟ.
Η Φινλανδία είναι στενός εταίρος με το ΝΑΤΟ, αλλά διατηρεί στρατιωτικά αδέσμευτο καθεστώς.
Η Φινλανδία, που μοιράζεται σύνορα 1.300 χλμ. και ένα δύσκολο παρελθόν με τη γειτονική Ρωσία, επανεξετάζει τη μακρόχρονη στάση της να αποφύγει μια ένταξη στο ΝΑΤΟ ώστε να διατηρήσει τις φιλικές σχέσεις με τον προς ανατολικό γείτονά της.
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο αναμένεται να ανακοινώσει μεθαύριο, Πέμπτη, τη θέση του για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που θα σήμαινε μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική ασφάλειας για τη σκανδιναβική χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας γνωμοδότησε για το θέμα απαντώντας στην επικαιροποιημένη λευκή βίβλο της κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.
«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι η καλύτερη λύση για την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ενισχύει την ικανότητα εθνικής άμυνας της Φινλανδίας με την υποστήριξη των σημαντικών στρατιωτικών πόρων της συμμαχίας», ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής και ηγέτης του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος Πετέρι Όρπο, του κόμματος του Εθνικού Συνασπισμού.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η δημόσια τηλεόραση Yle, το 76% των Φινλανδών –ποσοστό ρεκόρ- επιθυμεί την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάρτιο ανερχόταν σε 60%. Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η υποστήριξη των Φινλανδών στην προοπτική ένταξης στη Βορειοατλανική Συμμαχία παρέμενε στάσιμη περίπου στο 20 με 30%.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πληροφορίες αναφέρουν σχέδιο αιφνιδιαστικής επίθεσης από σκάφος ανοικτά των αμερικανικών ακτών
Το ψήφισμα καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή και καλεί την Τεχεράνη να τις σταματήσει άμεσα
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο Αούν και στήριξη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου
Βρετανική βόμβα 250 κιλών εντοπίστηκε στον Έλβα - Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης στο κέντρο της πόλης
Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ–Λιβάνου μετά από μαζική επίθεση ρουκετών της Χεζμπολάχ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα
Καμία ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας, δηλώνει ο Τραμπ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.