Κοσμος

Reuters: Στις 9 Μαΐου ο Πούτιν θα προειδοποιήσει τη Δύση για τη «συντέλεια του κόσμου»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μιλήσει στην Κόκκινη Πλατεία για την 77η επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με σηκωμένο το δάχτυλο του δεξιού του χεριού κατά τη διάρκεια ομιλίας
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν © EPA / Sputnik Pool

Reuters: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα προειδοποιήσει τη Δύση για τη «συντέλεια του κόσμου» στις 9 Μαΐου αναφέρει δημοσίευμα.

Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 9 Μαΐου θα προειδοποιήσει τη Δύση για τη συντέλεια του κόσμου, «επιδεικνύοντας τη συντριπτική δύναμη πυρός της Ρωσίας», την ίδια στιγμή που ο στρατός της συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να ηγηθεί τη Δευτέρα (9/5) των εορτασμών της 77ης επετείου της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας. Ο Ρώσος πρόεδρος θα μιλήσει στην Κόκκινη Πλατεία πριν αρχίσει η παρέλαση του στρατού, των αρμάτων μάχης, των ρουκετών και των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Πούτιν: Οι εορτασμοί της 9ης Μαΐου και το αεροσκάφος - κέντρο διοίκησης του προέδρου

Πάνω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου θα πετάξουν τα υπερηχητικά μαχητικά, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 και για πρώτη φορά από το 2010, το αεροσκάφος τύπου Il-80, το οποίο προορίζεται να μεταφέρει την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το αεροσκάφος Il-80 είναι σχεδιασμένο να μετατραπεί σε κέντρο διοίκησης για τον Ρώσο πρόεδρο. Είναι εξοπλισμένο με πλήθος τεχνολογιών αλλά οι ειδικές λεπτομέρειες εξακολουθούν να είναι κρατικά μυστικά της Ρωσίας.

Αν και οι 11.000 στρατιωτικοί που θα παρελάσουν στην Κόκκινη Πλατεία μαζί με 131 είδη όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, θα παρουσιάσουν ένα μεγάλο θέαμα, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει δείξει την αδυναμία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων παρά την προσπάθεια του Πούτιν κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς θητείας του να ανακόψει την αποδυνάμωσή μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Russia's Victory Day on May 9 might push Putin to finish the war in Ukraine | USA TODAY

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος, λιγότερο από δύο δεκαετίες πριν είχε παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της 9ης Μαΐου προσκεκλημένος του προέδρου Πούτιν. Εφέτος ξένοι ηγέτες δεν έχουν προσκληθεί, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Πούτιν: Ο συσχετισμός του πολέμου στην Ουκρανία με την επίθεση του Χίτλερ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα συσχετίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με την πρόκληση που αντιμετώπισε η Σοβιετική Ένωση, όταν ο ναζιστής Αδόλφος Χίτλερ επιτέθηκε στη Σοβιετική Ένωση το 1941. «Η προσπάθεια να κατευνασθεί ο επιτιθέμενος την παραμονή του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος που κόστισε ακριβά στον λαό μας», δήλωσε ο Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ανακοίνωσε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως την αποκάλεσε. «Δεν θα κάνουμε ένα τέτοιο λάθος για δεύτερη φορά, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα».

Ο Πούτιν παρουσιάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια μάχη για να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους που ζουν εκεί από τις διώξεις των Ναζί και να τους προφυλάξει από αυτό που ο ίδιος ορίζει ως αμερικανική απειλή για τη Ρωσία που προέρχεται από την επέκταση του ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία και η Δύση απορρίπτουν τους ισχυρισμούς περί φασισμού ως ανοησίες και λένε πως ο Πούτιν διεξάγει έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν © EPA/ ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN POOL

Η Σοβιετική Ένωση έχασε 27 εκατομμύρια ανθρώπους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, περισσοτέρους από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ο Πούτιν καταφέρεται τα τελευταία χρόνια εναντίον της Δύσης, καθώς η Μόσχα θεωρεί ότι η Δύση προσπαθεί να αναθεωρήσει την ιστορία του πολέμου για να υποβαθμίσει τη σοβιετική νίκη.

Εκτός από την ήττα που υπέστη ο Ναπολέων Βοναπάρτης, το 1812, η ήττα της ναζιστικής Γερμανίας είναι ο πιο σεβαστός στρατιωτικός θρίαμβος των Ρώσων, αν και οι δύο καταστροφικές εισβολές που έγιναν από τη Δύση, έκαναν τη Ρωσία να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη όσον αφορά στα σύνορά της.

Η ρωσική εισβολή είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν χιλιάδες άνθρωποι, ενώ περίπου 10 εκατομμύρια Ουκρανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Επίσης οδήγησε την Ρωσία στη μέγγενη των σκληρών κυρώσεων της Δύσης και ενίσχυσε τους φόβους για μια ευρύτερη αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις          

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ