Κοσμος

Ουκρανία: Παρέλαση στη Μαριούπολη ετοιμάζει η Μόσχα για τις 9 Μαΐου

Έφτασε στην περιοχή ο υποδιευθυντής της ρωσικής προεδρικής διοίκησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: Παρέλαση στη Μαριούπολη ετοιμάζει η Μόσχα για την 9 Μαΐου
Ουκρανία: Παρέλαση στη Μαριούπολη ετοιμάζει η Μόσχα για την 9 Μαΐου © © YouTube/The Sun

Ουκρανία: Παρέλαση στην πολιορκημένη και κατεστραμμένη Μαριούπολη ετοιμάζει η Μόσχα για τις 9 Μαΐου.

Η Ρωσία ετοιμάζει στρατιωτική παρέλαση στην πολιορκημένη Μαριούπολη για την 9η Μαΐου, ημέρα εορτασμού της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, σύμφωνα με τις ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες Πληροφοριών.

Η 9η Μαΐου δίνει διαχρονικά την ευκαιρία για την πραγματοποίηση μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Σύμφωνα με την GUR, ο υποδιευθυντής της ρωσικής προεδρικής διοίκησης, Σεργκέι Κιριένκο, έφτασε στην Μαριούπολη για να ετοιμάσει την παρέλαση αυτή.

«Η βασική αποστολή του αξιωματούχου του κ. Πούτιν είναι η προετοιμασία των τελετών της 9ης Μαΐου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της GUR στο Telegram.

Η Μαριούπολη «θα γίνει κέντρο εορτασμών», σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Οι κεντρικές οδικές αρτηρίες καθαρίζονται επειγόντως, τα συντρίμμια και τα πτώματα απομακρύνονται μαζί με τα βλήματα που δεν έχουν εκραγεί».

Οι ρώσοι τηλεθεατές θα δουν τα ρεπορτάζ για «την χαρά» των κατοίκων της Μαριούπολης που βλέπουν να φθάσουν οι Ρώσοι στην πόλη τους, αναφέρει η GUR.

Σύμφωνα με την GUR, «μεγάλης κλίμακας εκστρατεία προπαγάνδας βρίσκεται σε εξέλιξη» προς τον πληθυσμό της πόλης, που, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, πλέον ανέρχεται σε 100.000 έως 120.000 ανθρώπους από μισό εκατομμύριο πριν από τον πόλεμο.

Η Μαριούπολη βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, με την εξαίρεση του συγκροτήματος της μεταλλουργικής Azovstal, όπου παραμένουν οχυρωμένοι οι τελευταίοι ουκρανοί μαχητές υπερασπιστές της Μαριούπολης και πολίτες. Το συγκρότημα δεν έχει πλήρως καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε πριν από λίγη ώρα στην ουκρανική τηλεόραση ότι σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται στο Azovstal όπου παραμένουν οι τελευταίοι υπερασπιστές και λίγοι πολίτες, ενώ η επαφή με τους ουκρανούς μαχητές στην τελευταία ελεύθερη ζώνη της πόλης έχει χαθεί.

Περισσότερα από 30 παιδιά περιλαμβάνονται στους αμάχους που περιμένουν να απομακρυνθούν από το Azovstal.

Ουκρανία: Τα σενάρια για τις ανακοινώσεις Πούτιν την 9η Μαΐου

Σημειώνεται ότι το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα εικασίες ότι ο πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σχεδιάζει να κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία και εθνική επιστράτευση στις 9 Μαΐου, επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχολιάζοντας φήμες ότι στις 9 Μαΐου ο Πούτιν θα κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα για κάτι τέτοιο. Είναι ανοησίες».

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης πως η Ρωσία εξετάζει διάφορες επιλογές στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το εμπάργκο στο πετρέλαιό της που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε σήμερα ένα σταδιακό πετρελαϊκό εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας, την επιβολή κυρώσεων στην κορυφαία τράπεζά της και την απαγόρευση των εκπομπών ρωσικών τηλεοπτικών δικτύων στις ευρωπαϊκές συχνότητες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ακόμη σήμερα πως δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για μια ενδεχόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Πούτιν και τον πάπα Φραγκίσκο για να μιλήσουν σχετικά με την Ουκρανία.

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε χθες, Τρίτη, ότι ζήτησε να συναντηθεί στη Μόσχα με τον Πούτιν για να προσπαθήσει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως δεν έχει λάβει απάντηση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ