Κοσμος

Πώς σχολιάζουν οι ΗΠΑ τη ρωσική απειλή για χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία

Αμερικανός εθελοντής σκοτώθηκε σε μάχη με τις ρωσικές δυνάμεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βαλλιστικός πύραυλος της Ρωσίας που μπορεί να φέρει πυρηνικά όπλα
Βαλλιστικός πύραυλος της Ρωσίας που μπορεί να φέρει πυρηνικά όπλα © EUROKINISSI/Sergei Ilnitsky

Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία. Νεκρός Αμερικανός που πολεμούσε εθελοντικά τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι υφίσταται απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία, παρά την πρόσφατη κλιμάκωση της ρητορικής από τη Μόσχα, ανέφερε σήμερα Παρασκευή 29 Απριλίου 2022 ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμυντικού τομέα.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε καθημερινά τις πυρηνικές δυνατότητες (των Ρώσων) όσο καλύτερα μπορούμε και δεν εκτιμούμε ότι υπάρχει απειλή για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ούτε απειλή για τα εδάφη του ΝΑΤΟ» είπε ο αξιωματούχος αυτός, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters και ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Νωρίτερα, το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου ο οποίος είπε ότι ορισμένα ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο φαίνεται να στοχεύουν στην καταστροφή των μονάδων της αμυντικής βιομηχανίας.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Ρωσίας να περιορίσει την ικανότητα της Ουκρανίας να αναπληρώσει τον οπλισμό της και να τον ενισχύσει.

«Ορισμένα πλήγματα στο Κίεβο, πιστεύουμε ότι στόχευαν τις εγκαταστάσεις στρατιωτικής παραγωγής. Ξέρω ότι υπάρχουν αναφορές ότι έπληξαν (σ.σ. οι Ρώσοι) κατοικημένες περιοχές. Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητούμε ότι το έκαναν αλλά (…) δεν είμαστε 100% βέβαιοι ότι σκόπευαν να πλήξουν κατοικημένες περιοχές» πρόσθεσε.

Σκοτώθηκε Αμερικανός που πολεμούσε στην Ουκρανία ως εθελοντής

Εν τω μεταξύ, ένας Αμερικανός που είχε φύγει από τις ΗΠΑ για να πολεμήσει στην Ουκρανία εναντίον των ρωσικών δυνάμεων σκοτώθηκε, σύμφωνα με μέλη της οικογένειάς του.

Ο Γουίλι Τζόζεφ Κάνσελ, πρώην πεζοναύτης, σκοτώθηκε τη Δευτέρα 25 Απριλίου 2022. Ήταν 22 ετών. Είχε φθάσει στην Ουκρανία στα μέσα Μαρτίου, όπως δήλωσε η μητέρα του, Ρεμπέκα Καμπρέρα, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Ήθελε να πάει εκεί γιατί πίστευε σε αυτό για το οποίο αγωνίζεται η Ουκρανία, και ήθελε να είναι μέρος σε αυτό ώστε να αναχαιτιστεί (η απειλή) εκεί και να μην φθάσει μέχρι εδώ» είπε η Ρεμπέκα Καμπρέρα για τον γιο της.

Ο νεαρός άνδρας αφήνει πίσω του σύζυγο και ένα παιδί επτά μηνών, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο. Η σύζυγός του, Μπρίτανι Κάνσελ, επιβεβαίωσε τον θάνατό του σε ανακοίνωση που διαβιβάστηκε σε πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας τη «γενναιότητα» του άνδρα της, ενός «ήρωα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Εξακολουθούμε να προτρέπουμε τους Αμερικανούς να μην πηγαίνουν στην Ουκρανία» σχολίασε από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, χαρακτηρίζοντας το νέο «θλιβερό» και εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή του στην οικογένεια του θανόντος. «Είναι μια ζώνη πολέμου εν εξελίξει (...) δεν είναι ένα μέρος όπου πρέπει να πηγαίνουν οι Αμερικανοί» επανέλαβε.

Βρετανοί εθελοντές πολεμούν στην Ουκρανία τις ρωσικές δυνάμεις

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ένας Βρετανός υπήκοος σκοτώθηκε στην Ουκρανία και ένας άλλος φέρεται ως αγνοούμενος, επιβεβαίωσε την Πέμπτη (28.04), εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι δύο άνδρες πολεμούσαν ως εθελοντές στις τάξεις του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ.

Λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε απευθύνει έκκληση για τη δημιουργία μιας «διεθνούς λεγεώνας» ξένων εθελοντών που θα βοηθούσαν στην υπεράσπιση της Ουκρανίας.

Στις αρχές Μαρτίου ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα είχε κάνει λόγο για περίπου 20.000 ξένους εθελοντές που είχαν έρθει στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ