Κοσμος

Νέες κυρώσεις σε Ρωσία από G7 και ΗΠΑ - Σε πετρέλαιο, ΜΜΕ και υπηρεσίες

Εντείνεται η οικονομική πίεση στη Μόσχα να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέες κυρώσεις στη Ρωσία από τη G7 και τις ΗΠΑ λίγο πριν από τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία
Νέες κυρώσεις στη Ρωσία από τη G7 και τις ΗΠΑ λίγο πριν από τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία © EPA/Maxim Shipenkov

Στη Ρωσία επιβλήθηκαν νέες κυρώσεις από τη G7 και τις ΗΠΑ για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο που συνεχίζεται. Στο στόχαστρο το ρωσικό πετρέλαιο και ΜΜΕ.

Αντιμέτωπη με νέες κυρώσεις η Ρωσία, καθώς συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το νέο πακέτο κυρώσεων ενεργοποιείται με απόφαση της G7, ενώ και οι ΗΠΑ προχωρούν σε πρόσθετα μέτρα, αυξάνοντας την οικονομική πίεση στη Μόσχα να σταματήσει τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Ειδικότερα, η G7 δεσμεύτηκε σήμερα Κυριακή 8 Μαΐου 2022 ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ενώ οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα για να απαγορεύσουν ή να αποτρέψουν τον εφοδιασμό της Ρωσίας με υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτάται η Μόσχα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η απόφαση της G7 «θα επιφέρει σκληρό πλήγμα στην κυριότερη οικονομική αρτηρία του Βλαντίμιρ Πούτιν και θα του στερήσει τα έσοδα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο» στην Ουκρανία, τονίζει στην ανακοίνωση η αμερικανική κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η κάθε χώρα ξεχωριστά, δηλαδή η Γερμανία (που προεδρεύει στη G7 φέτος), ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Βρετανία. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικών υδρογονανθράκων, αν και οι εισαγωγές αυτές ήταν μικρές.

Οι ηγέτες της G7, στο κοινό ανακοινωθέν τους, τόνισαν ότι θα εντείνουν την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας και την εκστρατεία τους εναντίον της ρωσικής ελίτ που στηρίζει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Νέες κυρώσεις σε ΜΜΕ και ρωσική ελίτ ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ - Οι αποφάσεις για τις ρωσικές τράπεζες

Εν τω μεταξύ, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε μια νέα σειρά μέτρων σε βάρος της Ρωσίας, που προσανατολίζονται σε δύο μεγάλους άξονες: Τα μέσα ενημέρωσης και την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών και της ρωσικής ελίτ σε συμβουλευτικές και λογιστικές υπηρεσίες. Ειδικότερα:

  • Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στα τηλεοπτικά κανάλια Pervy Kanal, Rossiya-1 και NTV. Θα απαγορευτεί σε κάθε αμερικανική εταιρεία να τα χρηματοδοτεί μέσω διαφημίσεων ή να τους πουλάει εξοπλισμό. «Καμία αμερικανική εταιρεία δεν πρέπει να συμμετέχει στη χρηματοδότηση της ρωσικής προπαγάνδας» ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας ότι τα μέσα αυτά ελέγχονται, ευθέως ή εμμέσως, από το Κρεμλίνο.
  • Απαγορεύεται επίσης στις αμερικανικές εταιρείες να παρέχουν λογιστικές, διοικητικές, συμβουλευτικές ή άλλες υπηρεσίες, όπως μάρκετινγκ ή κάθε υπηρεσία που χρησιμοποιείται ώστε να λειτουργούν πολυεθνικές εταιρείες αλλά που θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις ή να αποκρυβούν παράνομα αποκτηθείσες περιουσίες. Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι μολονότι οι Ευρωπαίοι είναι εκείνοι που έχουν στενότερους βιομηχανικούς δεσμούς με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία κυριαρχούν στον τομέα των υπηρεσιών, κυρίως μέσω των «Big Four», των τεσσάρων κολοσσών στον τομέα της λογιστικής και της παροχής συμβουλών: Deloitte, EY, KPMG και PwC. Επιτρέπεται, ωστόσο, η παροχή νομικών υπηρεσιών, όπως διευκρινίστηκε.
  • Οι ΗΠΑ απαγορεύουν επίσης την εξαγωγή μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, από μπουλντόζες και συστήματα εξαερισμού μέχρι λέβητες.
  • Κυρώσεις επιβλήθηκαν, για πρώτη φορά, σε 27 στελέχη της Gazprombank. Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνηση διευκρίνισε πάντως ότι οι ΗΠΑ «δεν παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία» της τράπεζας, ούτε απαγορεύουν τις συναλλαγές μαζί της.
  • Στη λίστα των κυρώσεων προστέθηκαν οκτώ στελέχη της Sberbank, η Moscow Industrial Bank και δέκα θυγατρικές της, η αμυντική βιομηχανία Promtekhnologiya, επτά ναυτιλιακές και μία εταιρεία ρυμουλκών.
  • Ο Λευκός Οίκος ανέφερε επίσης ότι η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών θα αναστείλει τις άδειες εξαγωγής ειδικού πυρηνικού υλικού στη Ρωσία.
  • Έγινε επίσης γνωστό ότι θα επιβληθούν ταξιδιωτικές κυρώσεις σε 2.600 Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες.

Στην τηλεδιάσκεψη των G7 και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Το μήνυμα από τον Μπόρις Τζόνσον

Ενώ ο Πούτιν ετοιμάζεται να γιορτάσει αύριο Δευτέρα 9 Μαΐου 2022 τη νίκη της πρώην ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας, οι πράξεις του στην Ουκρανία «ντροπιάζουν τη Ρωσία και τις ιστορικές θυσίες του λαού της», αναφέρουν οι επτά ηγέτες. Στη βιντεοδιάσκεψή τους, στην οποία συμμετείχε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επανέλαβαν ότι «δεσμεύονται να λάβουν νέα μέτρα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να διασφαλίσει ένα ελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον», καθώς και «να αμυνθεί και να απωθήσει μελλοντικές επιθετικές ενέργειες.

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν σήμερα ότι ο κόσμος πρέπει να εντείνει τις οικονομικές πιέσεις στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με κάθε δυνατό τρόπο, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ μετά τη βιντεοδιάσκεψη της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, στην οποία μετείχε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Ο Τζόνσον είπε ότι ο κόσμος «πρέπει να κάνει περισσότερα και να κινηθεί γρηγορότερα» για να στηρίξει την Ουκρανία. Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο στο Λονδίνο, ο Τζόνσον είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται στρατιωτικό εξοπλισμό που «θα της επιτρέψει όχι μόνο να κρατήσει τις θέσεις της αλλά και να ανακαταλάβει εδάφη».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι οι εταίροι της G7 πρέπει να εντείνουν τις διπλωματικές πιέσεις τους σε εκείνες τις χώρες που δεν ασκούν πιέσεις στην «πολεμική μηχανή» του Πούτιν. Συμφώνησε εξάλλου με τους ομολόγους του ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να στηριχθούν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία και για την ευρύτερη, παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία από Ντράγκι μέσω G7

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πήρε και αυτός μέρος σήμερα στη συνεδρίαση των ηγετών της G7 μέσω τηλεδιάσκεψης. «Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και να προχωρήσουμε με το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Παράλληλα, πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί το γρηγορότερο δυνατό κατάπαυση του πυρός, και για να δοθεί νέα ώθηση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Η G7 πρέπει να συνεχίσει να βοηθά τις φτωχές χώρες, οι οποίες κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν επισιτιστική κρίση. Η προσπάθειά μας και η ενότητά μας είναι βασικής σημασίας».

Σε ανακοίνωσή της η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης διευκρινίζει: «Μαζί με τους εταίρους, ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε και πάλι στη σημασία του στενού συντονισμού για τη στήριξη της Ουκρανίας και για την επιδίωξη της ειρήνης, προάγοντας άμεση κατάπαυση του πυρός και αξιόπιστες διαπραγματεύσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ