Κοσμος

Μολδαβία: Οι εκρήξεις στην Υπερδνειστερία και το ντόμινο αποσταθεροποίησης

Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας για «τρομοκρατική απειλή»

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αναβρασμός στη Μολδαβία μετά τις εκρήξεις στην Υπερδνειστερία
Αναβρασμός στη Μολδαβία μετά τις εκρήξεις στην Υπερδνειστερία © Pixabay

Στην Υπερδνειστερία οι εκρήξεις που σημειώθηκαν, πυροδοτούν εξελίξεις στη Μολδαβία, που ανησυχεί ακόμη και για επίθεση από τη Ρωσία.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας προειδοποίησε σήμερα ότι το κύμα των επιθέσεων στην Υπερδνειστερία, αποσχισθείσα περιοχή που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, συνιστά μια προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης, κατηγορώντας ως υπαίτιες τις «ομάδες που είναι υπέρ του πολέμου» εντός του εδάφους της.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, είπε ότι δεν σχεδιάζει να έχει συνομιλίες για:

  • Την επίθεση στο Υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας και
  • την καταστροφή δύο κεραιών μέσω των οποίων εκπέμπει το ρωσικό ραδιόφωνο.

Παράλληλα, η Μολδαβή πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία» και ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας της που συνορεύει με την Ουκρανία. «Καλούμε τους συμπολίτες μας να παραμείνουν ήρεμοι και να αισθάνονται ασφαλείς» τόνισε, ανακοινώνοντας την ενίσχυση των ελέγχων στις μεταφορές και των περιπολιών στα σύνορα.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου, λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Μολδαβία κατέθεσε επίσημο αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας στη Μολδαβία μετά τις επιθέσεις στην Υπερδνειστερία

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σαντού συγκάλεσε εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας έπειτα από σειρά βομβιστικών επιθέσεων στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, η οποία υποστηρίζεται από τη Μόσχα, καθώς τις τελευταίες ώρες δημιουργείται εκεί κλίμα που ευνοεί την επέκταση στον φιλορωσικό θύλακα των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας.

Παράλληλα, οι αρχές της Υπερδνειστερίας αναβάθμισαν στο κόκκινο το επίπεδο συναγερμού για «τρομοκρατική απειλή», μετά τις βομβιστικές επιθέσεις.

Κλίμα ανησυχίας επικρατεί στη Μολδαβία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η πρώην σοβιετική δημοκρατία φοβάται ότι θα είναι ο επόμενος στόχος της Μόσχας. Η ανησυχία επιτάθηκε έπειτα από σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν χθες και σήμερα στην Υπερδνειστερία, που υποστηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από την Μόσχα.

Τη Δευτέρα του Πάσχα έκρηξη σημειώθηκε στην έδρα του τοπικού Yπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της αυτόκλητης δημοκρατίας στην «πρωτεύουσα» Τιρασπόλ.

Σήμερα, Τρίτη του Πάσχα, εκρήξεις σημειώθηκαν σε πύργο της ραδιοφωνίας. Δύο κεραίες καταστράφηκαν στο χωριό Μαϊάκ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Λίγο αργότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσε «τρομοκρατική επίθεση» κατά στρατιωτικής μονάδας κοντά στο Τιρασπόλ.

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να μεταφερθεί στη Μολδαβία

Οι επιθέσεις σημειώνονται την ώρα που οι αρχές της Μολδαβίας φοβούνται άνοιγμα παράπλευρου μετώπου της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και ενώ οι σχέσεις του Κισινάου με την Μόσχα είναι τεταμένες από την ανάληψη της προεδρίας από την φιλοευρωπαία Μάια Σαντού.

Οι φόβοι ενισχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν Ρώσος στρατηγός δήλωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει να καταλάβει τη νότια Ουκρανία, που συνορεύει με την Υπερδνειστερία, ώστε να διασφαλίσει απευθείας πρόσβαση στον αυτονομιστικό θύλακα που η Μόσχα υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά.

Ο στρατηγός Ρουστάμ Μινεκάιεφ, υποδιοικητής των δυνάμεων της Κεντρικής Ρωσικής Διοίκησης, δήλωσε επίσης ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι «θύμα καταπίεσης». Το πρόσχημα αυτό επικαλείται συστηματικά η Μόσχα για τις στρατιωτικές της επεμβάσεις. Την «υπεράσπιση της ρωσικής μειονότητας» στην Ανατολική Ουκρανία επικαλέστηκε και για την εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η Μολδαβία κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τις απειλητικές δηλώσεις αυτές, ζητώντας από την Μόσχα «να σεβαστεί την εδαφική της ακεραιότητα».

«Η Υπερδνειστερία είναι ένας πειρασμός για τη Ρωσία» Γεωπολιτικά με τον Αλ. Δεσποτόπουλο στην ΕΡΤ

Υπερδνειστερία - Η περιοχή στη Μολδαβία που στηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από τη Ρωσία 

Η Υπερδνειστερία αποσχίστηκε από το κράτος της Μολδαβίας έπειτα από σύντομη εμφύλια σύρραξη μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Ο θύλακας, με πληθυσμό 500.000 κατοίκων, εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τη Μόσχα, η οποία χορηγεί δωρεάν φυσικό αέριο και έχει αναπτύξει εκεί δύναμη 1.500 Ρωσων στρατιωτών.

Η Μολδαβία, μικρή χώρα της ανατολικής Ευρώπης με πληθυσμό 2,6 εκατομμύρια κατοίκους, στριμωγμένη ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία, υφίσταται ήδη τις συνέπειες της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία με την εισροή 400.000 Ουκρανών προσφύγων.

Χάρτης της Μολδαβίας με την Υπερδνειστερία, την αποσχιθείσα περιοχή που υποστηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από τη Ρωσία
Χάρτης της Μολδαβίας με την Υπερδνειστερία, την αποσχιθείσα περιοχή που υποστηρίζεται οικονομικά και στρατιωτικά από τη Ρωσία © Jacques Leclerq/Facebook

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Υπερδνειστερία

Εν τω μεταξύ, το Κίεβο κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι επιδιώκει να «αποσταθεροποιήσει» την Υπερδνειστερία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία.

«Η Ρωσία θέλει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή της Υπερδνειστερίας, κάτι που υποδηλώνει ότι η Μολδαβία θα πρέπει να αναμένει να δεχθεί "καλεσμένους"» έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ, αναφερόμενος στους Ρώσους στρατιώτες που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου.

«Εάν η Ουκρανία πέσει αύριο, τα ρωσικά στρατεύματα θα βρίσκονται στις πύλες του Κισινάου. Καλά νέα: Η Ουκρανία θα διασφαλίσει οπωσδήποτε τη στρατηγική ασφάλεια της περιοχής. Ωστόσο, πρέπει να εργαστούμε ως ομάδα» ανέφερε στο Twitter ο Ποντολιάκ.

Πώς η Υπερδνειστερία μπορεί να συρεί τη Μολδαβία σε πόλεμο με τη Ρωσία

Ο επικεφαλής της μολδαβικής αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας δήλωσε ότι οι επιθέσεις στο έδαφος αυτό θα μπορούσαν να εντοπιστούν πίσω στην Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

«Τα ίχνη αυτών των επιθέσεων οδηγούν στην Ουκρανία» ανέφερε το ρωσικό TASS, επικαλούμενο δήλωση του Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, του αυτοαποκαλούμενου προέδρου της αποσχισθείσας περιοχής στη Μολδαβία.

«Υποθέτω ότι αυτοί που οργάνωσαν την επίθεση αυτή έχουν στόχο να σύρουν την Υπερδνειστερία στη σύγκρουση» δήλωσε.

Η Υπερδνειστερία δέχτηκε σειρά επιθέσεων τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, αφότου:

  • Στοχοποιήθηκε μια στρατιωτική μονάδα,
  • εκρήξεις κατέστρεψαν το αρχηγείο κρατικής ασφάλειας της Υπερδνειστερίας και
  • δύο εκρήξεις κατέστρεψαν κεραίες ραδιοφώνου από τη σοβιετική εποχή.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας δήλωσε σήμερα ότι οι επιθέσεις αυτές ήταν μια προσπάθεια από ομάδες εντός του εδάφους αυτού να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή, την ώρα που ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ανησυχία στις ΗΠΑ για τις επιθέσεις στην Υπερδνειστερία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη οι ΗΠΑ εξετάζουν τα αίτια των πρόσφατων περιστατικών βίας που σημειώθηκαν στην αποσχισθείσα από τη Μολδαβία και υποστηριζόμενη από τη Ρωσία περιοχή της Υπερδνειστερίας, δήλωσε σήμερα Τρίτη του Πάσχα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Δεν είμαστε πράγματι βέβαιοι τι σημαίνουν όλα αυτά, αλλά είναι κάτι στο οποίο θα εστιάσουμε» ξεκαθάρισε ο Όστιν.

Μήνυμα στήριξης από τη Γαλλία στη Μολδαβία για την Υπερδνειστερία

Η Γαλλία στηρίζει τη Μολδαβία μπροστά «στους κινδύνους αποσταθεροποίησης», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, έπειτα από μια σειρά εκρήξεων στη φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, που συνορεύει με την εμπόλεμη Ουκρανία.

«Ο υπουργός συμμερίστηκε με τον Μολδαβό ομόλογό του την ανησυχία του και την επαγρύπνησή του μπροστά στα περιστατικά που συνέβησαν τις δύο τελευταίες ημέρες στην Υπερδνειστερία. Επανέλαβε, στο πλαίσιο αυτό, την πλήρη στήριξη της Γαλλίας στη σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας μπροστά στους κινδύνους αποσταθεροποίησης, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γαλλικό ΥΠΕΞ.

«Η στήριξή μας στη Μολδαβία, που είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένη στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, θα συνεχιστεί με αποφασιστικό τρόπο» προστίθεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ