Κοσμος

Συναγερμός στη Μολδαβία μετά τις εκρήξεις στην Υπερδνειστερία

Πρόκειται για μια ακόμα περιοχή με έντονο το ρωσικό στοιχείο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπερδνειστερία: Τι είναι και ποιος ο ρόλος της στον πόλεμο της Ουκρανίας

Η πρόεδρος της Μολδαβίας συγκαλεί το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά τα «περιστατικά» που σημειώθηκαν στην αποχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Νωρίς το πρωί, δύο εκρήξεις σε ραδιοφωνικούς πομπούς σημειώθηκαν στην αποσχισθείσα από τη Μολδαβία περιοχή της Υπερδνειστερίας. Η πρώτη στις 6:40 και η δεύτερη στις 7:05 το πρωί, σύμφωνα με το Reuters. Η αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας έχει υποστεί ζημιές από εκρήξεις, δήλωσε την Τρίτη το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα κομβικό σημείο, καθώς ο Πούτιν χτυπά τα ανατολικά, προσπαθώντας να κερδίσει το νότιο κομμάτι της Ουκρανίας, έτσι ώστε να αποκόψει την πρόσβαση της Ουκρανίας από τη Μαύρη Θάλασσα και από την Αζοφική και να προχωρήσει στη συνέχεια στο συγκεκριμένο κομμάτι που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς ως ανεξάρτητη δημοκρατία.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σαντού συγκαλεί το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας μετά τα «περιστατικά» που σημειώθηκαν στην αποχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, ανακοίνωσε η προεδρία.

Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσε και «τρομοκρατική επίθεση» κατά στρατιωτικής μονάδας κοντά στο Τιρασπόλ. Το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει το μεσημέρι και στη συνέχεια η πρόεδρος θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, οι Αρχές της Υπερδνειστερίας αναβάθμισαν στο κόκκινο το επίπεδο συναγερμού για «τρομοκρατική απειλή» βασιζόμενες στη σειρά των βομβιστικών επιθέσεων που παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες στον φιλορωσικό θύλακα.

Τα «περιστατικά» σημειώνονται την ώρα που οι Αρχές της Μολδαβίας φοβούνται άνοιγμα παράπλευρου μετώπου της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και ενώ οι σχέσεις του Κισινάου με τη Μόσχα είναι τεταμένες μετά την ανάληψη της προεδρίας από την φιλοευρωπαία Μάια Σαντού.

Οι φόβοι ενισχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν Ρώσος στρατηγός δήλωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει να καταλάβει τη νότια Ουκρανία, που συνορεύει με την Υπερδνειστερία, ώστε να διασφαλίσει απευθείας πρόσβαση στον αυτονομιστικό θύλακα που η Μόσχα υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά.

Ο στρατηγός Ρουστάμ Μινεκάιεφ, υποδιοικητής των δυνάμεων της Κεντρικής Ρωσικής Διοίκησης, δήλωσε επίσης ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι «θύμα καταπίεσης». Το πρόσχημα αυτό επικαλείται συστηματικά η Μόσχα για τις στρατιωτικές της επεμβάσεις. Την «υπεράσπιση της ρωσικής μειονότητας» επικαλέστηκε και για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Μολδαβία κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τις απειλητικές δηλώσεις αυτές, ζητώντας από τη Μόσχα «να σεβαστεί την εδαφική της ακεραιότητα».

Υπερδνειστερία: ο ρωσικός διάδρομος στα σύνορα της Ουκρανίας
Χάρτης της Μολδαβίας

Πώς προέκυψε η Υπερδνειστερία – Είναι το νέο σημείο πρόσβασης στην Ουκρανία;

Η Υπερδνειστερία ξαναβρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά την εκλογή, στις 16 Νοεμβρίου 2020, της ιδιαίτερα φιλοευρωπαίας Μάια Σάντου στην Προεδρία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (με ποσοστό 57%). Η επιτυχία της επιβεβαιώθηκε μερικούς μήνες αργότερα από τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες υπερίσχυσε ο πολιτικός σχηματισμός της, το Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης (PAS), αποσπώντας ποσοστό 48%. Αυτή η πρώην οικονομολόγος, με θητεία στην Παγκόσμια Τράπεζα, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της διακρίθηκε για την αναζωπύρωση της εχθρότητας απέναντι στον αποσχισθέντα γείτονα. Υπενθυμίζοντας ότι «η περιοχή της Υπερδνειστερίας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας», η νέα πρόεδρος ζήτησε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων που βρίσκονται σταθμευμένα στη ζώνη ασφαλείας η οποία καθορίζει τα σύνορα με την αποσχισθείσα οντότητα, βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου 1992 μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Μολδαβίας. Μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη των ΗΠΑ, που, μέσω του πρέσβη τους, τον Μάιο του 2021, τάχθηκαν υπέρ της «πλήρους επανένταξης της Υπερδνειστερίας στην επικράτεια της Δημοκρατίας της Μολδαβίας». Η Σάντου, η οποία διαδέχτηκε μια κυβέρνηση που θεωρούνταν φιλορωσική, προβάλλει ένα πρόγραμμα ρητά προσανατολισμένο στην ενσωμάτωση της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η γειτονική Ουκρανία εκφράζει έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς το Κισινάου, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2021, το Κίεβο απαγόρευσε στα οχήματα με πινακίδες Υπερδνειστερίας να εισέρχονται στην ουκρανική επικράτεια.

Η Υπερδνειστερία είναι ένα στενό κομμάτι γης με μέγεθος περίπου 1.350 τετραγωνικά μίλια, ανάμεσα στην Ουκρανία και την υπόλοιπη Μολδαβία. Κατοικούν 500.000 άνθρωποι και αποσχίσθηκε από τη Μολδαβία έπειτα από έναν σύντομο εμφύλιο, αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Δεν έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από τη διεθνή κοινότητα, ούτε από τη Ρωσία. Όμως έχει το δικό της νόμισμα και δικές της δυνάμεις ασφαλείας. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, η οποία της παρέχει δωρεάν φυσικό αέριο και έχει αναπτύξει εκεί δύναμη 1.500 στρατιωτών.

Όπως αναφέρει το gzeromedia, το μέρος διοικείται από την εταιρεία Sheriff, η οποία ευδοκιμεί στο λαθρεμπόριο, λαμβάνει δωρεάν φυσικό αέριο από τη Ρωσία και έχει μια εκπληκτικά καλή ομάδα ποδοσφαίρου. Συνυπάρχει με τη Μολδαβία και μάλιστα επωφελείται από τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ. Αλλά εκεί βρίσκονται επίσης περίπου 1.000 Ρώσοι στρατιώτες, μαζί με περίπου 200.000 κατόχους ρωσικών διαβατηρίων. 

Ενώ οι μάχες στην Ουκρανία επικεντρώνονται στα ανατολικά, η Υπερδνειστερία θεωρείται στρατηγικό σημείο στη δυτική πλευρά της Ουκρανίας, φτάνοντας σε απόσταση περίπου 25 μιλίων από την Οδησσό, το κύριο λιμάνι της Ουκρανίας. Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές υποψιάζονται ότι η Ρωσία σχεδιάζει να στηριχθεί στην Υπερδνειστερία για υλικοτεχνική υποστήριξη – και να εκμεταλλευτεί τη στρατηγική της θέση, για να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας για να καταλάβει την πόλη-λιμάνι της Οδησσού.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις   

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ