Κοσμος

Ο Μακρόν βάζει στο στόχαστρο τους υπέρογκους μισθούς των Γάλλων CEO's

Να τεθεί πλαφόν ζητά ο Γάλλος πρόεδρος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Εμανουέλ Μακρόν © EPA/ STEPHANIE LECOCQ
Ο Εμανουέλ Μακρόν © EPA/ STEPHANIE LECOCQ

Η γαλλική κυβέρνηση αντέδρασε στα 19 εκατομμύρια ευρώ τα οποία μπήκαν στο ταμείο του γνωστού CEO το 2021, καθώς τους ανήκει το 6,15% της Stellantis.

Τα 19,1 εκατ. ευρώ της ετήσιας αποζημίωσης του CEO της Stellantis προκάλεσαν την έκρηξη του Μακρόν, λίγα 24ωρα πριν το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. 

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο Μακρόν συμμερίσθηκε την κριτική που ασκήθηκε στην απόφαση της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis να καταβάλει πέρυσι το ποσό των 19,2 εκατ. ευρώ στον διευθύνοντα σύμβουλό της, Κάρλος Ταβάρες.

«Είναι σοκαριστικό, είναι υπερβολικό», είπε ο Μακρόν. «Πρέπει να έχουμε πλαφόν και διακυβέρνηση στην Ευρώπη μας που θα κάνει τα πράγματα αποδεκτά, διαφορετικά η κοινωνία, σε κάποια φάση, θα εκραγεί», είπε.

Από την πλευρά της, η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε επίσης σοκαριστικό το ποσό που δόθηκε στον Ταβάρες σε συνέντευξη που έδωσε, αλλά απέκλεισε κάθε νομοθετικό καθορισμό των αμοιβών για τους διευθύνοντες συμβούλους.

Οι αστρονομικές αμοιβές των διευθυντικών στελεχών έγιναν κεντρικό προεκλογικό θέμα στη Γαλλία. Αντίστοιχη συζήτηση είχε γίνει το 2017, πριν την τότε προεκλογική περίοδο, για τον μισθό ενός άλλου CEO αυτοκινητοβιομηχανίας – του Κάρλος Γκοσν που ήταν επικεφαλής των Renault-Nissan.

Η Stellantis, που δημιουργήθηκε από την συγχώνευση της γαλλικής Peugeot Societe Group και της Fiat Chrysler Automobiles, έχει κεντρική έδρα την Ολλανδία, το Άμστερνταμ, και «αγκαλιάζει» 13 διάσημες διεθνείς φίρμες αυτοκινήτων, από τις οποίες μόλις οι 3 έχουν βάση τη Γαλλία, η Citroen, η DS και η Peugot. Όμως, αυτό ήταν κάτι παραπάνω από αρκετό για να απασχολήσει την γαλλική προεκλογική εκστρατεία και δη, τον Εμανουέλ Μακρόν προσωπικά, ο οποίος… σήκωσε το λάβαρο της εργατικής επανάστασης κατά των golden boys εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση κατά της αποζημίωσης του Ταβάρες.

Ο Πορτογάλος, ανέλαβε τα ηνία του Ομίλου τον Ιανουάριο του 2021, προερχόμενος από την αντίστοιχη θέση στην κορυφή της Groupe PSA. Ο βασικός του μισθός ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, όμως θα λάβει επιπλέον 7,5 εκατ. ευρώ λόγω επιδόσεων, 1,7 εκατ. μπόνους για την επιτυχημένη συγχώνευση του Ομίλου, 2,4 εκατ. ευρώ για το μελλοντικό πακέτο συνταξιοδότησης του, καθώς και μετοχές αξίας περίπου 5,4 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι αμοιβές των Γάλλων διευθυνόντων συμβούλων είναι γενικώς χαμηλότερες συγκριτικά με τις ΗΠΑ, αν και κάποιες φθάνουν σε διψήφια νούμερα. Ο επικεφαλής της βιομηχανίας Schneider Electric, Ζαν-Πασκάλ Τρικουάρ, έλαβε 13,6 εκατ.ευρώ πέρυσι. Επίσης, ο Πολ Χάντσον της φαρμακοβιομηχανίας Sanofi έλαβε 11 εκατ. ευρώ. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ