- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ουκρανός διπλωμάτης: Θα ήμασταν ευτυχείς αν η Τουρκία συμμετείχε στις κυρώσεις
Ως γνωστόν η Άγκυρα κρατά αποστάσεις
Η Ουκρανία συνεργάζεται με την Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, όσο είναι δυνατό για την υποστήριξη απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας δήλωσε διπλωμάτης της χώρας.
Η Άγκυρα καταδίκασε την εισβολή και πούλησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) στο Κίεβο παρά τις ρωσικές αντιρρήσεις. Αλλά έχει επίσης εναντιωθεί στις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας και διατηρεί μια προσεκτική ρητορική αποφεύγοντας να κατηγορήσει είτε τη μία είτε την άλλη χώρα σχετικά με τη σύγκρουση, ακόμη και εν μέσω αναφορών για εγκλήματα πολέμου σε τμήματα της Ουκρανίας.
«Θα ήμασταν ευτυχείς αν η Τουρκία συμμετείχε στις κυρώσεις και διέκοπτε τις πτήσεις από τη Ρωσία. Αλλά κατανοούμε αυτή την πραγματικότητα», δήλωσε χθες, Παρασκευή, ο διπλωμάτης σε ξένους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«... Αντί να επικρίνουμε την Τουρκία συνεργαζόμαστε με την τουρκική πλευρά όσο περισσότερο είναι δυνατό, και δεν ζητάμε κάτι που δεν μπορεί να γίνει», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να είναι η μοναδική χώρα που κατάφερε να φέρει μαζί Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους για συνομιλίες ειρήνης.
Η Τουρκία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας και τους Ρώσους τουρίστες, εμφανίστηκε ως ασφαλές καταφύγιο για τους Ρώσους που διαφεύγουν από τις συνέπειες των κυρώσεων -- πολλοί έχουν επενδύσει σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία.
Ο διπλωμάτης επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν πως τουλάχιστον 100.000 Ρώσοι έχουν φθάσει στη Τουρκία και επιδίωξαν να αποκτήσουν έγγραφα παραμονής αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος. Την ίδια περίοδο, ωστόσο, κάπου 85.000 Ουκρανοί έφθασαν επίσης στη χώρα, από τους οποίους περίπου 47.000 μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες ή επέστρεψαν στην πατρίδα τους, είπε.
Η Τουρκία έχει επίσης απαγορεύσει σε ορισμένα ρωσικά πολεμικά πλοία να διέρχονται από τα στενά της προς τη Μαύρη Θάλασσα, "σώζοντας" με αυτό τον τρόπο την παράκτια πόλη της Ουκρανίας, Οδησσό, η οποία έχει αντισταθεί στις ρωσικές επιθέσεις, είπε ο διπλωμάτης.
Ορισμένα ρωσικά πλοία εξακολουθούν να διαπλέουν τα στενά και θα μπορούσαν να φέρνουν προμήθειες από τα συριακά ύδατα, είπε ο διπλωμάτης και πρόσθεσε: «Ζητάμε από την τουρκική πλευρά να παρακολουθήσει τι φέρνουν από τη Συρία στη Ρωσία».
Η Τουρκία εναντιώνεται στις πολιτικές της Ρωσίας στη Συρία και τη Λιβύη και στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014, αλλά έχει αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων S-400, για το οποίο οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Άγκυρα τον Δεκέμβριο του 2020.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Μπεατρίτσε Βενέτσι, σύμβουλος της κυβέρνησης Μελόνι, απομακρύνθηκε μετά από καταγγελίες της για νεποτισμό
Την ίδια στιγμή που η κρίση έχει ήδη αρχίσει να μεταφέρεται στους επιβάτες
Ο ολιγάρχης ιδιοκτήτης του θεωρείται στενός φίλος του Πούτιν
Στην εξωτερική πολιτική δεν αναμένονται πάντως δραματικές αλλαγές
Τα τούνελ εντοπίστηκαν κοντά στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός
Στο επίκεντρο ο έλεγχος της OPEN AI
Αυξάνονται για 11η διαδοχική χρονιά
Στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού υποδομές της οργάνωσης - Δοκιμάζεται η εκεχειρία
Ποιους είχε βάλει στο στόχαστρο
Μήνυμα συμμαχίας με Ρωσία – Ο Κιμ υπόσχεται πλήρη στήριξη και μελλοντική στρατιωτική συνεργασία
Η καταπίεση του ιρανικού λαού συνεχίζεται
Το CNN φέρνει στο φως τη συχνή επικοινωνία και τις κοινωνικές επαφές που είχαν
Αναπαράσταση άνδρα που προσπάθησε να σωθεί - Νέα ευρήματα από ανασκαφές στην Πομπηία
Παραμένει σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν από τις ΗΠΑ
Εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε λίγο πριν τη συναυλία της Σακίρα στη Βραζιλία
Οι πρώτοι τραυματίες, τα λάθη και το «πυρηνικό μαύρισμα» μετά την έκρηξη στον Αντιδραστήρα 4
Η μαζική τάση απαλλαγής από το χιτζάμπ διαμορφώθηκε μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί
Ο δράστης είχε στο στόχαστρο αξιωματούχους της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τραμπ
Το βίντεο που έγινε viral και τον έβαλε σε μπελάδες
Ο νέος πρωθυπουργός, Πέτερ Μαγιάρ, ζητά τη σύλληψη των «εγκληματιών»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.