- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βενιζέλος: Πίσω από την τουρκοφαγική ρητορική κρύβεται φιλοπουτινικός ενδοτισμός
«Πρέπει να τραγουδήσουμε κι εμείς τον ύμνο της Ουκρανίας»
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο Φόρουμ των Δελφών: Η τουρκοφαγική ρητορική, ο φιλοπουτινικός ενδοτισμός, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η ευρωπαϊκή στάση.
«Πρόκειται για πόλεμο αξιών, μαχόμεθα για τη φιλελεύθερη δημοκρατία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αυτό παίζεται σήμερα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στη συνέχεια επανέλαβε ότι στις σημερινές συνθήκες μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να προστατεύσουν την Ευρώπη. «Η Ρωσία επικαλέστηκε χωρίς ενσυναίσθηση τα πυρηνικά της όπλα. Αυτό θέλει ανάσχεση. Η Ευρώπη δεν έχει πυρηνικό οπλοστάσιο, αντιπυρηνική ομπρέλα μπορούν να προσφέρουν μόνο οι ΗΠΑ», σημείωσε, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να χάσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, τον έλεγχο των κοινοβουλευτικών σωμάτων στις ΗΠΑ. «Μπορείτε να φανταστείτε συσχετισμό δυνάμεων με πρόεδρο τον Τραμπ ή ιδεολογικό διάδοχό του;» διερωτήθη. Ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε στη Ρωσία την ευθύνη για τον πόλεμο.
«Δεν αληθεύει ο ισχυρισμός Πούτιν ότι επεκτάθηκε το ΝΑΤΟ, αλλά οι χώρες που ήταν “επίδικες”, που ήταν τέως μέλη της Σοβιετικής Ένωσης, χριστιανικής σλαβικής παράδοσης όπως η Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ ούτε της ΕΕ. Πράγματι επεκτάθηκε αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν οι υποσχέσεις του ΝΑΤΟ για ένταξη Ουκρανίας και Γεωργίας», τόνισε.
«Να έχουμε μια αίσθηση των μεγεθών. Η Ορθοδοξία αυτήν τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Γιατί σήμερα η ορθόδοξη εκκλησία, με τα όπλα να έχουν ευλογηθεί από τον πατριάρχη Μόσχας, επιτίθεται στην ορθόδοξη Ουκρανία. Η μόνη βαθυστόχαστη γεωπολιτική προσέγγιση είναι η εκκλησιολογική προσέγγιση που έκανε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος», επεσήμανε.
Ο κ. Βενιζέλος επέκρινε την ευρωπαϊκή στάση και καταλόγισε στην Ευρώπη «ενδοτικότητα» έναντι της Ρωσίας.
«Ήταν ενδοτική η Δύση. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που μοιάζει με παραμονές του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου», είπε και υπενθύμισε τη ρήση του Ουίνστον Τσώρτσιλ πως «η κυβέρνηση είχε να επιλέξει ανάμεσα στον πόλεμο και τη ντροπή. Διάλεξε τη ντροπή θα έχει και πόλεμο», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Το δίλημμά μας είναι να επιλέξουμε τη ντροπή και τον πόλεμο… Υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε στον πόλεμο ντροπιασμένοι».
Αναφερόμενος στη στάση της Ελλάδας σημείωσε πως «η κυβέρνηση έχει κάνει σαφή δυτική επιλογή» και χαρακτήρισε την αποστολή εξοπλισμού συμβολική πράξη.
«Η Ελλάδα κατέκτησε τη θέση της στη Δύση με το αίμα της και χάρη στο αντιπροσωπευτικό σύστημα βρέθηκαν ηγεσίες για να εξυπηρετήσουν τον σκοπό αυτό», τόνισε ενώ μιλώντας για την ελληνική κοινή γνώμη εκτίμησε πως υπάρχει «βαθύτερος φιλορωσικός αταβισμός».
«Πίσω από την τουρκοφαγική ρητορική κρύβεται φιλοπουτινική διάθεση, φιλοπουτινικός ενδοτισμός», επεσήμανε.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των κομμάτων.
«Πρέπει να υπάρξει σοβαρή συζήτηση και βαθύτερη συναντίληψη μεταξύ των κομμάτων», δήλωσε για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. «Αν δεν αξιοποιηθούν τώρα τα κοιτάσματα να αποθέσουμε ένα λουλούδι και να τα ξεχάσουμε. Χρειάζεται σοβαρή συζήτηση», υπογράμμισε σημειώνοντας πως ούτε η κοινή γνώμη ούτε το πολιτικό σύστημα είναι έτοιμοι.
«Μας καταδιώκει το σύνδρομο Ζυρίχης-Λονδίνου γιατί για τις συνθήκες αυτές δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις ο Κωνσταντίνος Καραμανλής», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά τις δηλώσεις Τραμπ, η Κοπεγχάγη ήταν έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο
Δραματική άνοδος τιμών στην ενέργεια
Οι πολίτες των μεγάλων κρατών της Δύσης εμπιστεύονται περισσότερο μια δικτατορία από τη γη των ελεύθερων και τη χώρα των γενναίων. Κι αυτό είναι έργο του 47ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών
Ο πύραυλος είχε κατεύθυνση την πόλη Γιανμπού
Εξοντώθηκε επικίνδυνος βαρόνος ναρκωτικών της συμμορίας Comando Vermelho
Οι αντιφάσεις μιας πλατφόρμας που διχάζει
Κατασκοπεία, σύσταση συμμοριών, υπεργολαβία τρομοκρατίας και οι προειδοποιήσεις του Εμμανουέλ Ραζαβί
Σοβαρό κενό ασφαλείας στην αεράμυνα των ΗΠΑ
Κινδυνεύει με 10 χρόνια φυλάκιση
Οι ΗΠΑ έχουν διεξαγάγει πάνω από 7.800 αεροπορικούς βομβαρδισμούς αφότου άρχισε ο πόλεμος
Ο πόλεμος έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή στοιχίζοντας τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων
Είναι αποκλεισμός, εμπάργκο ή οικονομικός πόλεμος;
Πληροφορίες διεθνών μέσων μιλούν για στοχοποίηση άνω των πέντε πυραυλακάτων – Χωρίς επίσημη επιβεβαίωση
Η έκθεση καταγράφει επίσης αύξηση των επιθέσεων από Ισραηλινούς εποίκους
Πύρινη σφαίρα φώτισε τον ουρανό πάνω από την Ευρώπη και καταγράφηκε από επιβάτη σε πτήση
Οι όροι της συμφωνίας, κυρίως οι οικονομικοί
Νέος νόμος επιτρέπει άμβλωση έως 12 εβδομάδες, αλλά οι εκλογές απειλούν την άμεση εφαρμογή του
Το δημοτικό συμβούλιο είχε αφαιρέσει από τον πρίγκιπα Άντριου την ίδια διάκριση το 2022
Στον νέο κόσμο κυριαρχεί η δύναμη. Στην οικονομία κυριαρχούν τα λίγα πανίσχυρα μονοπώλια. Στην παγκόσμια πολιτική οι τρεις υπερδυνάμεις.
Με γραπτή δήλωση «εμφανίστηκε» ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.