- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Άλι Ράχμαν, συνεργάτης του πρώην προέδρου του Σουδάν Όμαρ αλ Μπασίρ επικεφαλής της πολιτοφυλακής Τζαντζαουίντ δικάζεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Ένας πρώην επικεφαλής πολιτοφυλακής θα γίνει σήμερα το πρώτο πρόσωπο που δικάζεται ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν πριν σχεδόν 20 χρόνια στο Νταρφούρ.
Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ φυλών στην επαρχία αυτή του δυτικού Σουδάν, όπου σημειώνονται συχνά βίαια επεισόδια, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Ο Άλι Μουχάμαντ Άλι Άμπντ αλ Ράχμαν, 72 ετών, συνεργάτης του πρώην προέδρου του Σουδάν Όμαρ αλ Μπασίρ, ήταν επικεφαλής της πολιτοφυλακής "Τζαντζαουίντ", που στήριζε την κυβέρνηση του Σουδάν, και η οποία κατηγορείται για ωμότητες στη διάρκεια της σύγκρουσης στο Νταρφούρ.
Γνωστός και ως Άλι Κοσέιμπ κατηγορείται για 31 εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τα οποία διαπράχθηκαν το 2003 και το 2004 στο Νταρφούρ.
Η σύγκρουση είχε ξεσπάσει όταν μέλη μειονοτήτων πήραν τα όπλα εναντίον του καθεστώτος στο Χαρτούμ, στο οποίο κυριαρχούσαν οι Άραβες. Το Χαρτούμ απάντησε στέλνοντας τους Τζαντζαουίντ, μια πολιτοφυλακή την οποία είχαν σχηματίσει νομαδικές φυλές της περιοχής.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει ότι η πολιτοφυλακή αυτή διεξήγαγε μια συστηματική εκστρατεία εθνοκάθαρσης εναντίον των φυλών Φουρ, Μασαλίτ και Ζαγκάουα.
Επισήμως από τις βιαιότητες εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν 300.000 άνθρωποι και άλλα 2,5 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Τον Απρίλιο του 2007 το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του Αμπντ Αλ Ράχμαν. Αυτός διέφυγε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία τον Φεβρουάριο του 2020 όταν η νέα κυβέρνηση του Σουδάν ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συνεργαστεί με τους ερευνητές του ΔΠΔ. Ο Αμπντ Αλ Ράχμαν παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2020 στο ΔΠΔ και αρνείται όλες τις κατηγορίες εις βάρος του.
Συνταγματάρχης των συνταγματαρχών
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς του ΔΠΔ, ο επικεφαλής της πολιτοφυλακής, την οποία στήριζε ο κυβερνητικός στρατός, διεξήγαγε επιθέσεις εναντίον χωριών στην περιοχή Ουάντι Σάλιχ του Νταρφούρ τον Αύγουστο του 2003.
Στη διάρκεια αυτών των επιθέσεων φονεύθηκαν τουλάχιστον 100 χωρικοί, γυναίκες και κορίτσια έπεσαν θύματα βιασμού και μέλη της φυλής Φουρ εκτοπίστηκαν αναγκαστικά και υπέστησαν διώξεις.
Ο συνταγματάρχης των συνταγματαρχών, όπως τον αποκαλούσαν, κατηγορείται επίσης ότι στρατολόγησε, όπλισε και προσέφερε εφόδια στους Τζαντζαουίντ.
Ο Αμπντ αλ Ράχμαν είναι ο πρώτος κατηγορούμενος που δικάζεται για τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί στο Νταρφούρ και η δίκη του "αποτελεί μια σπάνια και πολυαναμενόμενη ευκαιρία για τα θύματα και τις κοινότητες που τρομοκρατήθηκαν από τους Τζαντζαουίντ να δουν έναν επικεφαλής τους να λογοδοτεί", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Το ΔΠΔ ζητεί εδώ και δέκα χρόνια τη σύλληψη του Όμαρ αλ Μπασίρ, που κυβερνούσε το Σουδάν με σιδηρά πυγμή επί τρεις δεκαετίες και εκδιώχθηκε από την εξουσία τον Απρίλιο του 2019 έπειτα από μήνες διαδηλώσεων, όπως και δύο άλλων ηγετών με την κατηγορία της "γενοκτονίας" και της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χωρίς να έχουν διευκρινιστεί οι ακριβείς συνθήκες
Ξοδεύτηκαν περίπου 2 εκατ. δολάρια για βασιλικό καβούρι Αλάσκας και 6,9 εκατ. δολάρια για αστακούς
Τι ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας
Συνδέθηκε με τα περιστατικά τον Ιανουάριο στη Μινεάπολη
Πιθανή επιστροφή του φαινομένου το καλοκαίρι, με ενισχυμένο σενάριο και παγκόσμιες επιπτώσεις
Σύλληψη μετά από ένταλμα Ελλάδας - Έφεση προαναγγέλλει η υπεράσπιση
Ισραηλινά πλήγματα στη Basij στην Τεχεράνη, με νεκρό τον διοικητή και ανώτατα στελέχη
Λειτουργούσε ως γέφυρα ανάμεσα στα πιο σκληροπυρηνικά στρατιωτικά στελέχη και τις πιο μετριοπαθείς πολιτικές φατρίες
Γιατί η διαφυγή με αυτοκίνητο μπορεί να αποβεί θανατηφόρα - Πώς αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης
Χρειάστηκαν 21 χρόνια από το άνοιγμα του εστιατορίου
Ο Τραμπ κατηγορεί συμμάχους για έλλειψη στήριξης και θέτει θέμα επανεξέτασης συμμετοχής
Βετεράνος των ειδικών δυνάμεων και της CIA - Η σύζυγός του σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας
Ρήγμα με συμμάχους για το Ιράν και τα Στενά του Ορμούζ
Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε ακραίες λύσεις
Ο Μακρόν απορρίπτει στρατιωτική εμπλοκή στα Στενά Ορμούζ – Θέτει όρο την παύση εχθροπραξιών
Η ΕΕ χρηματοδοτεί τις επισκευές, με το Κίεβο υποχωρεί εν μέσω πιέσεων Ουγγαρίας και Σλοβακίας
Απορρίπτει την πρόταση ντε Βέβερ και προειδοποιεί για κινδύνους επιστροφής σε «κανονικότητα»
Νωρίτερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξόντωσε τον επικεφαλής της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας Αλί Λαριτζανί
Ο πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατίας αμφισβητεί τον πόλεμο, καταγγέλλοντας απουσία απειλής
Συνολικά ζητά 20 εκατ. δολάρια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.