Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σήμερα οι νέες διαπραγματεύσεις (LIVE)

Η Ρωσία επικεντρώνεται στην Ανατολική Ουκρανία και την παραλιακή ζώνη

62224-137655.jpg
Newsroom
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατεστραμμένο ρωσικό άρμα μάχης σε χωριό κοντά στο Κίεβο
Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατεστραμμένο ρωσικό άρμα μάχης σε χωριό κοντά στο Κίεβο © EPA/ATEF SAFADI

Στην Ουκρανία ο πόλεμος μαίνεται για 37η ημέρα. Η Ρωσία εστιάζει την προσοχή της σε Ανατολική Ουκρανία και την παραλιακή ζώνη στα νότια. Νέες διαπραγματεύσεις.

Συνεχίζεται ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος. Έχουν περάσει 37 ημέρες από τη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Μετά την απόσυρση μεμονομένων ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, τόσο η ουκρανική κυβέρνηση όσο και οι ΗΠΑ επιμένουν ότι πρόκειται για «κίνηση τακτικής», καθώς η Μόσχα αναδιοργανώνει τις στρατιωτικές δυνάμεις της προκειμένου να εξαπολύσει νέες επιθέσεις.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 1 Απριλίου 2022 ότι ο ρωσικός στρατός έχει σκοπό να συνεχίσει τη δραστηριότητά του και να εδραιώσει την παρουσία του στην Ανατολική Ουκρανία και στο νότιο τμήμα της χώρας -την παραλιακή ζώνη που ξεκινά από τα σύνορα, περνά από τη Μαριούπολη και καταλήγει στην  Κριμαία.

Στο πεδίο των συνομιλιών, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή 1 Απριλίου 2022 μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πόλεμος στην Ουκρανία - Τι συμβαίνει την 37η ημέρα από τη ρωσική εισβολή - Οι νέες εξελίξεις

 

23.30 Οι ΗΠΑ στέλνουν εξοπλισμό για το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης με χημικά ή βιολογικά όπλα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν στην Ουκρανία προμήθειες και εξοπλισμό για το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης με χημικά ή βιολογικά όπλα, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον Λευκό Οίκο, που υπογράμμισε ότι η κίνηση αυτή δεν υπονομεύει τις ενέργειες του Κιέβου για την ετοιμότητα απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο.

23.00 Συνομιλία Κουλέμπα – Μπλίνκεν για ενίσχυση της Ουκρανίας και νέα πλήγματα σε Ρωσία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, και των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είχαν σήμερα νέα συνομιλία. Βασικό θέμα στην ατζέντα τους: η επιπλέον οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας. «Έρχονται νέα πλήγματα κατά της ρωσικής οικονομίας», δήλωσε από την πλευρά του ο Κουλέμπα.

22.19 Στους 31 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από το πυραυλικό πλήγμα εναντίον κυβερνητικού κτιρίου στο Μικολάγιφ

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι επιβεβαιώθηκε πως σκοτώθηκαν στην πυραυλική επιδρομή της Τρίτης στο περιφερειακό διοικητικό κτίριο στην πόλη Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, έγινε γνωστό από τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, σε μια διαδικτυακή ανάρτηση σήμερα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται σε 24ωρη βάση.

21.47 ΥΠΕΞ Ηνωμένου Βασιλείου – ΗΠΑ: Συζήτησαν για πρόσθετες ενέργειες ως απάντηση στη ρωσική εισβολή

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Λιζ Τρας, συζήτησαν σήμερα για ενδεχόμενες πρόσθετες ενέργειες που θα ενισχύσουν την αντίδρασή τους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

21.17 Το Κίεβο αρνείται πως επιτέθηκε στο Μπέλγκοροντ

Κορυφαίος αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης αρνήθηκε τις κατηγορίες της Ρωσίας ότι το Κίεβο βρίσκεται πίσω από την επίθεση κατά δεξαμενής πετρελαίου στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ.

20.39 Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, ανακοίνωσε ο δήμαρχός της σήμερα.

«Η 31η Μαρτίου θα γραφτεί στην ιστορία της πόλης μας … ως η ημέρα απελευθέρωσής της από τις ρωσικές (δυνάμεις)» ανέφερε ο δήμαρχος Ανατόλι Φεντόρουκ σε ένα βίντεο που φαίνεται ότι έχει γυριστεί έξω από το δημαρχείο της Μπούτσα.

20.00 Η Ρωσία δεν επιτρέπει εκκενώσεις από τη Μαριούπολη

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντόνετσκ ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία δεν εκπληρώνει την υπόσχεσή της να επιτρέψει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από τη Μαριούπολη προς τα νοτιοανατολικά.

Ο Ερυθρός Σταυρός σημειώνει ότι ακόμη εξετάζονται πολύπλοκες διαδικασίες για την παροχή επείγουσας βοήθειας στη Μαριούπολη.

19.30 Ανακτάται ο έλεγχος σε πόλεις στα περίχωρα του Κιέβου

Τα ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν την πόλη Μπούκα, κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής.

Ο Ανατόλι Φεντορούκ είπε ότι η περιοχή ανακτήθηκε την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η 31η Μαρτίου «θα μείνει στην ιστορία της πόλης μας ως η ημέρα της απελευθέρωσής της από τη Ρωσία».

Ο Ουκρανός δημοσιογράφος Ολεξέι Σορόκιν ισχυρίστηκε ότι τα ρωσικά στρατεύματα υποχωρούν «μαζικά» από την περιφέρεια του Κιέβου.

19.15 Ρωσία και Ουκρανία προχώρησαν σε άλλη μια ανταλλαγή αιχμαλώτων

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε στην ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων με 86 Ουκρανούς στρατιώτες.

Δεν διευκρινίστηκε πόσοι ήταν οι Ρώσοι αιχμάλωτοι που απελευθερώθηκαν.

«Μόλις έγινε μια ανταλλαγή, 86 Ουκρανοί στρατιώτες, μεταξύ των οποίων ήταν και 15 γυναίκες, βρίσκονται ήδη σε ασφαλές μέρος» ανέφερε στο Telegram ο αναπληρωτής προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας Κιρίλο Τιμοσένκο.

18.40 Μακρόν σε δήμαρχο Μελιτόπολης: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δέχτηκε σήμερα τον δήμαρχο της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, τον οποίο είχαν συλλάβει οι ρωσικές δυνάμεις μετά την κατάληψη της πόλης και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας. Ο Ιβάν Φεντόροφ, που συνοδευόταν από τέσσερις Ουκρανούς βουλευτές, είχε συλληφθεί αλλά αφέθηκε ελεύθερος από τους Ρώσους στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής αιχμαλώτων.

18.10 Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ζήτησε να επιτραπεί στους εμπειρογνώμονές της να επισκεφθούν τον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, την πληροφορία αυτή μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom.

17.45 Το ύψος των ζημιών στις υποδομές από το ρωσικό σφυροκόπημα στη Μαριούπολη υπολογίζεται σε τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια

Οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας εναντίον του λιμανιού της Μαριούπολης, στη νότια Ουκρανία, έχουν προκαλέσει ζημιές στις υποδομές ύψους τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση των τοπικών αρχών.

«Κάθε έγκλημα, κάθε δολοφονία και καταστροφική ενέργεια που έχει διαπράξει ο εισβολέας πρέπει να καταγραφεί και να σταλεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Βάντιμ Μποϊτσένκο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια ειδική επιτροπή συμβούλων θα αναλάβει να καταγράψει τέτοιου είδους ενέργειες.

17.15 Εκπρόσωπος Κρεμλίνου: Δεν υπάρχει άμεση απειλή για τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως δεν αναμένεται να διακοπούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ξεκινώντας από τις αρχές Απριλίου, παρά τα όσα είχαν ανακοινωθεί μια ημέρα νωρίτερα περί ενδεχόμενης διακοπής τους εάν οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνήσουν να αρχίσουν να πληρώνουν σε ρούβλια.   

16.50 Έφεδρος αξιωματικός του γερμανικού στρατού κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Ένας έφεδρος αξιωματικός του γερμανικού στρατού κατηγορήθηκε για κατασκοπεία μεταξύ 2014 και 2020 προς όφελος της Ρωσίας, ανακοίνωσε την Παρασκευή η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Ο ύποπτος κατηγορείται ότι παρείχε στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών στοιχεία και πληροφορίες για τους εφέδρους της Bundeswehr, την «πολιτική άμυνα» ή ακόμη και για τις συνέπειες των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από το 2014, καθώς και για την τοποθεσία του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου North Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία και τη Γερμανία και ανεστάλη τον Φεβρουάριο, διευκρινίζει η ομοσπονδιακή εισαγγελία σε δελτίο τύπου.

16.15 TASS: Ο Πούτιν συζητά μέτρα για τον περιορισμό των απειλών εσωτερικής ασφάλειας

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε πρόσθετα μέτρα για την «αποτροπή και εξουδετέρωση απειλών εσωτερικής ασφάλειας» με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του την Παρασκευή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS

15.50  Ο ΟΗΕ λέει ότι «η τραγωδία πρέπει να σταματήσει», καθώς ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων φτάνει τα 4,1 εκατ.

Περισσότεροι από 4,1 εκατομμύρια άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τον πόλεμο, δήλωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ανέφερε ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν τώρα ότι 4.102.876 Ουκρανοί είχαν εγκαταλείψει τη χώρα από τον περασμένο μήνα, με γυναίκες και παιδιά να αποτελούν το 90% αυτών που έχουν δραπετεύσει.

«Αναγκασμένοι να τρέξουν για να σώσουν τη ζωή τους, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Αναγκάστηκαν να είναι εκτός οικογένειας. Αυτή η τραγωδία πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η Ύπατη Αρμοστεία.

 

15.15 Μαίνονται μάχες κοντά στο Κίεβο

«Μεγάλες» μάχες μαίνονται στα βόρεια και ανατολικά του Κιέβου, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Ο κίνδυνος να χάσει κανείς τη ζωή του (στο Κίεβο) είναι αρκετά μεγάλος και γι’ αυτό τον λόγο η συμβουλή μου προς όποιον θέλει να επιστρέψει είναι: Σας παρακαλώ, καθυστερήστε το ακόμα», δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο, σε μια προειδοποίηση προς τους κατοίκους που έχουν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες στο Κίεβο
Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες στο Κίεβο © EPA

14.10 Η IAEA οργανώνει αποστολή συνδρομής και υποστήριξης στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό τουΤσερνόμπιλ

Αποστολή συνδρομής και υποστήριξης στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό Τσερνόμπιλ το συντομότερο δυνατόν μετά την αποχώρηση του μεγαλύτερου όγκου των ρωσικών δυνάμεων οργανώνει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος θα ηγηθεί της αποστολής.

13:30 0υκρανία: Η Europol αναπτύσσει ομάδες στα σύνορα

Η Europol, ο οργανισμός επιβολής του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αναπτύξει ομάδες στα σύνορα γειτονικών χωρών με την Ουκρανία για να καταπολεμήσει τη διέλευση εγκληματιών και «τρομοκρατών», οι οποίοι επιχειρούν να εισέλθουν στην ΕΕ με τη ροή των προσφύγων.

«Για να προστατεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ουκρανούς πρόσφυγες κατά των εγκληματικών απειλών, η Europol ανέπτυξε επιχειρησιακές ομάδες στο μέτωπο μέσα στις ευρωπαϊκές χώρες που είναι γειτονικές της Ουκρανίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός.

Έπειτα από αιτήματα των χωρών αυτών, η Europol διαθέτει πλέον πράκτορες στη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Μολδαβία, ενώ προσεχώς θα στείλει και στην Ουγγαρία.

13:20 O Πούτιν θα συνομιλήσει σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, αφού φιλοξενήθηκε την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη συνάντηση μεταξύ μιας ρωσικής και μιας ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες Πέμπτη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και έχει δηλώσει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ενεργήσει ως εγγυήτρια δύναμη για την Ουκρανία.

Παράλληλα η Άγκυρα έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης.

Στο μεταξύ το Κρεμλίνο κατήγγειλε ότι το ουκρανικό πλήγμα εναντίον μιας αποθήκης καυσίμων στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ δεν δημιουργεί καλές συνθήκες για τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Κίεβο.

13:00 Ο κύριος όγκος των ρωσικών δυνάμεων αποχώρησε από το Τσερνόμπιλ

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από το πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, τον οποίο κατέλαβαν κατά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, παίρνοντας μαζί τους ομήρους, ανακοίνωσαν αργά χθες το βράδυ οι ουκρανικές αρχές, ενώ ο Γεβχέν Κραμαρένκο, ο επικεφαλής της Energoatom, της υπηρεσίας που διαχειρίζεται τον σταθμό, επιβεβαίωσε σήμερα στην ουκρανική τηλεόραση ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από τους χώρους του παροπλισμένου πυρηνικού σταθμού, αλλά λίγες ρωσικές δυνάμεις παραμένουν εντός της ζώνης αποκλεισμού που περιβάλλει τις εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ.

12:30  Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λεντριάν εκτιμά ότι στόχος του προέδρου Πούτιν είναι η «πλήρης κατοχή» της Ουκρανίας.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν εκτιμά ότι στόχος του Ρώσου προέδρου Πούτιν είναι η "πλήρης κατοχή" της Ουκρανίας, επισημαίνοντας πως στις πρόσφατες διαβουλεύσεις στην Κωνσταντινούπολη δεν σημειώθηκε καμμία πρόοδος.

«Η μόνη καινοτομία της Κωνσταντινούπολης είναι η προθυμία δημοσιοποίησης των διαπραγματεύσεων, ιδίως από τη ρωσική πλευρά» ανεφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro o Λεντριάν, σημειωνοντας ότι αυτό επέτρεψε εκ παραλλήλου στις ρωσικές δυνάμεις να ανασυγκροτηθούν.

12:00 Η Μόσχα αποσύρει δυνάμεις από τις περιφέρειες του Κιέβου και του Τσερνίχιβ, σύμφωνα με τους κυβερνήτες τους

Η Ρωσία συνεχίζει να αποσύρει μέρος των δυνάμεών της από την περιοχή του Κιέβου στη βόρεια Ουκρανία και οι δυνάμεις αυτές κατευθύνονται προς τη Λευκορωσία, δήλωσε σήμερα ο τοπικός κυβερνήτης, ενώ ο κυβερνήτης του Τσερνίχιβ δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται και από τη δική του περιφέρεια, αν και δεν έχουν φύγει όλες.

«Παρατηρούμε την κίνηση κοινών ρωσικών οχηματοπομπών με διαφορετικούς αριθμούς οχημάτων», έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου Ολεξάντρ Παβλιούκ.

11.40 Η ρωσική Gazprom δηλώνει ότι οι εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας συνεχίζονται

Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, συμβαδίζοντας με τα αιτήματα από Ευρωπαίους καταναλωτές. Η εταιρεία δήλωσε ότι τα αιτήματα ανέρχονται σε 108,4 εκατ. κυβικά μέτρα για την 1η Απριλίου από 109,5 εκατ. κυβικά μέτρα μία ημέρα νωρίτερα.

11.20 Η Κεντρική Τράπεζα στη Ρωσία χαλαρώνει περιορισμούς για τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι χαλαρώνει κάποιους από τους περιορισμούς για τη μεταφορά ξένων κεφαλαίων για ιδιώτες για μια περίοδο έξι μηνών. Η τράπεζα δήλωσε ότι τα μέτρα, που αυξάνουν το προηγούμενο όριο στα κεφάλαια που μπορούν να μεταφερθούν στο εξωτερικό, δεν αφορούν τους κατοίκους και τους μη κατοίκους χωρών που έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας. «Εντός ενός ημερολογιακού μήνα, οι ιδιώτες έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν έως 10.000 δολάρια ΗΠΑ ή αντίστοιχο ποσό σε άλλο νόμισμα από τη Ρωσική Ομοσπονδία, από τον λογαριασμό τους σε μια ρωσική τράπεζα στον λογαριασμό τους ή σε κάποιο άλλο πρόσωπο στο εξωτερικό», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωση. Η τράπεζα πρόσθεσε ότι οι μεταφορές στο εξωτερικό από τραπεζικούς λογαριασμούς μη κατοίκων, ιδιωτών ή νομικών οντοτήτων από χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις αναστέλλονται για τους επόμενους έξι μήνες.

10.50 Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ καταγγέλλει τον Πούτιν για «απαράδεκτες ακρότητες» στην Ουκρανία

Ο Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος στο παρελθόν έχει εξάρει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, επέκρινε τις «τρελές, απαράδεκτες ακρότητες» του Ρώσου προέδρου στην Ουκρανία. Ο Ντεπαρντιέ, ο οποίος το 2013 έλαβε την ρωσική υπηκοότητα, δήλωσε χθες, Πέμπτη, στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Ο ρωσικός λαός δεν ευθύνεται για τις τρελές, απαράδεκτες ακρότητες των ηγετών του, όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν». Ο Ντεπαρντιέ είπε ακόμη ότι θα δωρίσει όλα τα έσοδα από τις τρεις συναυλίες του στο Παρίσι (1-3 Απριλίου) στους «Ουκρανούς, θύματα αυτού του αδελφοκτόνου πολέμου».

11.10 Μπορέλ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδοκιμάζει τις κυρώσεις της Μόσχας σε βάρος ευρωπαίων υπηκόοων

Την αποδοκιμασία της ΕΕ για την απόφαση της Μόσχας να επιβάλει κυρώσεις εναντίον υπηκόων της ΕΕ εκφράζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδοκιμάζει την απόφαση των ρωσικών αρχών να απαγορεύσουν σε ορισμένους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών, καθώς και μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κοινοβουλίων των κρατών μελών, να εισέρχονται στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ που συνδέονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», αναφέρει ο κ. Μπορέλ στην ανακοίνωσή του. Και προσθέτει: «Σε αντίθεση με τις ρωσικές αντικυρώσεις, τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ δημοσιεύονται με διαφάνεια και βασίζονται σε σαφή κριτήρια, τα οποία συμπεριλαμβάνουν και νομικούς τρόπους αμφισβήτησής τους».

09.30 Προειδοποίηση Μεντβέντεφ για εξαγωγές σιτηρών μόνο σε «φιλικά» κράτη

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του, μεγάλη εξαγωγός σιτηρών, ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μόνο στα «φιλικά» κράτη, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο Μεντβέντεφ, που είναι αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε: «Θα παρέχουμε διατροφικά και γεωργικά προϊόντα στους φίλους μας. Ευτυχώς έχουμε πολλούς και δεν βρίσκονται στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική». Και διευκρίνισε ότι οι εξαγωγές σιτηρών στους «φίλους» της Ρωσίας θα πληρώνονται τόσο σε ρούβλια όσο και στα εθνικά νομίσματα των χωρών.

08.50 Γερμανική ΜΚΟ προειδοποιεί ότι αν εκδιωχθεί η Ρωσία από την G20, θα επιδεινωθεί η παγκόσμια κρίση στα τρόφιμα

Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από την Ομάδα των Είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20) και από άλλους διεθνείς οργανισμούς θα επιβράδυνε τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια κρίση των τροφίμων που επιτείνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, προειδοποίησε, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο επικεφαλής της γερμανικής οργάνωσης αρωγής Welthungerhilfe (WHH). Ο Ματίας Μόγκε, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης που προσφέρει βοήθεια σε 14,3 εκατ. ανθρώπους σε 35 χώρες, χαρακτήρισε κρίσιμο να συνεχιστεί η επικοινωνία με τη Ρωσία, χώρα που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, για την αντιμετώπιση της διατροφικής κρίσης. «Φυσικά, η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος σε αυτήν την περίπτωση, χρειάζονται κυρώσεις και όλα αυτά. Όμως, σε μια ανθρωπιστική κατάσταση όπως αυτήν που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι απαραίτητο να εξακολουθήσουν να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας» σημείωσε.

08.20 Το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποιεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι μακροχρόνιος

Η επικέντρωση της Ρωσίας στο Ντονμπάς, στην Ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν εμπειροπόλεμες ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες, έχει ως αποτέλεσμα ο πόλεμος στην Ουκρανία να γίνει «μακροχρόνιος», σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο. «Αν πράγματι δίνουν προτεραιότητα στην περιφέρεια του Ντονμπάς, στην Ανατολική Ουκρανία, όπου δεν είχαν πολεμήσει εδώ και 8 χρόνια και υπάρχουν πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες οι οποίοι είναι πολύ ενεργοί, η σύγκρουση δεν θα είναι ζήτημα ημερών ή εβδομάδων, αλλά θα διαρκέσει πολύ περισσότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι. Η συνέχεια ΕΔΩ

08.12 Νεκρός Ιταλός στρατιώτης στο Ντονμπάς

Ο Έντι Όνγκαρο, Ιταλός που πολεμούσε στο πλευρό των αποσχιστικών δυνάμεων στο Ντονμπάς, στην Ανατολική Ουκρανία, έχασε τη ζωή του από έκρηξη χειροβομβίδας. Ο Όνγκαρο, 46 ετών, καταγόταν από την περιοχή Πορτογκρουάρο της βορειοανατολικής Ιταλίας. Πήγε στο Ντονμπάς το 2015, για να στηρίξει τις αποσχιστικές δυνάμεις και είχε ενταχθεί στην «Ταξιαρχία Πρίζρακ». Δημοσίευμα στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρει ότι πρόκειται για τον πρώτο Ιταλό πολίτη που γίνεται γνωστό πως έχασε τη ζωή του στον πόλεμο στην Ουκρανία.

08.00 Ο Πούτιν διαμηνύει πως τελείωσε κάθε συνεργασία της Ρωσίας με τη Δύση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι αναζητεί νέα προσχήματα για να ανακοινώσει κυρώσεις στη χώρα του. Και πρόσθεσε ότι τα τιμωρητικά μέτρα άνευ προηγουμένου που εφαρμόζουν ΕΕ και ΗΠΑ είχαν ετοιμαστεί εκ των προτέρων και θα επιβάλλονταν «σε κάθε περίπτωση». Επιμένοντας ότι η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει ποτέ «τα εθνικά της συμφέροντα και τις παραδοσιακές της αξίες», ο Πούτιν ισχυρίστηκε πως μολονότι δεν θα γίνει «κλειστή χώρα», δεν θα επιδιώξει καμία περαιτέρω συνεργασία με δυτικές εταιρείες στο άμεσο μέλλον. Η συνέχεια ΕΔΩ

07.50 Πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων στην Ανατολική Ουκρανία

Πυρκαγιά ξέσπασε σε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στην πόλη Μπελγκορόντ της Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, περιστατικό που καταγράφεται δύο ημέρες μετά τις εκρήξεις σε εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στη σημερινή πυρκαγιά, ανέφερε ο κ. Γκλάντκοφ μέσω Telegram, ενώ οι κάτοικοι σπιτιών τριών δρόμων κοντά στην εγκατάσταση απομακρύνονται εσπευσμένα από την περιοχή.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ