Κοσμος

Μαριούπολη: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν σχολή Καλών Τεχνών με αμάχους

Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι παγιδεύτηκαν στο υπόγειο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκτόξευση πυραύλου από τον ρωσικό στρατό
Εκτόξευση πυραύλου από τον ρωσικό στρατό © EPA/Russian Defence Ministry Press

Στη Μαριούπολη ο ρωσικός βομβαρδισμός στη σχολή Καλών Τεχνών είχε ως αποτέλεσμα να παγιδευτούν άμαχοι στα ερείπια.

Ακόμη ένας βομβαρδισμός στη Μαριούπολη είχε ως αποτέλεσμα να παγιδευτούν άμαχοι στα ερείπια. Αυτήν τη φορά ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε κτίριο σχολής Καλών Τεχνών στη Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άνθρωποι.

Σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Guardian» αναφέρει ότι τουλάχιστον 400 κάτοικοι βρίσκονταν σε υπόγειους χώρους στη σχολή Καλών Τεχνών στη Μαριούπολη.

«Χθες (Σάββατο), οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής βομβάρδισαν τη σχολή Καλών Τεχνών G12 στην αριστερή όχθη της Μαριούπολης, όπου 400 κάτοικοι της Μαριούπολης -γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι- είχαν βρει καταφύγιο» ανακοίνωσαν οι δημοτικές αρχές της πόλης, την ώρα που συνεχίζεται η πολιορκία από τη Ρωσία. Και πρόσθεσαν: «Γνωρίζουμε ότι το κτίριο καταστράφηκε και ότι ειρηνικοί άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια. Ο απολογισμός των θυμάτων καταρτίζεται».

Ρωσικός βομβαρδισμός στη σχολή Καλών Τεχνών στη Μαριούπολη - Η ανάρτηση του Guardian στο Twitter
Βομβαρδισμός από τη Ρωσία στη σχολή Καλών Τεχνών στη Μαριούπολη - Η ανάρτηση του Guardian στο Twitter

Η Μαριούπολη θεωρείται «πόλη - κλειδί» στο σχέδιο του Βλαντίμιρ Πούτιν να δημιουργήσει μια παραθαλάσσια ζώνη ελέγχου κατά μήκος της Αζοφικής Θάλασσας, που θα ξεκινά από τα σύνορα με την Ουκρανία και θα καταλήγει στην -παράνομα προσαρτημένη- Κριμαία. Πριν από τη ρωσική εισβολή η Μαριούπολη είχε πληθυσμό 450.000 κατοίκους. Εκτιμάται ότι το 80% των κτιρίων έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί ολοσχερώς, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να ισοπεδώνει τη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με το Κίεβο, περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Βίαιοι εκτοπισμοί κατοίκων στη Μαριούπολη από τη Ρωσία

Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο κατηγόρησε τη Μόσχα για τον βίαιο εκτοπισμό περισσότερων των 1.000 κατοίκων της Μαριούπολης, που ζούσαν στο ανατολικό τμήμα της πόλης, προς τη Ρωσία, χωρίς να προσδιορίσει πότε συνέβη αυτό.

Ο Πάβλο Κιριλένκο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέστησαν «κέντρα ελέγχου», όπου «ταυτοποιούν τα τηλέφωνα» των κατοίκων της Μαριούπολης πριν κατασχέσουν τις ταυτότητές τους. «Στην συνέχεια στέλνονται στην Ρωσία. Η τύχη τους από την άλλη πλευρά των συνόρων είναι άγνωστη», κατήγγειλε στο Facebook» πρόσθεσε. Οι καταγγελίες του Πάβλο Κιριλένκο δεν έχουν επαληθευθεί προς το παρόν από ανεξάρτητη πηγή.

Την προηγούμενη Πέμπτη η Ουκρανία κατηγόρησε την Μόσχα για τον βομβαρδισμό του θεάτρου της Μαριούπολης όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες κάτοικοι. Μπροστά και πίσω από το κτίριο, στο έδαφος, είχε γραφτεί με μεγάλα γράμματα η προειδοποίηση «Diéti» (Παιδιά).

Για εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη κάνει λόγο ο Ζελένσκι

Οι επιζώντες στη Μαριούπολη έχουν καταφύγει σε υπόγεια και αντιμετωπίζουν πλήθος ελλείψεων. Κάτοικοι που διέφυγαν από την πολιορκημένη πόλη στην Αζοφική Θάλασσα, μιλούν για πτώματα που κείτονται επί μέρες στους δρόμους, για την πείνα, τη δίψα και το δριμύ ψύχος.

«Το να προκαλείς κάτι τέτοιο σε μια ειρηνική πόλη, είναι τρομοκρατική ενέργεια που θα παραμείνει στη μνήμη και τον επόμενο αιώνα» δήλωσε σήμερα Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταγγέλλοντας εγκλήματα πολέμου.

Η Μαριούπολη έχει για το Κρεμλίνο στρατηγική σημασία, καθώς η κατάληψή της θα επιτρέψει την εδαφική συνέχεια ανάμεσα στην προσαρτημένη από την Μόσχα ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και το Ντονμπάς, αποκλείοντας παράλληλα την Ουκρανία από την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.

Zelenskiy calls attacks against Mariupol 'a terror that will be remembered for centuries'

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ