- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Η Φινλανδία είναι «η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου» - ο Λίβανος και το Αφγανιστάν στις τελευταίες θέσεις.
Η Φινλανδία ανακηρύχθηκε σήμερα «η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου» για πέμπτη διαδοχική χρονιά σε μια κατάταξη, στις τελευταίες θέσεις της οποίας βρίσκονται ο Λίβανος και το Αφγανιστάν.
Η Ελλάδα έχει ανέβει φέτος στην 67η θέση του καταλόγου που περιλαμβάνει περί τις 150 χώρες, από την 68η όπου βρισκόταν το 2021.
Με βαθμό 7,82 στα 10, η σκανδιναβική χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων προηγείται της Δανίας, της Ισλανδίας, της Ελβετίας και της Ολλανδίας, καθώς οι πρώτες θέσεις της κατάταξης μένουν οι ίδιες και κυριαρχούνται από τις ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα αυτές της βόρειας Ευρώπης.
«Οι τρεις χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Αυτές που οπισθοχώρησαν περισσότερο στην κατάταξη ήταν ο Λίβανος, η Βενεζουέλα και το Αφγανιστάν», σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας (World Happiness Report», μια ετήσια μελέτη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών που άρχισε να πραγματοποιείται πριν από δέκα χρόνια.
Ο Λίβανος, ο οποίος συγκλονίζεται από ταραχές και μια σοβαρή οικονομική κρίση, πέφτει έτσι στην προτελευταία θέση, με βαθμό 2,95, πίσω από τη Ζιμπάμπουε και ακριβώς μπροστά από το Αφγανιστάν, που μένει και φέτος στην τελευταία θέση με βαθμό 2,40.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται από το 2012, χρησιμοποιεί κυρίως τις δημοσκοπήσεις Gallup, στο πλαίσιο των οποίων οι κάτοικοι ερωτώνται για το προσωπικό τους επίπεδο ευτυχίας, σε συνδυασμό με το ΑΕΠ και αξιολογήσεις που αφορούν το επίπεδο της αλληλεγγύης, της ατομικής ελευθερίας και της διαφθοράς, ώστε να υπάρξει ένας συνολικός βαθμός.
Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου: Τα στοιχεία της μελέτης
Η Γερμανία και ο Καναδάς χάνουν μία θέση και βρίσκονται αντιστοίχως φέτος στη 14η και τη 15η θέση, ακριβώς μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες (16η θέση, +3), σύμφωνα με την επίσημη κατάταξη περίπου 150 χωρών, που σταθμίζει τα δεδομένα των τριών τελευταίων ετών.
Η Γαλλία βρίσκεται στην 20η θέση (+1), «που είναι η υψηλότερη από τότε που υφίσταται αυτή η μελέτη», ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην 17η, την ίδια με πέρυσι.
Μεταξύ των άλλων μεγάλων δυνάμεων, η Βραζιλία είναι στην 38η θέση (-3), η Ιαπωνία στην 54η (+2), ενώ η Ρωσία οπισθοχωρεί στην 80η θέση (-4) στη φετινή έκδοση της κατάταξης, η οποία είχε ολοκληρωθεί πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Κίνα κάνει άλμα αναβαίνοντας 12 θέσεις και βρίσκεται στην 72η, η Ινδία παραμένει στην ουρά της κατάταξης (136η), αλλά ανεβαίνει 3 θέσεις.
«Το δίδαγμα από την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας αυτά τα τελευταία χρόνια είναι ότι η κοινωνική αλληλεγγύη, η γενναιοδωρία μεταξύ των ανθρώπων και η εντιμότητα της κυβέρνησης έχουν κρίσιμη σημασία για την ευημερία», σχολίασε ο Τζέφρι Ζακς, ένας από συντάκτες της.
«Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα πρέπει να το λάβουν υπόψη», πρόσθεσε.
Οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στην πρώτη θέση από τότε που άρχισε να συντάσσεται η εν λόγω έκθεση: πριν από τη Φινλανδία, η Νορβηγία ήταν στην κορυφή το 2017 ενώ η Δανία κατείχε για χρόνια την πρώτη θέση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όταν η Χαμάς διέπραξε τη σφαγή στο ρέιβ μουσικό φεστιβάλ «Supernova»
Tο κεφάλι του τοποθετήθηκε στη σκεπή ενός φορτηγού
Συνεχίζονται οι επιθέσεις στον Λίβανο και τη Γάζα
Η Γαλλία στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και στις οικογένειες των θυμάτων
Έκανε δωρεά δύο εκατομμυρίων δολαρίων
«Είναι αφόρητο να γίνομαι μάρτυρας στο δημόσιο λιντσάρισμά του»
Ο μακροβιότερος ρώσος ηγέτης εδώ και δύο αιώνες
Φόβοι για τρομοκρατικές επιθέσεις από Χαμάς και Χεζμπολάχ
Σε ύψιστη επιφυλακή στο Ισραήλ, έναν χρόνο μετά από την επίθεση της Χαμάς
Φλέγεται η Μέση Ανατολή
Οι αμερικανικές πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα θα συνεχιστούν
«Γνωρίζουν καλά τι έκαναν» λέει η δικηγόρος ενός από τα θύματά του
Επιδρομές στη Γάζα, βομβαρδισμoί στη Δαμασκό, συγκρούσεις στον Λίβανο και ένα βήμα πριν τα αντίποινα κατά της Τεχεράνης
Η σφαγή της οικογένειας που συγκλόνισε την Αυστραλία
Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ
Έφτασε τα 28 παρότι οι εκτιμήσεις ήταν αρκετά χρόνια λιγότερα
Τι είπε για την ακροδεξιά, τον Τραμπ, την πατριαρχία και την Μέση Ανατολή
Ποιες είναι οι κρίσιμες Πολιτείες και οι κρίσιμες δημογραφικές ομάδες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.