- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Πέθανε στα 80 του χρόνια ο Βολιβιανός απόστρατος αξιωματικός Μάριο Τεράν Σαλασάρ, που σκότωσε τον Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα.
Ο Βολιβιανός απόστρατος αξιωματικός Μάριο Τεράν Σαλασάρ, που είχε δηλώσει ότι σκότωσε τον Αργεντινοκουβανό επαναστάτη Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα το 1967, πέθανε χθες Πέμπτη σε ηλικία 80 ετών στη Σάντα Κρους δε λα Σιέρα, στην ανατολική Βολιβία, ανέφεραν οικείοι του.
«Πέθανε, είχε αρρωστήσει, δεν μπορούσε να γίνει τίποτα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκάρι Πράδο, ο διοικητής της δύναμης που αιχμαλώτισε τον Τσε σε ζούγκλα της Βολιβίας πριν από 54 χρόνια.
Ο Πράδο είπε πως ενημερώθηκε για τον θάνατο του Σαλασάρ, μαθητή του στη σχολή αξιωματικών, χθες το πρωί. «Είχα ειδοποιηθεί από την οικογένειά του και από συναδέλφους στις ένοπλες δυνάμεις, επειδή είχε εισαχθεί σε στρατιωτικό νοσοκομείο», εξήγησε.
Το νοσοκομείο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τον θάνατό του και την αιτία του, επικαλούμενο το «ιατρικό απόρρητο».
Την 8η Οκτωβρίου 1967 ο βολιβιανός στρατός αιχμαλώτισε τον Τσε Γκεβάρα, μυθική μορφή της επαναστατικής ένοπλης δράσης κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, με την υποστήριξη δύο κουβανοαμερικανών πρακτόρων της CIA.
Ο Τσε ήταν επικεφαλής μιας ομάδας ανταρτών που επιβίωσαν από μάχες, πείνα και τις ασθένειες στα βουνά της Βολιβίας. Τραυματισμένος σε μάχη, οδηγήθηκε σε εγκαταλελειμμένο σχολείο στο χωριό Λα Ιγκέρα.
Εκεί πέρασε την τελευταία του νύχτα: τον εκτέλεσε την επομένη ο Τεράν Σαλασάρ, μετά την έγκριση του προέδρου Ρενέ Μπαριέντος (1964-1969), ορκισμένου αντικομουνιστή.
Η στιγμή της εκτέλεσης του Τσε Γκεβάρα
«Ήταν η χειρότερη στιγμή της ζωής μου. Ο Τσε μου φαινόταν μεγάλος, πολύ μεγάλος, τεράστιος. Στα μάτια του έκαιγαν χίλιες φωτιές», αφηγήθηκε ο Τεράν Σαλασάρ αργότερα. «‘Ηρέμησε’, μου είπε, ‘και σημάδεψε καλά! Θα σκοτώσεις έναν άνθρωπο!’. Έκανα ένα βήμα πίσω, προς την πόρτα, έκλεισα τα μάτια και πυροβόλησα».
Μετά τον θάνατό του, στα 39 του χρόνια, ο Τσε μετατράπηκε σε θρύλο. Το πτώμα του εκτέθηκε σαν τρόπαιο στο γειτονικό χωριό Βαγιεγκράντε, εικόνα που απαθανάτισε ο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Μαρκ Ιτέν.
Έπειτα από τριάντα χρόνια υπηρεσίας, ο Τεράν Σαλασάρ πήρε σύνταξη και προσπάθησε να παραμείνει ανώνυμος, αποφεύγοντας τον Τύπο. Για καιρό διατεινόταν πως ο δολοφόνος του Γκεβάρα δεν ήταν ο ίδιος, αλλά κάποιος άλλος στρατιωτικός με το ίδιο ονοματεπώνυμο.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών στη Μαδρίτη η τέως πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας
Στο βίντεο καταγράφεται μια επιβάτισσα να ζητά επανειλημμένα να τη χτυπήσει στο πρόσωπο
Ο Πολωνός πρωθυπουργός απορρίπτει στρατιωτική εμπλοκή και προειδοποιεί για κατάρρευση του ΝΑΤΟ
Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Βαρκελώνη συνοδεία μαχητικών
Πολιτικός μηχανικός και πρώην υφυπουργός, επικεφαλής της μεταβατικής επιτροπής ανοικοδόμησης της Γάζας
Πρώην κρατούμενοι περιγράφουν βασανιστήρια, ηλεκτροσόκ και βιασμούς στο πρώην εμπορικό κέντρο που μετατράπηκε σε φυλακή
Μαζική απενεργοποίηση λογαριασμών ανηλίκων μετά την εφαρμογή του νόμου για κάτω των 16 ετών
Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στα ανοιχτά μέτωπα και η ρητορική της Ουάσιγκτον
Οι Ιρανοί αγωνίζονται για κάτι που αποτελεί τον πυρήνα και δικών μας αξιών, όσων έχουμε τη μεγάλη τύχη να ζούμε σε μια δυτική δημοκρατία
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η «Μπίμπι» έδινε εδώ και χρόνια μάχη με μία σοβαρή μορφή καρκίνου
Πλειοψηφία κρατών-μελών ενέκρινε τη συμφωνία ΕΕ–Mercosur, με την υπογραφή να έρχεται στην Ασουνσιόν
Η NASA δεν αποκάλυψε ποιο μέλος του πληρώματος αντιμετωπίζει το πρόβλημα υγείας
«δέκα χρόνια χωρίς εσένα φαίνονται σαν μία ημέρα»
Ο ηθοποιός φέρεται να απείλησε οδηγό κατά τη διάρκεια νυχτερινής διαδρομής στο Λος Άντζελες
Χιλιάδες κάτοικοι έμειναν χωρίς ρεύμα
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει
«Δεν υπάρχει σχέδιο για απαγχονισμούς – Έχουμε τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης», λέει ο Ιρανός ΥΠΕΞ
Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.