Κοσμος

Βρετανία: «Η Ρωσία παραδέχεται ότι έριξε θερμοβαρική βόμβα»

Το βίντεο που δημοσιεύει το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το ρωσικό οπλικό σύστημα TOS-1A που εκτοξεύει θερμοβαρικούς πυραύλους
Το ρωσικό οπλικό σύστημα TOS-1A που εκτοξεύει θερμοβαρικούς πυραύλους © EPA/Sergei Ilnitsky

Θερμοβαρική βόμβα: Παραδοχή από τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί στην Ουκρανία το συγκεκριμένο όπλο, όπως ανακοίνωσε η Βρετανία.

Η θερμοβαρική βόμβα χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Αυτό ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας σήμερα Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022.

Επικαλούμενο την παραδοχή από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, γνωστοποιεί ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν το οπλικό σύστημα TOS-1A στην Ουκρανία, το οποίο αξιοποιεί τη δύναμη των θερμοβαρικών πυραύλων.

«Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί το οπλικό σύστημα TOS-1A στην Ουκρανία, το οποίο αξιοποιεί τη δύναμη των θερμοβαρικών πυραύλων» αναφέρει το μήνυμα στο Twitter.

Και προστίθεται: «Αυτό συνδυάζει ένα σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης με θερμοβαρικά βλήματα για τη δημιουργία εμπρηστικών και εκρηκτικών εφέ».

Θερμοβαρική βόμβα ή βόμβα κενού - Τι είναι

Η βόμβα κενού ή θερμοβαρική βόμβα απορροφά το οξυγόνο από τον αέρα για να προκαλέσει μια έκρηξη σε υψηλή θερμοκρασία. Όπως αναφέρουν στρατιωτικοί αναλυτές:

  • Το κύμα που παράγεται από το όπλο αυτό έχει σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια από αυτή ενός συμβατικού εκρηκτικού και είναι ικανό να εξαϋλώσει το ανθρώπινο σώμα.
  • Η εκρηκτική του ισχύς αντιστοιχεί σε 44 τόνους TNT και είναι έτσι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ από συμβατική βόμβα.
  • Η ακτίνα καταστροφής είναι περίπου 300 μέτρα.
  • Η μάζα είναι 7,1 τόνοι.

Πώς λειτουργεί η θερμοβαρική βόμβα

Ένα θερμοβαρικό όπλο, ή βόμβα αερολύματος, ή βόμβα κενού, είναι ένας τύπος εκρηκτικού που χρησιμοποιεί οξυγόνο από τον περιβάλλοντα αέρα για να προκαλέσει έκρηξη σε υψηλή θερμοκρασία. Στην πράξη, το κύμα που παράγεται συνήθως από ένα τέτοιο όπλο έχει σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια από αυτό που παράγεται από ένα συμβατικό συμπυκνωμένο εκρηκτικό.

Τα εμπρηστικά και θερμοβαρικά βλήματα χρησιμοποιούνται από πολλούς στρατούς ανά τον κόσμο. Τα ρωσικά βαρέα φλογοβόλα οπλικά συστήματα TOS-1 Buratino και TOS-1A Solntsepyok είναι μερικά από τα πιο τρομακτικά όπλα στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Τα βασικότερα πλεονεκτήματά τους είναι η υψηλή θερμοκρασία και η υψηλή πτώση πίεσης. Το βλήμα φτάνοντας στον στόχο εκρήγνυται και ψεκάζει εύφλεκτα υλικά σε έκταση μερικών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, αυτό το σύννεφο θα αναφλεγεί με τη χρήση ενός δεύτερου πυροκροτητή. Η πίεση στην περιοχή της έκρηξης αρχικά αυξάνεται απότομα και στη συνέχεια πέφτει.

TOS-1A 24-barrel thermobaric multiple rocket launcher

Θερμοβαρική βόμβα: Πόσο επικίνδυνη είναι 

Ο Δρ Μάρκους Χέλιερ, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλία, σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι τα θερμοβαρικά όπλα ήταν αποτελεσματικά να «καταστρέφουν κατά κύριο λόγο αμυντικές θέσεις».

Αν και δεν θα χρησιμοποιηθούν για να διεισδύσουν σε ένα τανκ, θα μπορούσαν να είναι ένα «πολύ καταστροφικό όπλο» εναντίον ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων ή άλλου κτιρίου.

«Δεν είναι παράνομοι, παρόλο που τα αποτελέσματά τους μπορεί να είναι αρκετά φρικτά, εξαιτίας αυτού του φαινομένου της δημιουργίας κενού και της απορρόφησης του αέρα από τους πνεύμονες των υπερασπιστών» ξεκαθάρισε για τη θερμοβαρική βόμβα.

Νωρίτερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Ρωσία χρησιμοποιεί μη κατευθυνόμενες βόμβες στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να πλήττονται άμαχοι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ