Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όσα έγιναν τη δέκατη μέρα - Live

Μαίνονται οι συγκρούσεις σε Μαριούπολη και Κίεβο

62224-137655.jpg
Newsroom
17’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ukrania-live.jpg
ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ | ΦΩΤΟ: EPA/ROMAN PILIPEY

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδρές μάχες γύρω από το Κίεβο - Απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Ο ρωσικός στρατός πέρασε ξανά στην επίθεση τη δέκατη μέρα του πολέμου, καθώς αναβλήθηκε η απομάκρυνση των αμάχων από τις δύο πολιορκημένες πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία, μεταξύ των οποίων είναι και η Μαριούπολη.

Η ανακοίνωση περί απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη έγινε την ώρα που Κίεβο και Μόσχα ετοιμάζονται για έναν τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα. 

Κάμερα live streaming από το Κίεβο

Ukraine Live Camera - Multiple View Points [Russian Invasion]

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

23.29 Κατασχέθηκαν γιοτ και βίλες ολιγαρχών στην Ιταλία

Η Ιταλία κατέσχεσε πολυτελή γιοτ και βίλες Ρώσων ολιγαρχών αξίας 143 εκατ. ευρώ. Τα περιουσιακά στοιχεία κατασχέθηκαν σε μερικές από τις πιο γραφικές τοποθεσίες της χώρας, όπως η Σαρδηνία, η ακτή της Λιγουρίας και η λίμνη Κόμο.
 

20.58 Βρετανία: Ρωσικό πρόσχημα η κατάπαυση πυρός

Η Βρετανία υποστηρίζει ότι η πρόταση της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη ήταν πιθανότατα μια προσπάθεια να αποφύγει τη διεθνή καταδίκη, ενώ ταυτόχρονα έδινε στον εαυτό της τη δυνατότητα να αναδιατάξει τις δυνάμεις της για να εξαπολύσει νέα επίθεση.

20.36 Τη Δευτέρα ο νέος γύρος συνομιλιών Μόσχας - Κιέβου

Οτρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν απόψε ουκρανικές πηγές, μεταξύ των οποίων και ένας Ουκρανός διαπραγματευτής.

19.53 Οι Ρώσοι σφυροκοπούν τη Μαριούπολη 

Ο ρωσικός στρατός πέρασε ξανά στην επίθεση, καθώς αναβλήθηκε η απομάκρυνση των αμάχων από τις δύο πολιορκημένες πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία, μεταξύ των οποίων είναι και η Μαριούπολη.
 

18.46 Χερσώνα: «Δεν έχουμε όπλα για να αντισταθούμε»

Οδήμαρχος της Χερσώνας Ιγκόρ Κολικάγεφ είπε στο CNN: «Δεν έχουμε περισσότερα όπλα για να αντισταθούμε», αναφερόμενος στις ρωσικές δυνάμεις που περικύκλωσαν την πόλη. «Οι κάτοικοι της Χερσώνας είναι άοπλοι. Δεν έχουμε όπλα για να αντισταθούμε, να προβάλουμε ένοπλη αντίσταση», τόνισε.
 

18.35 Τουλάχιστον 351 άμαχοι νεκροί

Τουλάχιστον 351 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 707 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί των θυμάτων είναι πιθανότατα «σημαντικά υψηλότεροι», ανακοίνωσε αποστολή του ΟΗΕ για την καταγραφή των θυμάτων της εισβολής.
 

15.43 Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση «Νόστος 4»

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η επιχείρηση «Νόστος 4» για την απομάκρυνση 25 ατόμων από την Οδησσό της Ουκρανίας, όπως έκανε γνωστό μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
 
13.25 Διακόπτεται η απομάκρυνση αμάχων
 
Η απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη διακόπτεται λόγω μη τήρησης της εκεχειρίας από μέρους των Ρώσων, ανακοίνωσε το δημαρχείο της πόλης της Ουκρανίας.


11.14 Στην Ελλάδα έφτασαν 3.155 πρόσφυγες 

Συνεχίζονται οι αφίξεις Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (4/3/2022) εισήλθαν στην Ελλάδα 451 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 147 ανήλικοι.
 
Συνολικά από την έναρξη του πολέμου στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 3.155 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 906 ανήλικοι.
 

10.16 Στη Γερουσία των ΗΠΑ μιλά σήμερα ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθύνει ομιλία σήμερα στα μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην αμερικανική άνω Βουλή.

 

09.30 Κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη

Κατάπαυση του πυρός στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων οι άμαχοι στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα.
 

09.05 Απέκλεισαν τη Μαριούπολη οι Ρώσοι

Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζει να τελεί υπό πολιορκία, υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις, κατήγγειλε ο δήμαρχος της πόλης.
 

00.15 ​Το CNN και το καναδικό CBS διακόπτουν τη μετάδοσή τους στη Ρωσία

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN θα διακόψει τη μετάδοσή του στη Ρωσία. «Το CNN θα σταματήσει να μεταδίδει στη Ρωσία όσο θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε την κατάσταση και τα επόμενα βήματά μας» σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Λίγο νωρίτερα, το καναδικό CBC είχε ανακοινώσει ότι σταματά «προσωρινά» η δουλειά των δημοσιογράφων του στη Ρωσία, λόγω του καινούργιου νόμου που προβλέπει ποινές κάθειρξης στην περίπτωση που μεταδίδονται «ψευδείς πληροφορίες για τον στρατό», με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

00.08 Κατασχέθηκε στην Ιταλία το πολυτελές σκάφος του Αλεξέι Μορντάσοφ, του πλουσιότερου ανθρώπου της Ρωσίας

Η ιταλική αστυνομία κατέσχεσε το γιοτ του Αλεξέι Μορντάσοφ, του πλουσιότερου ανθρώπου της Ρωσίας, στον οποίο επέβαλε κυρώσεις αυτήν την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το «Lady M», μήκους 65 μέτρων, βρισκόταν στο λιμάνι της Ιμπέρια, στη βόρεια Ιταλία.

23.58 Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική ενέδρα σε συνεργείο του Sky News

Στην Ουκρανία δραματικές στιγμές βίωσαν δημοσιογράφοι του Sky News. Όπως αναφέρει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι ανταποκριτές του έπεσαν σε ρωσική ενέδρα και γλίτωσαν από τύχη. Η συνέχεια ΕΔΩ.

23.18 Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συνέκρινε τον Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συνέκρινε σήμερα τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος πέθανε στο κελί του προτού να ολοκληρωθεί η δίκη του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου όπου είχε παραπεμφθεί με τις κατηγορίες της γενοκτονίας και των εγκλημάτων πολέμου.

«Υπάρχει έντονη ομοιότητα μεταξύ της συμπεριφοράς του Πούτιν και των τελευταίων ετών του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς» υποστήριξε ο Τζόνσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, την ισπανική El Pais και τη γερμανική Die Welt. «Οι δύο ηγέτες ήταν στην εξουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα, και οι δύο γίνονταν ολοένα και πιο δεσποτικοί, επιδιώκοντας να εδραιώσουν τη θέση τους στη χώρα τους και είχαν βρει έναν μεγάλο εθνικιστικό σκοπό» δήλωσε.

23.02 Πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα στο Ελιζέ μετά τον βομβαρδισμό στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα Παρασκευή (04.03) τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Όπως ανακοινώθηκε επίσης ο Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Ατομική Ενέργεια (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι. Ο Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τις στρατιωτικές ενέργειες κατά πυρηνικών μονάδων στην Ουκρανία.

22.42 Εκπρόσωπος Λευκού Οίκου: Οι ΗΠΑ δεν τάσσονται υπέρ της αλλαγής του καθεστώτος στη Ρωσία

Ο Λευκός Οίκος δεν συνηγορεί υπέρ της αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία, δήλωσε απόψε η εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, σχολιάζοντας την προτροπή ενός γερουσιαστή που τάχθηκε υπέρ της δολοφονίας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

22.22 Η Ουάσινγκτον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν και άλλες κυρώσεις στη Ρωσία και δεν έχουν αποκλείσει τίποτα, δήλωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Δηλώνοντας ότι «όλα είναι στο τραπέζι», ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σχολίασε ωστόσο ότι η επιβολή ενεργειακών κυρώσεων στη Ρωσία θα είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να μειωθεί ο παγκόσμιος εφοδιασμός και να αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων για τους Αμερικανούς.

Ο Μπλίνκεν υπερασπίστηκε επίσης την απόφαση του ΝΑΤΟ να μην δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας. Εξήγησε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα είχε ως αποτέλεσμα τη διάχυση της σύγκρουσης σε περισσότερες χώρες

22.10 Η Ρωσία μπλόκαρε το Facebook και Twitter

Η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απέκλεισε το Facebook και το Twitter ως απάντηση στους περιορισμούς πρόσβασης στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στην πλατφόρμα της.

22.00 Τζεν Ψάκι: Ανησυχούμε πολύ 

Η απόφαση της Ρωσίας να μπλοκάρει το Facebook είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας φίμωσης της ενημέρωσης των πολιτών, υποστήριξε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. 

21.42 Ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε τον νόμο που προβλέπει έως και 15ετή κάθειρξη για όποιον διαδίδει ψευδείς πληροφορίες

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε απόψε το νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβάλλονται στο εξής βαριές ποινές φυλάκισης σε όποιον δημοσιοποιεί «ψευδείς πληροφορίες» για τον στρατό, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το κείμενο αυτό, που εγκρίθηκε νωρίτερα από το κοινοβούλιο, προβλέπει επίσης ποινές κάθειρξης για όποιον ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία.

Οι ποινές που προβλέπονται μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 15 χρόνια για όποιον διαδίδει «ψευδείς πληροφορίες» οι οποίες έχουν «σοβαρές συνέπειες» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

21.26 Ζελένσκι: Υποστήριξη από το ΔΝΤ

Ο Ουκρανός πρόεδρος έγραφε: «Είχα διαπραγματεύσεις με την εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ @KGeorgieva. Συζητήθηκε η οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία. Ευχαριστώ για την επείγουσα βοήθεια που έχει ήδη παρασχεθεί από το Ταμείο. Το ΔΝΤ πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της Ουκρανίας. μετά το τέλος της Ρωσικής επίθεσης».

21.10 Μαίνονται σφοδρές μάχες στα βορειοδυτικά του Κιέβου, σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες

Οι σφοδρές μάχες στα βορειοδυτικά του Κιέβου, της ουκρανικής πρωτεύουσας, συνεχίστηκαν και σήμερα και πιθανότατα περιλάμβαναν νέες συγκρούσεις γύρω από το αεροδρόμο του Χοστομέλ, ανέφερε η Βρετανία επικαλούμενη επικαιροποιημένη ενημέρωσης των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι μάχες διεξάγονται κοντά στο μπροστινό άκρο της ρωσικής φάλαγγας, στα περίχωρα της πόλης. Η φάλαγγα έχει σημειώσει μικρή ευδιάκριτη πρόοδο κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες", προστίθεται στην ενημέρωση αυτήν.

20.43 Συναγερμός για πιθανό πυρηνικό ατύχημα

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας κινδυνεύουν από ατυχήματα και πρότεινε να τους επιτραπεί να επιθεωρήσουν τις τοποθεσίες όπου οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αναλάβει τον έλεγχο για να «δημιουργηθεί ένα ασφαλές πλαίσιο, ξεκινώντας με την ακεραιότητα των εγκαταστάσεων

20.29 Η Ρωσία μπλοκάρει το Facebook, κατηγορώντας το ότι περιορίζει την πρόσβαση στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης

Η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απέκλεισε το Facebook ως απάντηση στους περιορισμούς πρόσβασης στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στην πλατφόρμα της.

20.22 Ρώσος διπλωμάτης καλωσορίζει πρόταση για συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας-Ουκρανίας στην Τουρκία

Ο Γκενάντι Γκατίλοφ, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, καλωσόρισε σήμερα μια τουρκική πρόταση να διοργανωθεί μια συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Γκατίλοφ φέρεται να είπε ότι ήταν καλή η ιδέα της διεξαγωγής μιας τέτοιας συνάντησης κατά τη διάρκεια ενός διπλωματικού φόρουμ στις 11-13 Μαρτίου στην Αττάλεια.

20.04 Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την συνεπή υποστήριξη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform, αναφέροντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε την συνομιλία του στο Twitter.

«Είχα για μια ακόμη φορά συνομιλίες με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ευχαρίστησα την Τουρκία για τη συνεπή υποστήριξη της. Ενημέρωσα για τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα, την πυρηνική τρομοκρατία εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Πρέπει να επιτύχουμε τον τερματισμό των εχθροπραξιών, #StopRussia» δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

19.48 Η ρωσική Novaya Gazeta αποσύρει θέματα που αναφέρονται στον πόλεμο λόγω της λογοκρισίας 

Η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, ο διευθυντής της οποίας Ντίτρι Μουράτοφ τιμήθηκε πέρυσι με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα θέματά της που αναφέρονται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία λόγω του καθεστώτος λογοκρισίας. 

19.23 Το Κίεβο ζητά από ΗΠΑ και ΕΕ να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία όλων των ρωσικών τραπεζών

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας, Κιρίλο Σεβτσένκο ζήτησε σήμερα από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία όλων των ρωσικών τραπεζών που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους και να αναστείλουν την πρόσβασή τους στις αγορές τους και τις τράπεζες.

«Σας προτρέπουμε να λάβετε αποφάσεις που θα βοηθήσουν στη διεθνή καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», είπε ο Σεβτσένκο σε ανακοίνωσή του.

19.00 Το BBC «αναστέλλει προσωρινά» την εργασία των δημοσιογράφων του στη Ρωσία

Το BBC θα αναστείλει τη δουλειά των δημοσιογράφων του στη Ρωσία, ενώ θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις ενός νέου νόμου που ψηφίστηκε που ποινικοποιεί τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Σημειώνεται ότι αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης θα αποφασίζουν ποιες είναι ψευδείς πληροφορίες.

18.50 Κίεβο: Θραύσμα πυραύλου προσγειώθηκε στην αυλή της προεδρικής κατοικίας

Θραύσμα πυραύλου προσγειώθηκε στην αυλή της προεδρικής κατοικίας στο Κίεβο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βολοντίμρ Ζελένσκι.

Συγκεκριμένα, ο Σεργκέι Νικιφόροβ δημοσίευσε δύο φωτογραφίες που -όπως φαίνεται- δείχνουν το θραύσμα στην αυλή της κατοικίας, στα νότια προάστια της πρωτεύουσας.

18.30 Νέος βομβαρδισμός στο Κίεβο

Τουλάχιστον επτά πολίτες, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν στο Κίεβο έπειτα από νέο βομβαρδισμό, όπως μετέδωσε το Sky News.

H επίθεση έγινε σε αγροτική περιοχή λίγο έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα. Νωρίτερα, αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο Reuters ότι ακούστηκαν μια σειρά απανωτές εκρήξεις.

18.05 Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από το Μικολάιβ

«Οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν» από την ουκρανική πόλη Μικολάιβ, μετά από επίθεση που έλαβε χώρα σήμερα, δήλωσε ο κυβερνήτης της πόλης.

Όπως είπε, οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα της πόλης.

17.52 Ο Ζελένσκι δεν θα κάνει καμία παραχώρηση

Ο προεδρικός σύμβουλος, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, αναφερόμενος στο πώς διεξάγονται οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας, είπε ότι «η στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι σκληρή» και «είναι αυτονόητο ότι αν ήταν μαλακή δεν θα επιτίθετο στην Ουκρανία, αλλά και η στάση του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Ουκρανίας και της Ουκρανίας γενικά είναι επίσης σκληρή, γι' αυτό και οι συνομιλίες θα είναι σκληρές, αλλά θα διεξάγονται». 

17.40 Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο: Ξεπερνά για πρώτη φορά τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Η σύγκρουση στην Ουκρανία ώθησε σήμερα την τιμή του φυσικού αερίου σε νέο ιστορικό υψηλό στην Ευρώπη, ενώ οι προμήθειες από τη Ρωσία θα μπορούσαν να επηρεαστούν από ενδεχόμενες οικονομικές κυρώσεις με άμεσο στόχο τον ρωσικό ενεργειακό τομέα.

17.24 Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση όπλων διασποράς στη Χαρκίβ

Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε στη Χαρκίβ (Χάρκοβο) όπλα διασποράς, που είναι φονικά για τον άμαχο πληθυσμό, και η χρήση των οποίων μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου, δήλωσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch - HRW).

Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση των όπλων αυτών "σε τουλάχιστον τρεις κατοικημένες συνοικίες της Χαρκίβ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, στις 28 Φεβρουαρίου", ανέφερε η αμερικανική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η HRW δηλώνει ότι ταυτοποίησε τη χρήση πυρομαχικών διασποράς μέσω μιας ρουκέτας 9M55K Smerch ρωσικής κατασκευής.

17.01 Συνομιλία Σολτς - Πούτιν: Ο Γερμανός καγκελάριος ζήτησε να σταματήσει την εισβολή

Τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας μίας ώρας, είχε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Σολτς απηύθυνε έκκληση στον Πούτιν να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές ενέργειες, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

16.51 Στήριξη από τη Microsoft για την κυβερνοασφάλεια στην Ουκρανία

Η Microsoft  τόνισε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται προληπτικά για να βοηθήσει τους αξιωματούχους κυβερνοασφάλειας στην Ουκρανία να αμυνθούν απέναντι σε ρωσικές επιθέσεις. 
 

16.25 Η Ελβετία υιοθετεί τις νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας

Η ελβετική κυβέρνηση διεύρυνε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε συνδυασμό με περαιτέρω μέτρα που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιορίζοντας τις εξαγωγές και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στη χώρα, για τη μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ελβετία υιοθέτησε σήμερα νέα χρηματοοικονομικά μέτρα - συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης συναλλαγών με τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα και της υιοθέτησης των μέτρων SWIFT της ΕΕ, ενώ εμπόδισε ορισμένες εξαγωγές στη Ρωσία.

16.08 Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 18:30 ώρα Ελλάδος μετά την ρωσική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης σήμερα, στο πλαίσιο σφοδρών συγκρούσεων στη νοτιοανατολική Ουκρανία, θέτοντας τον πλανήτη σε κατάσταση συναγερμού παρ' όλο που η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε ένα κτίριο κοντά στο εργοστάσιο κατασβέστηκε και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εγκαταστάσεις είναι πλέον ασφαλείς.

15.45 Η Μόσχα λέει ότι η επόμενη κίνηση στις συνομιλίες της με την Ουκρανία εξαρτάται από την τελευταία

Το Κρεμλίνο κάλεσε σήμερα τους Ρώσους να συσπειρωθούν γύρω από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν λέγοντας πως ό,τι συμβεί μετά στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία θα εξαρτηθεί από την αντίδραση του Κιέβου στις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους μέσω βιντεοκλήσης ότι στις συνομιλίες δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία πάνω σε έγγραφα, αλλά η Μόσχα έχει ενημερώσει την ουκρανική πλευρά για το πώς βλέπει τη λύση στον πόλεμο.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα και την εισβολή την χαρακτήρισε "ειδική στρατιωτική επιχείρηση".

15.30 Στόλτενμπεργκ: Δεν θα υπάρξουν ΝΑΤΟΪκά αεροσκάφη και δυνάμεις στην Ουκρανία 

Τα βασικότερα σημεία των δηλώσεων του ΓΓ του ΝΑΤΟ

-Οι ημέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι χειρότερες, με περισσότερους θανάτους, περισσότερα δεινά και περισσότερες καταστροφές. Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν αμάχους. Οι επιθέσεις γίνονται με διαρκώς βαρύτερο οπλισμό.

15.10 ΟΗΕ: Πάνω από 1,2 εκατ. οι πρόσφυγες από την Ουκρανία 

Τουλάχιστον 1,2 εκατ. άνθρωποι διέφυγαν από την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (HCR) κατέγραφε ακριβώς 1.209.976 πρόσφυγες στον ιστότοπό της στις 13:00 ώρα Ελλάδας. Πρόκειται για περισσότερους από 171.000 σε σχέση με χθες, Πέμπτη.

14.45 Η Ουγγαρία παραλαμβάνει αέριο από τη Ρωσία 

Σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχει και η διαμετακόμιση του αερίου και τα φορτία πετρελαίου δεν έχουν διαταραχθεί, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, σε βίντεο που ανάρτησε από τις Βρυξέλλες στη σελίδα του στο Facebook. Ο Σιγιάρτο δήλωσε πως η κατάσταση στην Ουκρανία γίνεται όλο και πιο σοβαρή και επανέλαβε πως η Ουγγαρία δεν θα στείλει στρατεύματα ούτε όπλα στην Ουκρανία και δεν θα αφήσει να περάσουν από το έδαφός της οποιεσδήποτε αποστολές θανατηφόρων όπλων.

14.30 Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Σύσελ αποχωρεί από τη ρωσική Lukoil

Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σύσελ αποχωρεί από τη θέση του στο συμβούλιο του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Lukoil, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωση προς το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA σήμερα, ο Σύσελ είπε ότι πέρασε τις τελευταίες ημέρες από τα δύο χρόνια του στο συμβούλιο της εταιρίας πιέζοντας να υιοθετηθεί ένα ψήφισμα που θα κατακρίνει την εισβολή, κάτι που ξεπέρασε τις δικές του «κόκκινες γραμμές».

14.15 H μάχη για την κατάληψη του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια (βίντεο)

14.00 Μήνυμα Πούτιν: Μην κλιμακώνετε τις εντάσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε σήμερα τους γείτονες της Ρωσίας να μην κλιμακώνουν τις εντάσεις.

«Δεν υπάρχει καμία κακή πρόθεση προς τους γείτονές μας. Και θα τους πρότεινα επίσης να μην κλιμακώνουν την κατάσταση, να μην θέτουν περιορισμούς. Εκπληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας και θα συνεχίσουμε να τις εκπληρώνουμε», είπε ο Πούτιν σε δηλώσεις του που μετέδωσε η τηλεόραση.

13.30 Σταμάτησε η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο Μικολάγιφ

Η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην ουκρανική πόλη-λιμάνι Μικολάγιφ στη Μαύρη Θάλασσα έχει σταματήσει, δήλωσε σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίρ Ζελένσκι, λίγη ώρα αφού οι τοπικές αρχές είχαν αναφέρει ότι ο στρατός της Ρωσίας εισήλθε στην πόλη.

«Νιώθουμε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μελλοντική προοπτική της επίθεσης του εχθρού, πιστεύω ότι θα σταματήσει και σε άλλες περιοχές», επεσήμανε ο στρατιωτικός σύμβουλος Ολέξιι Αρεστόβιτς.

13.16 Ζελένσκι σε Ρώσους πολίτες: Διαδηλώστε για τη Ζαπορίζια

Έκκληση προς τους Ρώσους να διαδηλώσουν κατά της κατάληψης από τις ρωσικές δυνάμεις του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, απηύθυνε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

13.00 Η διείσδυση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία

Χάρτης που δείχνει πόσο έχουν εισχωρήσει στα ουκρανικά εδάφη οι ρωσικές δυνάμεις.

xartis.jpg

12.40 Τα ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη Μικολάγιφ

Τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην ουκρανική πόλη-λιμάνι Μικολάγιφ στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο ο κυβερνήτης της επαρχίας Βιτάλι Κιμ επεσήμανε ότι μαίνονται μάχες σε κάποιες περιοχές της πόλης.

Η ουκρανική πόλη-λιμάνι Μικολάγιφ
Η ουκρανική πόλη-λιμάνι Μικολάγιφ © google/maps

12.20 Η Ρωσία αποδίδει την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια σε Ουκρανούς σαμποτέρ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στην περιοχή του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια σε Ουκρανούς σαμποτέρ, αποκαλώντας την «αποκρουστική προβοκάτσια».

12.10 Βρετανός υπουργός Άμυνας: Ο Πούτιν παίζει με τη φωτιά

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας εκτίμησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παίζει με τη φωτιά μετά την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια.

«Ζητάμε από τον Ρώσο πρόεδρο με τον πιο έντονο τρόπο να σταματήσει εντελώς τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις όπως αυτή, καθώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», επεσήμανε ο Γουάλας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Κοπεγχάγη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

12.09 Ρωσία: Βαριές ποινές κάθειρξης για τη δημοσίευση «fake news» για τον στρατό

Νόμο, ο οποίος προβλέπει βαριές ποινές κάθειρξης και πρόστιμα για οποιονδήποτε δημοσιεύει «ψευδείς» ειδήσεις για τις ένοπλες δυνάμεις, ενέκρινε σήμερα η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου.

11.46 Ουκρανοί πρόσφυγες: Πόσοι έφτασαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Στους 515 ανήλθαν οι Ουκρανοί πρόσφυγες που εισήλθαν στην Ελλάδα το περασμένο 24ωρο, ενώ από την έναρξη του πολέμου έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα συνολικά 2.704.

11.10 Μπλίνκεν: Δεν θέλουμε σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό

Το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί όλους του τους συμμάχους και το έδαφός του έναντι μιας ρωσικής επίθεσης, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

«Η Συμμαχία μας είναι αμυντική. Δεν επιζητούμε τη σύγκρουση. Αλλά αν η σύγκρουση φτάσει σε εμάς, είμαστε έτοιμοι για αυτό και θα υπερασπιστούμε κάθε ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Μπλίνκεν, ενώ καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον των αμάχων στην Ουκρανία.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας © EPA/YVES HERMAN

10.01 47 οι νεκροί από αεροπορικές επιδρομές στο Τσερνίχιφ

Σαράντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από το ρωσικό πλήγμα εναντίον δύο σχολείων και κατοικιών στην ουκρανική πόλη Τσερνίχιφ, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Οι επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης ανεστάλησαν σήμερα λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών.

Huge explosion rocks Chernihiv after heavy Russian shelling

09.56  Εγγυήσεις για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων ζητά η Κίνα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σήμερα όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία.

«Θα επιτηρούμε την κατάσταση και καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την κλιμάκωση και να εγγυηθούν την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων», είπε στη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης του Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γουάνγκ Γουενμπίν.

09.36 Παγκόσμια Τράπεζα: Στα 460 εκατ. ευρώ αυξάνεται η έκτακτη δανειοδότηση προς την Ουκρανία

Μία έκτακτη δανειοδοτική χορήγηση οικονομικής ρευστότητας στην Ουκρανία θα αυξηθεί στα 460 εκατομμύρια ευρώ με τις συνεισφορές της Σουηδίας και της Ολλανδίας. Θα υποβληθεί σήμερα για έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, όπως ανέφεραν δύο πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.

09.26 Η Μαριούπολη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο

Η Μαριούπολη, η πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και υφίσταται σφοδρά πλήγματα, αναφέρεται σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας.

«Οι αστικές υποδομές της πόλης υφίστανται σφοδρά πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις», προσθέτει.

08.50 Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στα χέρια του ρωσικού στρατού

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

«Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων», ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.

07.47 Τζόνσον: Η Ρωσία απειλεί την ασφάλεια όλης της Ευρώπης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατήγγειλε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η Ντάουνινγκ Στριτ τις «ανεύθυνες ενέργειες» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που «απειλούν την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης», μετά τον βομβαρδισμό ρωσικών στρατευμάτων που προκάλεσε πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία.

Έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Τζόνσον έκανε γνωστό ότι πρόκειται να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα «στις επόμενες ώρες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

07.46 Η Ρωσία απαγόρευσε τη ρωσική υπηρεσία του BBC και του Radio Liberty

Ο εθνικός φορέας τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας απαγόρευσε τη μετάδοση στη χώρα της εκπομπής της ρωσικής υπηρεσίας του BBC και του Radio Liberty, καθώς και την πρόσβαση στο Μέσο Ενημέρωσης Meduza, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

07.19 Επέμβαση του ΝΑΤΟ ζητεί ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας

Επέμβαση του NATO, ζήτησε σήμερα, ένατη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας, ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, Χέρμαν Χαλούσενκο, μετά την καταγγελία του Κιέβου ότι ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη.

«Ζητάμε όχι απλά μια επαγγελματική αποτίμηση του τι συμβαίνει, αλλά αληθινή επέμβαση, με τα σκληρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης επέμβασης του NATO και χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα», ανέφερε ο κ. Χαλούσενκο μέσω Facebook.

07.00 Έσβησε η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο

Κατασβέστηκε η φωτιά που είχε εκδηλωθεί εξαιτίας ρωσικού βομβαρδισμού σε μέρος των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια.

06.44 Βίντεο με τη στιγμή της επίθεσης στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Fire breaks out at site of Zaporizhzhia nuclear power plant in Ukraine

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ