Κοσμος

Πούτιν: 15ετή κάθειρξη για «ψευδείς πληροφορίες» για τον στρατό

Ο νόμος στοχεύει και τους απλούς πολίτες και όχι μόνο τους δημοσιογράφους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πούτιν: 15ετή κάθειρξη για όποιον διαδίδει «ψευδείς πληροφορίες» για τον στρατό
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν © EPA

Ρωσία: Ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε τον νόμο που προβλέπει έως και 15ετή κάθειρξη για όποιον διαδίδει «ψευδείς πληροφορίες» για τον στρατό.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε απόψε το νομοσχέδιο με το οποίο θα επιβάλλονται στο εξής βαριές ποινές φυλάκισης σε όποιον δημοσιοποιεί «ψευδείς πληροφορίες» για τον στρατό, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το κείμενο αυτό, που εγκρίθηκε νωρίτερα από το κοινοβούλιο, προβλέπει επίσης ποινές κάθειρξης για όποιον ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία.

Οι ποινές που προβλέπονται μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 15 χρόνια για όποιον διαδίδει «ψευδείς πληροφορίες» οι οποίες έχουν «σοβαρές συνέπειες» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο νόμος στοχεύει και τους απλούς πολίτες και όχι μόνο τους δημοσιογράφους ή άλλους επαγγελματίες της ενημέρωσης.

Αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία, οι ρωσικές αρχές έχουν απαγορεύσει στα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν άλλες πληροφορίες πλην των επίσημων ανακοινώσεων. Απαγορεύεται επίσης να χρησιμοποιούν λέξεις όπως «πόλεμος» και «εισβολή».

Η Ρωσία κατηγορεί και μπλοκάρει το Facebook

Την ίδια ώρα, η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μπλόκαρε το Facebook ως απάντηση - όπως υποστηρίζει - στους περιορισμούς στην πρόσβαση σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης στην πλατφόρμα της, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η ρυθμιστική αρχή, Roskomnadzor, ανέφερε ότι υπήρξαν 26 περιπτώσεις διακρίσεων κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης από το Facebook από τον Οκτώβριο του 2020, με την πρόσβαση να περιορίζεται σε κρατικά υποστηριζόμενα κανάλια όπως το Russia Today και το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

H κίνηση φαίνεται να επηρεάζει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αποκόπτονται με αυτόν τον τρόπο από συγγενείς και ανθρώπους του ευρύτερου κοινωνικού τους περιβάλλοντος. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί αν η συγκεκριμένη κύρωση αφορά τα ρωσικά accounts εν γένει, ή τους λογαριασμούς των Ρώσων κατοίκων.

Η εταιρεία META αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι είχε περιορίσει την πρόσβαση στο RT και στο Sputnik σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι υποβάθμισε παγκοσμίως περιεχόμενο από τις σελίδες του Facebook και τους λογαριασμούς του Instagram των ρωσικών κρατικών δικτύων, καθώς και από αναρτήσεις που περιέχουν συνδέσμους προς αυτά.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προχωρούν στον νότο οι Ρώσοι (Live)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ