Κοσμος

Ρωσία - Ουκρανία: Ο Μπλίνκεν ακύρωσε τη συνάντηση με Λαβρόφ

«Δεν έχει νόημα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ
Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ © EPA/Mads Claus Rasmussen

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος: Δεν θα γίνει η συνάντηση Μπλίνκεν με Λαβρόφ. Πώς η αναγνώριση Ντόνετσκ και Λουχάνσκ από τον Πούτιν οδήγησε στην ακύρωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ, τον Ρώσο ομόλογό του, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντόνετσκ και Λουχάνσκ από τον Πούτιν.

«Τώρα που βλέπουμε ότι η εισβολή αρχίζει και η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει τη συνολική της απόρριψη της διπλωματίας, δεν έχει νόημα να προχωρήσουμε σε αυτή τη συνάντηση αυτή τη στιγμή» δήλωσε την Τρίτη (22.02) ο Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Και πρόσθεσε: «Συμβουλεύτηκα με τους συμμάχους και τους εταίρους μας -όλοι συμφωνούν».

Ο Μπλίνκεν ανέφερε επίσης ότι απέστειλε επιστολή στον Λαβρόφ την Τρίτη για να τον ενημερώσει για την απόφαση να ακυρωθεί η μεταξύ τους συνάντηση. Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στη διπλωματία «εάν η Ρωσία είναι έτοιμη να λάβει αποδεδειγμένα μέτρα για να παράσχει στη διεθνή κοινότητα οποιονδήποτε βαθμό εμπιστοσύνης, είναι σοβαρή για την αποκλιμάκωση και την εξεύρεση διπλωματικής λύσης».

Η ανακοίνωση του Μπλίνκεν έρχεται μια ημέρα αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε τις δύο αποσχισθείσες περιοχές στην Ουκρανία ως ανεξάρτητες και ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει εκεί «ειρηνευτικές» δυνάμεις.

 

Αναγνώριση Ντόνετσκ και Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία - Προανήγγειλε κυρώσεις ο Μπάιντεν

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη ότι οι κινήσεις του Ρώσου προέδρου σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ο Μπάιντεν ανακοίνωσε το πρώτο πακέτο κυρώσεων ως απάντηση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως θα επιβληθούν κυρώσεις σε ρωσικά οικονομικά ιδρύματα, την ελίτ της χώρας και τα μέλη των οικογενειών τους. «Έχουν μερίδιο στα παιχνίδια διαφθοράς με την πολιτική του Κρεμλίνου και πρέπει να επωμιστούν τον πόνο» σημείωσε, αναφερόμενος στις οικογένειες της πολιτικοοικονομικής ελίτ. 

Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν απείλησε με «πλήρη αποκλεισμό» σε δύο μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και «ολοκληρωτικές κυρώσεις» στο ρωσικό δημόσιο χρέος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ