Κοσμος

ΠΟΥ για Όμικρον: Θα μολύνει πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους

«Καμπανάκι» από τον διευθυντή του Οργανισμού για την Ευρώπη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» ΠΟΥ για τη μετάλλαξη Όμικρον
Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» ΠΟΥ για τη μετάλλαξη Όμικρον © EPA/IAN LANGSDON

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Η «Όμικρον» θα μολύνει περισσότερο από τον μισό ευρωπαϊκό πληθυσμό τις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας ότι περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού τις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες.

Την πρώτη εβδομάδα του 2022 στην Ευρώπη καταγράφηκαν περισσότερα από 7 εκατομμύρια νέα κρούσματα covid-19, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με πριν δύο εβδομάδες, επεσήμανε στη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης του Τύπου ο διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε.

«Με αυτούς τους ρυθμούς, το Ινστιτούτο Υγειονομικών Μετρήσεων και Εκτιμήσεων (IHME) προβλέπει ότι περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της περιοχής θα έχει μολυνθεί από την Όμικρον τις επόμενες 6 με 8 εβδομάδες», πρόσθεσε.

ΠΟΥ: Η Όμικρον θα μολύνει πάνω από τον μισό πληθυσμό της Ευρώπης
ΠΟΥ: Η Όμικρον θα μολύνει πάνω από τον μισό πληθυσμό της Ευρώπης © EPA/IAN LANGSDON

Υβριδικό εμβόλιο κατά της Όμικρον από την Pfizer

Νωρίτερα όπως έγινε γνωστό η Pfizer σχεδιάζει ένα υβριδικό εμβόλιο που θα συνδυάζει την αρχική σύσταση με μια φόρμουλα που θα θωρακίζει τον οργανισμό τόσο έναντι του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού όσο και απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Άλμπερτ Μπουρλά κατά τη διάρκεια συνεδρίου της JP Morgan για την υγεία, το βράδυ της Δευτέρας, η αμερικανική εταιρεία παράλληλα με τις εν εξελίξει έρευνες, εξετάσει και νέες υβριδικές φόρμουλες για εμβόλιο κατά της Όμικρον προκειμένου να καταλήξει ποια είναι η καλύτερη προς εφαρμογή.

Ο Μπουρλά άλλωστε είχε εξηγήσει και στους επενδυτές μιας άλλης τράπεζας, της Goldman Sachs, ότι «θα έχουμε σίγουρα ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της Όμικρον. Το ερώτημα είναι αν θα το χρησιμοποιήσουμε ή όχι. Προχωράμε ολοταχώς, και παρόλο που δεν έχω δει τα εργαστηριακά δεδομένα αυτή τη στιγμή, με βάση όσα έχουμε κάνει στο παρελθόν, μπορώ να πω ότι θα έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για την Όμικρον μέσα στο χρονικό πλαίσιο που είχαμε υποθέσει: τέλη Μαρτίου. Αλλά δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα αν θα το χρειαστούμε πραγματικά από τον Απρίλιο και μετά. Είμαστε βέβαια ότι θα είναι εκεί και ότι θα είναι πολύ αποτελεσματικό και ότι θα είμαστε σε θέση να το παραγάγουμε μέσα στο έτος σε δισεκατομμύρια, όχι εκατομμύρια δόσεις. Αλλά δεν ξέρω αν θα υπάρξει αυτή η ανάγκη ή άλλες, γιατί ήδη βλέπω πολλές άλλες παραλλαγές να εμφανίζονται μετά την Όμικρον…».

Εκτιμάται ότι η Pfizer θα είναι έτοιμη τον Μάρτιο να απευθυνθεί στις ρυθμιστικές αρχές για αδειοδότηση του τροποποιημένου της εμβολίου ώστε αυτό να περάσει κατόπιν στην αγορά, η δε παραγωγή του έχει ήδη ξεκινήσει. Επίσης η Pfizer μαζί με την BioNTech μελετούν εκδοχές του εμβολίου με υψηλότερες δόσεις και αξιολογούν τα διαφορετικά αποτελέσματα αυτών.

Ο κ. Μπουρλά επανέλαβε, τέλος, ότι η εταιρεία σχεδιάζει την ανάπτυξη της τεχνολογίας mRNA σε άλλους θεραπευτικούς τομείς όπως ο καρκίνος και σπάνιες ασθένειες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ