Κοσμος

«Αδύναμα» στην Όμικρον τα εμβόλια J&J, Sinopharm και Sputnik

Διαψεύδεται ο Πούτιν ο οποίος ισχυρίζεται το αντίθετο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μελέτη: Αδύναμα έναντι της Όμικρον τα εμβόλια J&J, Sinopharm και Sputnik
Εμβολιασμός με Sputnik V © EPA Pool

Τα εμβόλια J & J, Sinopharm και Sputnik παράγουν λίγα αντισώματα κατά της Μετάλλαξης Όμικρον σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Παρότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V είναι αποτελεσματικό κατά της παραλλαγής Όμικρον, μελέτη της ελβετικής Humabs Biomed και του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον τον διαψεύδει κατηγορηματικά. 

Σύμφωνα με το Bloomberg ερευνητές ανέλυσαν την αποτελεσματικότητα των έξι εμβολίων έναντι του νέου άκρως μεταδοτικού στελέχους. Μόνο τρεις από τους 13 ανθρώπους που είαν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου Sinopharm είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι της Όμικρον. Στην περίπτωση του εμβολίου J&J ήταν ένας στους 12, ενώ κανείς από τους 11 που είχαν πλήρως εμβολιαστεί με το ρωσικό Sputnik δεν είχε τέτοιου είδους αντισώματα. 

Τα αποτελέσματα αυτά αναφέρονται σε προ δημοσίευση της μελέτης, η οποία δεν έχει ακόμη εξεταστεί από άλλους επιστήμονες (peer-review).

Στο μεταξύ, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V προκαλεί «εξουδετερωτική» απόκριση των αντισωμάτων στην παραλλαγή Όμικρον και ότι η αναμνηστική δόση με το Sputnik-Light αυξάνει την αποτελεσματικότητα των άλλων εμβολίων κατά της παραλλαγής Όμικρον.

«Το εμβόλιο Sputnik-V προκαλεί σταθερή εξουδετερωτική απόκριση των αντισωμάτων στην παραλλαγή Όμικρον και προστατεύει από το να εκδηλωθούν βαριά περιστατικά νόσησης και εισαγωγής για νοσηλεία, όπως έδειξαν οι προκαταρκτικές εργαστηριακές μελέτες, που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Γκαμαλέι» της Μόσχας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Sputnik-Light ως αναμνηστική δόση αυξάνει την αποτελεσματικότητα των άλλων εμβολίων κατά του νέου μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον, διασφαλίζοντας αξιόπιστη προστασία από την βαριά νόσηση και την εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TASS

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ