- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γνωστός συλλέκτης έργων τέχνης θα γλιτώσει τη δίωξη επιστρέφοντας 180 κλεμμένες αρχαιότητες, μεταξύ των οποίων και ελληνικές.
Στην επιστροφή 180 έργων και αρχαιοτήτων, μεταξύ των οποίων και ελληνικές, οι οποίες κλάπηκαν από πολλές χώρες, συμφώνησε ο διάσημος συλλέκτης έργων τέχνης, δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος Μάικλ Στάινχαρντ.
Η ανακοίνωση του εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Σάιρους Βανς, το αποτέλεσμα πολυετών ερευνών, σημαίνει ότι ο 80χρονος μεγιστάνας προς το παρόν δεν θα διωχθεί ποινικά και δεν θα δικαστεί. Θα του απαγορευτεί όμως, ισοβίως, να αποκτά αρχαιότητες ακόμη και από τη νόμιμη αγορά έργων τέχνης.
Ο Βανς στην ανακοίνωσή του κατήγγειλε την «αχόρταγη όρεξη, εδώ και δεκαετίες, του Μάικλ Στάινχαρντ για αντικείμενα που είχαν κλαπεί, χωρίς να τον ενδιαφέρει η νομιμότητα των πράξεών του, ούτε η γνησιότητα των αντικειμένων που αγόραζε και πουλούσε, ούτε η σοβαρότητα της πολιτιστικής βλάβης που επέφερε σε όλον τον κόσμο».
Ο εισαγγελέας κατηγόρησε τον Νεοϋορκέζο συλλέκτη, η περιουσία του οποίου εκτιμάται στο 1,2 δισεκ. δολάρια, ότι δεν σεβάστηκε «κανένα γεωγραφικό ή ηθικό φραγμό» και «βασίστηκε σε διακινητές αρχαιοτήτων, αφεντικά του οργανωμένου εγκλήματος, του ξεπλύματος (βρόμικου χρήματος) και σε τυμβωρύχους, για να αυξήσει τις συλλογές του».
Τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει έρευνες στο γραφείο και στο διαμέρισμα του Στάινχαρντ στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν, από τις υπηρεσίες του εισαγγελέα Βανς, ο οποίος είχε θέσει ως προτεραιότητά του την επιστροφή των κλεμμένων έργων.
Ο Στάινχαρντ, που έκανε περιουσία χάρη σε ένα κερδοσκοπικό κεφάλαιο, είναι γνωστός λάτρης των ελληνικών αρχαιοτήτων και είχε δώσει το όνομά του σε μια αίθουσα του Μουσείου Μετροπόλιταν.
Σύμφωνα με τον Βανς, τα 180 έργα τέχνης θα αποδοθούν το συντομότερο δυνατόν στους νόμιμους κατόχους τους σε 11 χώρες. Μεταξύ αυτών είναι ένα αρχαιοελληνικό ρυτό με κεφαλή ελαφιού που χρονολογείται από το 400 π.Χ., αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων και μια λάρνακα που ανάγεται στα 1400-1200 π.Χ. αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
Η αξία όλων των έργων εκτιμάται στα 70 εκατομμύρια δολάρια.
Ο εισαγγελέας φαίνεται ότι απέκλεισε την πιθανότητα μιας δίκης του Στάινχαρντ, κρίνοντας ότι είναι προτιμότερο να επιστραφούν τα αντικείμενα γρήγορα «αντί να τα φυλάξουμε για χρόνια, ως αποδείξεις».
«Η συμφωνία ορίζει ότι στον Στάινχαρντ θα απαγορευτεί ισοβίως η αγορά αρχαιοτήτων», κατέληξε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ είναι υπερβολικές»
Η Τεχεράνη θεώρησε υπερβολικό το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου
Θα διαδεχθεί τον Τιμ Ντέιβι, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου
Η Άγκυρα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως πιθανός μεσολαβητής
Αρχικά προβλέπεται εκεχειρία ενός μήνα - «Διαπραγματεύεστε με τον εαυτό σας», λέει η Τεχεράνη
«Μαζί, οι δύο χώρες μας είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένες από την ιστορία»
Το Πεντάγωνο αναμένεται να διατάξει την αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί στον ευρύτερο φάκελο αποκαλύψεων
Τρεις δεκαετίες μετά την καταδίκη
Yπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συντονισμός
Το βίντεο καταγράφει τη συμπλοκή, η οποία αφήνει τον γείτονα με εμφανή τραύματα στο πρόσωπο
Ο Τραμπ ψήφισε με επιστολική ψήφο στις εκλογές της κομητείας Παλμ Μπιτς
O Αντρέα Ντελμάστρο διατηρούσε ποσοστό στα καταστήματα αυτά
Η σύγκρουση έχει ήδη ανατρέψει τις εύθραυστες σχέσεις που είχαν αρχίσει να αποκαθίστανται τα τελευταία χρόνια
Το περιεχόμενο περιλαμβάνει οδηγούς βήμα προς βήμα
Μέσα σε λίγες ώρες, ένας άγνωστος κρατούμενος μετατράπηκε σε παγκόσμιο meme
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι μαρτυρίες για περιστατικά σε χώρους καθημερινής εργασίας
Η στιγμή εκτυλίχθηκε στο λεγόμενο «Jungle Room»
Τίποτα όπως φαίνεται δεν είναι δωρεάν....
Οι αντιφάσεις μιας πλατφόρμας που διχάζει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.