- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
DW: Μεταναστευτική κρίση στην Πολωνία όπως το 2015;
Η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας επιδεινώνεται.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle οι πολωνικές αρχές ελέγχουν εικόνες που βλέπει ο κόσμος από την πολωνική πλευρά για όσα συμβαίνουν στα σύνορα με τη Λευκορωσία.
Είναι σαν ένα déjà vu. Εικόνες που στην Πολωνία ήταν γνωστές μόνο από άλλες χώρες, τώρα για πρώτη φορά διαδραματίζονται στα δικά της σύνορα. Μετανάστες που έρχονται από τη Λευκορωσία. Απέναντί τους Πολωνοί αστυνομικοί με κράνη και προστατευτικές ασπίδες στο στήθος τους.
Οι πολωνικές αρχές ελέγχουν τις εικόνες που βλέπει ο κόσμος από την πολωνική πλευρά για όσα συμβαίνουν στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Η συνοριακή λωρίδα πλάτους τριών χιλιομέτρων είναι απροσπέλαστη για τους δημοσιογράφους εδώ και εβδομάδες. Κανένας ρεπόρτερ δεν μπόρεσε να σχηματίσει δική του εικόνα για την κατάσταση επί τόπου από τον Σεπτέμβριο. Απαγορεύεται η κινηματογράφηση των συνοριακών εγκαταστάσεων. Αυτό που απομένει είναι οι επίσημες φωτογραφίες που πλέον δεν δείχνουν φιλήσυχες οικογένειες με παιδιά αλλά ένα αγριεμένο πλήθος.
Στο πολωνικό κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση το απόγευμα της Τρίτης λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπλάστσακ υπενθύμισε ότι το εθνικιστικό κόμμα PiS είχε ήδη προειδοποιήσει το 2015 για το πού θα μπορούσε να οδηγήσει η ανεξέλεγκτη μετανάστευση. «Η πολιτική των ανοιχτών θυρών οδήγησε σε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δυτική Ευρώπη. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η ΕΕ παραδέχτηκε ότι είχαμε δίκιο», δήλωσε. Περιέγραψε τις τρέχουσες σκηνές βίας στα σύνορα με τη Λευκορωσία ως «πράξεις επιθετικότητας» που θα μπορούσαν να μεταφερθούν από τα σύνορα στις πολωνικές πόλεις.
Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για προκλήσεις από την πλευρά του ηγέτη της Λευκορωσίας Λουκασένκο που μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή χρόνια. «Στα ανατολικά σύνορα δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την άμεση χρήση βίας κατά του κυρίαρχου πολωνικού κράτους, αλλά και με μια σκηνοθεσία που σκοπό έχει να παραβιάσει τα πολωνικά σύνορα και να προκαλέσει χάος», δήλωσε ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.
Κατηγορίες για το καθεστώς Λουκασένκο εγείρονται και εκ των έσω. Ο Λευκορώσος πρώην διπλωμάτης και υπουργός Πολιτισμού Πάβελ Λατούσκα δηλώνει στα πολωνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας εκπαιδεύουν Αφγανούς και Ιρακινούς πρώην μαχητές για να προκαλέσουν βίαιες συγκρούσεις στα σύνορα με την Πολωνία. Εάν αυτό είναι αλήθεια, τότε θα έχει επιτευχθεί ένα νέο επίπεδο κλιμάκωσης. Για το λόγο αυτό, η Πολωνία επιδιώκει πιο αυστηρές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και το πλήρες κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου στις αεροπορικές εταιρείες που μεταφέρουν μετανάστες εκεί. Κυβερνητικός εκπρόσωπος την Τετάρτη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Πολωνία να κλείσει πλήρως τα σύνορά της με τη Λευκορωσία για πρώτη φορά.
Η Πολωνία δεν θέλει ακόμη βοήθεια από την ΕΕ
Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι η μεγάλη πλειονότητα των Πολωνών θα ήθελε βοήθεια από την ΕΕ, αλλά η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν συμφωνεί. «Έχουμε τους καλύτερους συνοριοφύλακες στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μαριούς Καμίνσκι στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, επιπλέον 13.000 Πολωνοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί αυτή τη στιγμή για να ενισχύσουν τους συνοριοφύλακες και την αστυνομία. Ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Caritas ή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, από την άλλη, δεν επιτρέπεται να πλησιάσουν τα σύνορα.
«Δεν σκοπεύουμε να κλείσουμε τα σύνορα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του PiS Ρίσαρντ Τερλέσκι σε δημοσιογράφους την Τρίτη. «Κυρώσεις που θα περιελάμβαναν το πλήρες κλείσιμο των συνόρων θα έπλητταν επίσης σοβαρά τις πολωνικές και ευρωπαϊκές μεταφορές εμπορευμάτων», δήλωσε.
Το συμπέρασμα μετά την έκτακτη συνεδρίαση του πολωνικού κοινοβουλίου είναι πως δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία λύση στην κλιμακούμενη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας και έτσι και η ΕΕ οδεύει προς έναν χειμώνα που μπορεί να είναι μοιραίος για πολλούς ανθρώπους. Στην Πολωνία το κρύο είναι βαρύ. Η κατάσταση μοιάζει πράγματι με ένα déjà vu της μεταναστευτικής κρίσης του 2015.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.