- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Πολωνία κατηγορεί Λουκασένκο: «Θέλει να αποσταθεροποιήσει ΕΕ»
Έχοντας τις «πλάτες» του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι
Ο Λουκασένκο εργαλοποίησε το μεταναστευτικό για να αποσταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι χαρακτήρισε σήμερα Κυριακή (21/11) τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία, τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη «μεγαλύτερη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ευρώπης» μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ «Λουκασένκο εξαπέλυσε έναν υβριδικό πόλεμο κατά της ΕΕ. Είναι (η) μεγαλύτερη απόπειρα αποσταθεροποίησης της Ευρώπης εδώ και 30 χρόνια. Η Πολωνία δεν θα ενδώσει στον εκβιασμό και θα κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί τα σύνορα της ΕΕ» ξεκαθάρισε ο Μοραβιέτσκι σε μήνυμά του στο Twitter.
«Σήμερα, ο στόχος είναι η Πολωνία όμως αύριο θα είναι η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία ή η Ισπανία», συνεχίζει ο Πολωνός πρωθυπουργός σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, στο οποίο καταγγέλλει επίσης «τη στήριξη του Βλαντίμιρ Πούτιν», του Ρώσου προέδρου, στον Λουκασένκο.
Ο Μοραβιέτσκι ανήρτησε αυτό το βίντεο λίγο πριν αναχωρήσει για περιοδεία στις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες συνορεύουν επίσης με τη Λευκορωσία, ενώ εντός της εβδομάδας θα επισκεφθεί και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Η Δύση κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι προκαλεί μια τεχνητή κρίση, μεταφέροντας μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και προωθώντας τους στα σύνορα της με την Ευρώπη ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί από την ΕΕ. Η Λευκορωσία από τη μεριά της απορρίπτει την κατηγορία και καταγγέλλει ταυτόχρονα τις Βρυξέλλες ότι δεν δέχονται τους μετανάστες.
Γιατί η Πολωνία δίνει τόσο μεγάλη έμφαση στο μεταναστευτικό - Η ΕΕ και οι μεταρρυθμίσεις
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η ρητορική της Βαρσοβίας έχει ως στόχο να στρέψει την προσοχή από τις μεταρρυθμίσεις της, για τις οποίες η ΕΕ την κατηγορεί ότι υπονομεύουν την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. «Είναι αλήθεια ότι το πρόβλημα στα σύνορα είναι σοβαρό και απαιτεί την αλληλεγγύη της δυτικής Ευρώπης» αλλά, όσον αφορά τη σημασία της κρίσης «απέχει πολύ από τον πόλεμο στην Ουκρανία», υποστήριξε ο πολιτικός αναλυτής του ινστιτούτου προβληματισμού Globsec, Μαρσίν Ζαμπορόφσκι.
Ο Λουκασένκο είπε την Παρασκευή στο BBC ότι είναι «απολύτως πιθανό» οι Λευκορώσοι στρατιώτες να βοήθησαν κάποιους να περάσουν στο έδαφος της ΕΕ. Ωστόσο, αρνήθηκε ότι το καθεστώς του ενορχήστρωσε αυτήν την επιχείρηση. «Είμαστε Σλάβοι. Έχουμε καρδιά. Οι στρατιώτες μας ξέρουν ότι οι μετανάστες πηγαίνουν στη Γερμανία … Ίσως κάποιος να τους βοήθησε. Αλλά δεν τους προσκάλεσα εδώ» ισχυρίστηκε.
Σύμφωνα με ΜΜΕ στην Πολωνία, τουλάχιστον 11 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα. Νωρίτερα σήμερα στο Μπαχονίκι, ένα μεθοριακό χωριό στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ενταφιάστηκε, παρουσία του αδελφού του, ένας μετανάστης από την Υεμένη, ο οποίος πέθανε από το κρύο στη «νεκρή ζώνη» μεταξύ των δύο χωρών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απομάκρυνση των κατοίκων από αρκετά χωριά για λόγους ασφαλείας
Η αμερικανική πλευρά αποδίδει τις επιθέσεις στην παραβίαση μνημονίου συνεννόησης από την Τεχεράνη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρήκε την όλη κατάσταση «ειλικρινά, ντροπιαστική»
Η αντιπαράθεση αναδεικνύει και τις διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις για τη συνέχιση του πολέμου
Η ποιότητα του αέρα σε μεγάλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής θεωρείται «επικίνδυνη»
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από συνωστισμό πέρυσι
Σε «ρινγκ» μετατράπηκε ένα κατάστημα «In-N-Out Burger»
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου οξύνει τη σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη
Πολλοί φοιτητές κάνουν κατάχρηση της διαμονής τους στις ΗΠΑ, μένοντας στη χώρα για επιπλέον χρόνια
Σε κλοιό πολέμου η Μέση Ανατολή μετά από έξι ημέρες συγκρούσεων
Ποτάμια της χώρας έχουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα νερού και δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες
Η μόδα αποτελούσε μία από τις μεγάλες της αγάπες
Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τη σύζυγό του
Η σύζυγος και η κόρη του βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα έτος
Δύο μοτοσυκλέτες, ένα ΙΧ κι ένα τροχόσπιτο ενεπλάκησαν στο θανατηφόρο τροχαίο
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υποχώρηση του ενδιαφέροντος και οι αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης
Στο στόχαστρο οι αμερικανικές βάσεις σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν
Τα δεδομένα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.