Ο Ρεπουμπλικανός Γκλεν Γιάνγκιν κέρδισε τις εκλογές την Τρίτη στη Βιρτζινια που την τελευταία δεκαετία αποτελούσε προπύργιο των Δημοκρατικών.
Σε αποτέλεσμα-σοκ για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κυβερνήτης της Βιρτζίνια Γκλεν Γιάνγκιν κέρδισε τις εκλογές την Τρίτη σε μια πολιτεία που την τελευταία δεκαετία αποτελούσε προπύργιο των Δημοκρατικών εδώ και πλέον των 10 ετών. Μόλις πριν έναν χρόνο η Βιρτζίνια είχε δώσει τη νίκη στον Τζο Μπάιντεν με διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων.
Ο 54χρονος κος Γιάνγκιν έχει ασφαλές προβάδισμα 2,7 μονάδων έναντι του Δημοκρατικού υποψηφίου Τέρι Μακόλιφ, με το 95% των ψήφων καταμετρημένο, δηλαδή ένα προβάδισμα μη αναστρέψιμο, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press. O Maκόλιφ υπήρξε κυβερνήτης στο παρελθόν και στενός συνεργάτης του Μπιλ Κλίντον.
Η νίκη του κ. Γιάνγκιν έχει πανεθνική σημασία στις ΗΠΑ, όχι μόνο διότι η προεκλογική αναμέτρηση είχε εθνικά κομματικά χαρακτηριστικά αλλά και επειδή συνιστά απότομη αλλαγή στη Βιρτζίνια που επί 12 χρόνια είχε Δημοκρατικό κυβερνήτη.
Τα αποτελέσματα συνιστούν σοβαρό πλήγμα στο γόητρο του προέδρου Μπάιντεν, στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, έναν χρόνο μετά τη νίκη του επί του Ντόναλντ Τραμπ. Συνιστούν επίσης απειλητική εικόνα για τους Δημοκρατικούς ενόψει των ενδιάμεσεω εκλογών για το Κογκρέσο σε έναν χρόνο, που θα θέσουν σε κίνδυνο την εύθραυστη πλειοψηφία του κόμματος του κ. Μπάιντεν.
Η νίκη του κ. Γιάνγκιν στη Βιρτζίνια αποδίδεται τόσο στο γεγονός ότι δεν έχει περάσει το νομοσχέδιο Μπάιντεν για τις δαπάνες, όσο και στην ικανότητα του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων να ενώσει σε τοπικό επίπεδο τους υποστηρικτές του κ. Τραμπ με ψηφοφόρους περιφερειακών περιοχών της πολιτείας αυτής που αποστρέφονταν τον τέως πρόεδρο.
Την ίδια ώρα γίνεται μεγάλη μάχη στην αντίστοιχη εκλογή για κυβερνήτη στο Νιου Τζέρσεϊ, με τους υποψηφίους των Δημοκρατικών Φιλ Μέρφι και των Ρεπουμπλικανών Τζακ Τσιαταρέλι να είναι ουσιαστικά ισόπαλοι σε μια πολιτεία που έναν χρόνο πριν οι Δημοκρατικοί κέρδισαν με διαφορά 15 μονάδων.
Ο Ντέιβιντ Άξελροντ, ο οποίος ήταν ανώτερος σύμβουλος του πρώην προέδρου Ομπάμα, είπε στο CNN ότι ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί ηγέτες στο Κογκρέσο θα πρέπει να δεσμεύσουν τα μέλη των περιφερειών στη νομοθεσία περί δαπανών του Μπάιντεν το συντομότερο δυνατό: «Ξέρω πώς πάει — το έχω ζήσει» είπε ο Άξελροντ. «Όταν τα πράγματα πάνε άσχημα, οι άνθρωποι αρχίζουν να σκέφτονται τον εαυτό τους».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της Γαλλίας
H ακτογραμμή έχει υποχωρήσει δραματικά
Όλοι τους φέρεται να παραδέχτηκαν, χωρίς αντιρρήσεις, όσα τους καταλογίζονται
«'Ολες οι επιλογές» παραμένουν στο τραπέζι της αμερικανικής πλευράς
Ο 24χρονος είχε αποφύγει να εμφανιστεί στο δικαστήριο για περίπου έναν χρόνο
Μέσω διπλωματίας επιχειρούν οι ΗΠΑ να σταματήσουν την καταστολή των διαδηλωτών
Αντιμέτωπος με 20ετή φυλάκιση για επίθεση στην κόρη του προπονητή του
Κοινή συνέντευξη Τύπου με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Όλα ξεκίνησαν όταν πρόφερε λανθασμένα το όνομα του πρωθυπουργού της Αλβανίας
Η Διεθνής Ομοσπονδία εκφράζει θλίψη και ζητά προστασία των εθελοντών εν μέσω γενικευμένων ταραχών
Λόγω των ρωσικών επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές
Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη για την εμφάνιση του ματιού του, χαρακτηρίζοντάς το ως ακίνδυνο
Πρόκειται για το έκτο πλοίο που μπαίνει στο στόχαστρο του Τραμπ
O πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών
Σύμφωνα με επίσημη αναφορά των ελβετικών αρχών για την φονική φωτιά
Φόβοι για διατάραξη της ροής πετρελαίου μέσω του Στενού του Ομάν
Ένα αρκτικό έδαφος με πληθυσμό μόλις 57.000 κατοίκους
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών στη Μαδρίτη η τέως πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.