Κοσμος

Πρώτο τετ-α-τετ Ερντογάν με φον ντερ Λάιεν μετά το «sofa gate»

Το επεισόδιο είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
G20 – Συνάντηση Ερντογάν με Φον Ντερ Λάιεν έξι μήνες μετά το sofa-gate
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σάρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν © Getty Images/Ideal Image

Την πρώτη τους διμερή συνάντηση είχαν στην Ρώμη ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την πρώτη τους διμερή συνάντηση μετά το διπλωματικό επεισόδιο του «sofa gate» είχαν πριν από λίγο στην Ρώμη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου του G 20 και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ήταν σύντομης διάρκειας.

Το διπλωματικό επεισόδιο του «sofa-gate»

Το «sofa – gate» προκάλεσε τότε πονοκέφαλο στην τουρκική κυβέρνηση αλλά και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που δεν αντέδρασε όταν η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε μείνει όρθια, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δεν είχε φροντίσει να υπάρχουν δύο καρέκλες στον χώρο συνάντησης. Το βίντεο εξάλλου είχε κάνει τον γύρο του κόσμου και είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

'Sofagate': Brussels' anger over von der Leyen Turkey chair snub | DW News

Το περιστατικό είχε προκαλέσει την οργή πολλών ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες αλλά και της ίδιας της φον Ντερ Λάιεν. «Είμαι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έπρεπε να μου έχουν φερθεί αντίστοιχα. Αλλά αυτό δεν συνέβη. Και δεν μπορώ παρά να συμπεράνω ότι δεν συνέβη επειδή είμαι γυναίκα», είπε η κ. φον ντερ Λάιεν. «Ένιωσα μόνη, πληγωμένη, ως γυναίκα και ως Ευρωπαία», τόνισε, λέγοντας ότι, σε αντίθεση με την ίδια, οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν», είχε πει τον περασμένο Απρίλιο.


«Πρώτα αποσύρονται από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και τώρα αφήνουν την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χωρίς κάθισμα κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης. Είναι ντροπή #WomensRights», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ισπανίδα Ιράτχε Γκαρσία Πέρες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ