Κοσμος

Ενοχλημένη η Βασίλισσα Ελισάβετ με την απραξία για το κλίμα

Είχε προηγηθεί η κριτική του Ουίλιαμ προς τους δισεκατομμυριούχους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βασίλισσα Ελισάβετ: Ενοχλημένη με τη στάση των παγκόσμιων ηγετών απέναντι στην κλιματική αλλαγή
Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας © EPA / STR

Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ εξέφρασε την ενόχλησή της για τους ηγέτες που μιλούν για την κλιματική αλλαγή, αλλά μετά κάνουν πολύ λίγα.

Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ ακούστηκε να εκφράζει την ενόχλησή της για τους παγκόσμιους ηγέτες που μιλούν για την κλιματική αλλαγή, αλλά μετά κάνουν πολύ λίγα ή τίποτα για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Η βασίλισσα, η οποία προγραμματίζεται να μετάσχει στην 26η διάσκεψη για το κλίμα του ΟΗΕ, την COP26, στη Γλασκώβη, σχολίασε ότι ακόμη δεν γνωρίζει ποιος θα παρευρεθεί.

«Απίστευτο δεν είναι; Ακούω συνέχεια για την COP», είπε η 95χρονη μονάρχης μιλώντας στην Καμίλα, τη Δούκισσα της Κορνουάλης και σύζυγο του γιου της, πρίγκιπα διαδόχου Καρόλου: «Ακόμη δεν ξέρω ποιος θα έρθει…».

«Ξέρουμε μόνο γι’αυτούς που δεν θα έρθουν (…) Είναι πραγματικά εκνευριστικό όταν μιλούν, αλλά δεν πράττουν», πρόσθεσε η Ελισάβετ κατά την συζήτηση αυτή, η οποία ακούστηκε από μικρόφωνο που είχε μείνει ανοιχτό.

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Αφήστε τον διαστημικό ανταγωνισμό, να σώσουμε τη Γη

H παρέμβαση της Ελισάβετ ήρθε μια μέρα αφότου ο εγγονός της, δεύτερος στη σειρά διάδοχος του αγγλικού θρόνου, Πρίγκιπας Ουίλιαμ ζήτησε την αλλαγή των προτεραιοτήτων των πολυεκατομμυριούχων. 

Σε συνέντευξή του στο BBC την Πέμπτη, ο Ουίλιαμ επέκρινε εμμέσως πλην σαφώς τους βαθύπλουτους Τζεφ Μπέζος, Έλον Μασκ και Ρίτσαρντ Μπράνσον, που ανταγωνίζονται για την…  ιδιωτική κατάκτηση του διαστήματος μετατρέποντας τα κοσμικά ταξίδια σε εμπορική επιχείρηση.

«Χρειαζόμαστε κάποια από τα σπουδαιότερα μυαλά στον κόσμο να ασχοληθούν με το να διορθώσουμε τα στραβά στον πλανήτη, κι όχι να προσπαθούν να βρουν το επόμενο μέρος που θα πάμε να κατοικήσουμε», ήταν το σχόλιο του πρίγκιπα Ουίλιαμ για τη… διαστημική αναμέτρηση των μεγιστάνων.

Στη Σύνοδο Κορυφής COP26 για την κλιματική αλλαγή η βρετανική βασιλική οικογένεια

Η Γλασκώβη φιλοξενεί την παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την κλιματική αλλαγή και η βασίλισσα, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, η δούκισσα της Κορνουάλης, ο δούκας και η δούκισσα του Κέιμπριτζ θα συμμετάσχουν μαζί με εκατοντάδες παγκόσμιους ηγέτες.

Ο Μπομπ Γουόρντ (Bob Ward), εκπρόσωπος του Ινστιτούτο Ερευνών Grantham, δήλωσε στην Daily Telegraph: «Ο πρίγκιπας Κάρολος, και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Άλλωστε ο πρίγκιπας Κάρολος είναι γνωστός για την ευαισθησία του σε αυτά τα θέματα. Πιστεύω ότι η παρουσία της βασιλικής οικογένειας είναι απολύτως χρήσιμη καθώς θα δείξει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ασχολείται σοβαρά με την κλιματική αλλαγή».

Η επιβεβαίωση ότι η οικογένεια θα παρευρεθεί στη διάσκεψη δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την κλιματική διάσπαση.

Ο Δούκας του Κέιμπριτζ και ο πρίγκιπας Κάρολος αναμένεται να εκφωνήσουν ομιλίες στο συνέδριο, αναφέρει η Daily Telegraph.

Ο Gareth Redmond-King, επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Energy and Climate Intelligence Unit» του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε ότι η παρουσία της βασιλικής οικογένειας στο συνέδριο δείχνει ότι η Βρετανία κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι οι χώρες θα αποχωρήσουν από τη διάσκεψη υιοθετώντας την Συμφωνία του Παρισιού.

Ο πρίγκιπας Κάρολος είναι γνωστός ακτιβιστής για το περιβάλλον και τα τελευταία χρόνια έχει ενταχθεί στο πλευρό του γιου του Ουίλιαμ, ο οποίος έχει καθιερώσει το βραβείο «Earthshot Prize» - ένα βραβείο που αναγνωρίζει καινοτόμες περιβαλλοντικές λύσεις στις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ