Κοσμος

Κλιματική αλλαγή: Περισσότερο διοξείδιο παράγουν οι πλούσιοι

Τι σημειώνει η έρευνα που έγινε λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κλιματική αλλαγή
Κλιματική αλλαγή © UNSPLASH/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Οι πλουσιότεροι μολύνουν πολύ περισσότερο τον πλανήτη σε σχέση με τους πιο φτωχούς, σύμφωνα με νέα έκθεση που έγινε για το περιβάλλον.

Περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα παράγουν οι πλούσιοι του πλανήτη και συνεπώς φέρουν μεγαλύτερη ευθύνη για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την έρευνα του World Equality Lab. Η έκθεση αυτή δημοσιοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα στη Γλασκώβη.

Την ώρα που τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα φέτος συναγωνίζονται με αυτά προ πανδημίας, κάθε ένας από το 1% των πιο πλούσιων του πλανήτη  προκάλεσε κατά μέσον όρο 110 τόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2019, τονίζεται στην έρευνα αυτή επικεφαλής της οποίας ήταν ο οικονομολόγος Λουκά Σανσέλ, συνδιευθυντής του WIL.

Συνολικά το 1% των πλούσιων ευθυνόταν το 2019 για το 17% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εξαιτίας των καταναλωτικών συνηθειών και των επενδύσεών του. Το 10% των πιο πλούσιων ευθυνόταν για τη μισή ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα.

Στον αντίποδα, οι μισοί πιο φτωχοί κάτοικοι του πλανήτη προκάλεσαν το 2019 κατά μέσον όρο την έκλυση 1,6 τόνου διοξειδίου άνθρακα το άτομο, ποσότητα που αντιστοιχεί συνολικά στο 12% των παγκόσμιων εκπομπών.

«Υπάρχει μια μεγάλη ανισότητα στο πόσο συμβάλλει ο καθένας στο κλιματικό πρόβλημα», τόνισε ο Σανσέλ.

Κλιματική αλλαγή: Τεράστιο πρόβλημα προκαλούν και οι ανεπτυγμένες χώρες

Εκτός από τους πιο πλούσιους ανθρώπους, και οι πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου έχουν πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα, αν ληφθούν υπόψη τα προϊόντα που κατασκευάζονται στο εξωτερικό και τα οποία στη συνέχεια τα εισάγουν εκείνες.

Η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 2019 περίπου το 25% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μεταξύ των λύσεων που προτείνει το WIL είναι οι δημόσιες πολιτικές να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τη συμβολή των ατόμων στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα προκειμένου να καταπολεμούν τις συμπεριφορές που ρυπαίνουν περισσότερο.

«Αυτό μπορεί να γίνει μέσω εργαλείων που θα στοχοθετούν τις επενδύσεις σε δραστηριότητες που ρυπαίνουν περισσότερο τον πλανήτη ή που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα», επισημαίνεται στην έκθεση.

Εξάλλου, ο Σανσέλ, έκανε λόγο για υιοθέτηση «σταδιακού οικολογικού φορολογικού συντελεστή στον πλούτο».

«Ένα τέτοιο εργαλείο θα μπορούσε να είναι πιο βιώσιμο πολιτικά από τους φόρους στην κατανάλωση άνθρακα που πλήττουν ιδιαίτερα τα πιο χαμηλά εισοδήματα και οι οποίοι δεν καταφέρνουν να μειώσουν τις εκπομπές των πιο πλούσιων», εξήγησε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.