- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
ΔΝΤ-Γκεοργκίεβα: Άγνωστο αν θα παραμείνει Γενική Διευθύντρια
Είχε αποκαλυφθεί ότι ασκούσε πιέσεις υπέρ της Κίνας
Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για το εάν η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα θα παραμείνει –ή όχι– στη θέση της Γενικής Διευθύντριας του θεσμού.
Καμία τελεσίδικη απόφαση δεν πάρθηκε σχετικά με το αν θα παραμείνει η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στη θέση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ.
Η Γκεοργκίεβα κατηγορείται για παρατυπίες την περίοδο που υπηρετούσε στην Παγκόσμια Τράπεζα. Το διοικητικό συμβούλιο συναντήθηκε εκ νέου το Σαββατοκύριακο με αντιπροσώπους της δικηγορικής εταιρείας WilmerHale και με την Γκεοργκίεβα, εξηγεί εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο κείμενο.
Το ΔΣ του ΔΝΤ θεωρεί ότι έγινε «σημαντική πρόοδος» στην «εκτίμηση» της υπόθεσης με σκοπό να «ολοκληρωθεί πολύ σύντομα η εξέταση του ζητήματος από πλευράς του» και να καταλήξει σε απόφαση, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ασκούσε πιέσεις υπέρ της Κίνας
Σε δεινή θέση βρίσκεται η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μετά την αποκάλυψη ότι την εποχή που ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας ασκούσε πιέσεις για να τροποποιηθεί μια έκθεση αυτού του διεθνούς οικονομικού οργανισμού ώστε να εμφανιστεί βελτιωμένη η θέση της Κίνας.
Ένας εκπρόσωπος του οργανισμού είπε στο πρακτορείο Reuters ότι το διοικητικό συμβούλιο «εξετάζει το θέμα» και ότι όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιτροπή δεοντολογίας θα δώσει την αναφορά της.
Από το Λονδίνο, ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι η Βρετανία «εξετάζει» την αντίδρασή της στην έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Γκεοργκίεβα, όταν υπηρετούσε στην Παγκόσμια Τράπεζα, ασκούσε «αδικαιολόγητες πιέσεις» για να εμφανιστεί βελτιωμένη η θέση της Κίνας. «Στηρίζουμε τη διαφάνεια και εξετάζουμε τη χθεσινή δημοσιοποίηση των ευρημάτων της ανεξάρτητης έρευνας περί παρατυπιών στα δεδομένα» της έκθεσης Doing Business, είπε ο εκπρόσωπος.
Η έρευνα που διενεργήθηκε από ένα ανεξάρτητο νομικό γραφείο βάζει στο στόχαστρο τη νυν γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επειδή το 2017 άσκησε πιέσεις υπέρ της Κίνας με φόντο εκφοβισμούς και μια «τοξική» κουλτούρα εντός της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Οι χώρες μέλη του ΔΝΤ «οφείλουν να πουν αν εκτιμούν ότι (η) θα πρέπει να παραμείνει στη θέση της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Ρόμερ.
Ο Ρόμερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατηγορεί την Γκεοργκίεβα ότι προσπάθησε να αποσιωπήσει τις διαφωνίες για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην έκθεση για το επιχειρείν “Doing Business», εξαιτίας των οποίων ο ίδιος παραιτήθηκε από τον οργανισμό, τον Ιανουάριο του 2018.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι αναλύει την έκθεση, χαρακτηρίζοντας «ανησυχητικά» τα συμπεράσματα των ερευνητών και τόνισε ότι «βασική ευθύνη του είναι να διαφυλάξει την ακεραιότητα των διεθνών οικονομικών οργανισμών».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.