Κοσμος

H Merck ζητάει έκτακτη έγκριση για το χάπι κατά του κορωνοιού

Mειώνει κατά 50% το ενδεχόμενο νοσηλείας ή θανάτου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χάπια
Χάπια © Paweł Czerwiński/Unsplash

H αμερικανική φαρμακευτική Merck ζητά έκτακτη άδεια χρήσης για τη φαρμακευτική θεραπεία κατά του κορωνοιού.

Η φαρμακευτική εταιρεία Merck η οποία συνεργάζεται με τη Ridgeback Biotherapeutics για το δισκίο molnupiravir κατά του κορωνοιού θα ζητήσει έκτακτη άδεια από την ομοσπονδιακή υπηρεσία φαρμάκων των ΗΠΑ για τη διάθεση του στο κοινό. 

Το φάρμακο μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά περίπου 50% για ασθενείς με ήπια ή μέτρια συμπτώματα Covid-19, ανακοίνωσαν οι εταιρείες την Παρασκευή.

 

 

Μια ενδιάμεση ανάλυση μιας μελέτης φάσης 3 διαπίστωσε ότι το 7,3% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με molnupiravir νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο εντός 29 ημερών. Από τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο, το 14,1% νοσηλεύτηκε ή πέθανε μέχρι την 29η ημέρα. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι σε ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε molnupiravir εντός της περιόδου 29 ημερών, ενώ 8 θάνατοι αναφέρθηκαν σε ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Όπως αναφέρει το Associated Press, εάν εγκριθεί, το χάπι της θα είναι το πρώτο που θα κυκλοφορήσει ως θεραπεία για τον κορωνοϊό και δυνητικά μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική πρόοδο στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας. Όλες οι θεραπείες κορωνοϊού που τώρα εφαρμόζονται στις ΗΠΑ, χορηγούνται ενδοφλέβια ή με ένεση.Το δισκίο αυτό θα λαμβάνεται (από το στόμα στο σπίτι) εντός 5 ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες.

Δεδομένου ότι το molnupiravir δεν στοχεύει την ακίδα πρωτεΐνης του ιού - ο στόχος όλων των σημερινών εμβολίων COVID-19 - που καθορίζει τις διαφορές μεταξύ των παραλλαγών, το φάρμακο θα πρέπει να είναι εξίσου αποτελεσματικό καθώς ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται, δήλωσε ο Jay Grobler, επικεφαλής λοιμωδών ασθενειών και εμβολίων στη Merck.

Το molnupiravir στοχεύει αντίθετα στην ιική πολυμεράση, ένα ένζυμο που χρειάζεται ο ιός για να δημιουργήσει αντίγραφα του εαυτού του. Έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί εισάγοντας σφάλματα στον γενετικό κώδικα του ιού.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι το φάρμακο είναι πιο αποτελεσματικό όταν χορηγείται νωρίς στην πορεία της λοίμωξης, είπε η Merck.

Η μετάλλαξη Δέλτα δεν ήταν σε ευρεία εξάπλωση κατά τη διάρκεια αυτών των δοκιμών, αλλά το molnupiravir δοκιμάστηκε σε εργαστηριακά δείγματα της παραλλαγής μετά από την τελευταία αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων από COVID-19.

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ