Κοσμος

Τεράστιο μυστηριώδες αντικείμενο συγκρούστηκε με τον πλανήτη Δία

Αν επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί την όγδοη πρόσκρουση που παρατηρείται στον Δία από το 1994

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλανήτης Δίας
Πλανήτης Δίας / © https://www.nasa.gov/mission_pages/juno/images/index.html

Eρασιτέχνες αστρονόμοι από τη Βραζιλία και τη Γερμανία κατέγραψαν μία έντονη λάμψη από πρόσκρουση ενός τεράστιου αντικειμένου στον πλανήτη Δία.

Ερασιτέχνες αστρονόμοι κατέγραψαν πριν λίγες μέρες, μία έντονη λάμψη από πρόσκρουση ενός τεράστιου αντικειμένου στον πλανήτη Δία. Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο από δύο αστρονόμους σε Γερμανία και Βραζιλία, ενώ έγινε αντιληπτό και από άλλους σε Ιταλία και Γαλλία.

 

 

Ο Γερμανός Χάραλντ Παλέσκε παρακολουθούσε τη σκιά της Ιώς, ενός από τα φεγγάρια του πλανήτη Δία, ενώ δημιουργούσε μια ηλιακή έκλειψη στην πλανητική ατμόσφαιρα του Δία.
«Μια ισχυρή λάμψη φωτός μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη» αποκάλυψε ο ερασιτέχνης αστρονόμος, μιλώντας στο Space Weather. Ο Παλέσκε εξέτασε κάθε ένα από τα καρέ, ελπίζοντας να ανακαλύψει τι ήταν εκείνο που είχε προκαλέσει τη λάμψη.

Ένας ακόμη ερασιτέχνης αστρονόμος, από τη Βραζιλία αυτή τη φορά, επίσης κατέγραψε το συμβάν. Ήταν ο Χοσέ Λουίς Περέιρα, από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας.
«Έλεγξα το αποτέλεσμα μόλις το πρωί της 14ης Σεπτέμβρη, όταν το πρόγραμμα με ειδοποίησε για την υψηλή πιθανότητα σύγκρουσης κι επιβεβαίωσα ότι όντως υπήρχε μια καταγραφή στο πρώτο βίντεο της βραδιάς» έγραψε ο Περέιρα.

Impact on the planet Jupiter.

 

Η όγδοη (;) πρόσκρουση στον Δία από το 1994

Αν επιβεβαιωθεί, θα αποτελεί την όγδοη πρόσκρουση που παρατηρείται στον Δία από το 1994. Παραμένει άγνωστο πόσο συχνά προσκρούουν στον Δία πολύ μεγάλα ή πολύ γρήγορα αντικείμενα ικανά να προκαλέσουν μία λάμψη τόσο έντονη ώστε να γίνει ορατή από τη Γη, αλλά υπολογίζεται γύρω στις 20 με 60 φορές το χρόνο.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μικρά αντικείμενα πέφτουν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Δία κάθε μήνα. Μια από τις εξηγήσεις γι’ αυτό είναι ότι ο συγκεκριμένος πλανήτης –είναι 1.300 φορές μεγαλύτερος από τη Γη– έχει τόσο ισχυρή βαρύτητα, που έλκει αστεροειδείς και άλλα ουράνια σώματα που διασχίζουν την τροχιά του.
 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ