- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Φοιτητές της Οξφόρδης κατέβασαν πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ
Επικαλέστηκαν το αποικιοκρατικό παρελθόν της Βρετανίας
Σάλος στo Ηνωμένο Βασιλείο της Μεγάλης Βρετανίας όταν φοιτητές κατέβασαν το πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ επικαλούμενοι το αποικιοκρατικό παρελθόν της χώρας.
Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν όταν φοιτητές από το γνωστό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία κατέβασαν πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ από μια κοινόχρηστη αίθουσα. Το επιχείρημά τους ήταν το αποικιοκρατικό παρελθόν της Βρετανίας. Κάτι που το βρετανικό υπουργείο Παιδείας κατήγγειλε ως «παράλογο».
Yπέρ της απομάκρυνσης του πορτρέτου αυτού ψήφισαν μέλη της επιτροπής Middle Common Room (MCR) του Magdalen College, μιας ένωσης τριτοετών φοιτητών, διότι «για πολλούς φοιτητές οι εκφράσεις της μοναρχίας και της βρετανικής μοναρχίας εκπροσωπούν την πρόσφατη αποικιοκρατική ιστορία», ανέφεραν σήμερα οι Times.
Η συμβολική αυτή κίνηση, όμως, φέρνει ξανά στο προσκήνιο της χώρας τη συζήτηση για τον ρατσισμό και το αποικιοκρατικό παρελθόν της, η οποία είχε ξεκινήσει με τις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter.
Η Ελισάβετ Β’ είναι «η επικεφαλής του κράτους και συμβολίζει το καλύτερο του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη διάρκεια της μακράς βασιλείας της εργάστηκε ακούραστα για την προώθηση των βρετανικών αξιών της ανεκτικότητας, του ανοίγματος και του σεβασμού», τόνισε ο Γουίλιαμσον σε ανάρτησή του στο Twitter χθες Τρίτη.
Τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων για το συγκεκριμένο θέμα
«Πώς τολμούν!», έγραψε η Daily Express αναφερόμενη στους φοιτητές. Η βασίλισσα έγινε «το πιο πρόσφατο θύμα της ‘κουλτούρας ακύρωσης’», κατήγγειλε από την πλευρά της η The Telegraph.
Ο πρόεδρος του MCR Μάθιου Κάτζμαν δήλωσε στην Mail Online ότι οι φοιτητές κατέβασαν το πορτρέτο της βασίλισσας «έπειτα από συζήτηση για τον σκοπό ενός τέτοιου χώρου στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε ότι η αίθουσα θα πρέπει να είναι ένας χώρος ουδέτερος που θα είναι ανοικτός σε όλα τα μέλη».
«Δεν αφορά τη βασίλισσα ή τη βασιλική οικογένεια, το συμπέρασμα ήταν απλώς ότι υπάρχουν καλύτερα μέρη για το πορτρέτο αυτό», πρόσθεσε.
Η πρύτανης του Magdalen College δήλωσε ότι οι φοιτητές δεν εκπροσωπούν το διάσημο κολλέγιο που δημιουργήθηκε πριν 550 χρόνια, αλλά υπερασπίστηκε το δικαίωμά τους «στην ελευθερία της έκφρασης και στην πολιτική συζήτηση».
Πληροφόρίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.