- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ιράν: Μαστίγωση & φυλάκιση για την ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί
Για «προπαγάνδα κατά του πολιτικού συστήματος»
Σε μαστίγωση και φυλάκιση 30 μηνών καταδικάστηκε η ακτιβίστρια-δημοσιογράφος Ναργκίς Μοχαμαντί στο Ιράν - Είχε αποφυλακιστεί τον περασμένο Οκτώβριο
Η Ιρανή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία είχε αποφυλακιστεί τον περασμένο Οκτώβριο, καταδικάστηκε σε 80 μαστιγώσεις και φυλάκιση 30 μηνών στο Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος της.
Η 49χρονη Μοχαμαντί ήταν η εκπρόσωπος του Κέντρου Προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, όταν συνελήφθη και φυλακίστηκε, τον Μάιο του 2015. Το Κέντρο αυτό ιδρύθηκε από τη δικηγόρο Σιρίν Εμπαντί, η οποία το 2003 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.
Η Μοχαμαντί, γνωστή για τον αγώνα που δίνει για την κατάργηση της θανατικής ποινής στο Ιράν, αποφυλακίστηκε τον Οκτώβριο, αφού μειώθηκε η αρχική ποινή που της είχε επιβληθεί, η δεκαετής κάθειρξη, επειδή, μεταξύ άλλων «δημιούργησε και διεύθυνε μια παράνομη οργάνωση».
Την Τρίτη η εφημερίδα Etemad έγραψε ότι η Μοχαμαντί ήταν αντιμέτωπη με νέα ποινή φυλάκισης και μαστίγωμα για «προπαγάνδα κατά του πολιτικού συστήματος» του Ιράν, «δυσφήμιση» και «εξέγερση εναντίον των σωφρονιστικών αρχών». Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατηγορήθηκε επειδή έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση όπου καταφερόταν εναντίον της θανατικής ποινής, ότι διέδωσε αβάσιμες κατηγορίες για «βασανιστήρια και παρενόχληση» και ότι οργάνωσε μια καθιστική διαμαρτυρία την εποχή που ήταν κρατούμενη στη φυλακή του Εβίν, στην Τεχεράνη.
Ο δικηγόρος της, Μαχμούντ Μπεχζαντί-Ραντ, επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες. Η Μοχαμαντί δεν σκοπεύει να υποβάλει έφεση, «δεδομένων των συνθηκών», πρόσθεσε, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.
Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF) η δημοσιογράφος-ακτιβίστρια μεταφέρθηκε «δια της βίας» από τη φυλακή της Εβίν σε εκείνη της Ζαντζάν, στο βορειοδυτικό Ιράν.
Η εφημερίδα Etemad έγραψε ότι η Μοχαμαντί υποστηρίζει πως «ξυλοκοπήθηκε και παρενοχλήθηκε» στη φυλακή της Εβίν. Όμως αντί να εξετάσει την καταγγελία της «η δικαιοσύνη άνοιξε μια νέα υπόθεση εναντίον της πελάτισσάς μου», είπε ο δικηγόρος Μπεχζαντί-Ραντ.
Από τις Βρυξέλλες, οι διπλωματικές υπηρεσίες της ΕΕ χαρακτήρισαν «νέο, ανησυχητικό γεγονός» την καταδίκη της Μοχαμαντί και προέτρεψαν το Ιράν να επανεξετάσει την υπόθεση, σεβόμενο το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση της υγείας της ακτιβίστριας.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος επαινεί τη «γενναιότητα» των συμμάχων του ΝΑΤΟ μετά τις αντιδράσεις
Eπιθέσεις με πυραύλους και drones άφησαν χιλιάδες κατοίκους χωρίς θέρμανση και ρεύμα εν μέσω πολικών θερμοκρασιών
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας - 20 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Μάρτυρες-κλειδιά καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί αυτοάμυνας
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Βερολίνου - Φέρεται να εμπλέκεται σε τρομοκρατικό δίκτυο
Όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως κακόγουστη φάρσα
Οι διεθνείς εξελίξεις και το «τέλος της ιστορίας» που δεν έρχεται ποτέ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.