Κοσμος

Ryanair για Λευκορωσία: Kρατική αεροπειρατεία - Υπήρχαν πράκτορες

Τι λέει ο CEO της εταιρείας, Michael O'Leary

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ryanair
Ryanair © Nastya Dulhiier/Unsplash

Ryanair για Λευκορωσία: Ήταν κρατική αεροπειρατεία - Υπήρχαν πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο.

Για κρατική αεροπειρατεία από τη Λευκορωσία αλλά και για ενδεχόμενη παρουσία πρακτόρων της KGB στο αεροδρόμιο του Μινσκ, έκανε λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ryanair, Michael O'Leary. Όπως τόνισε σε συνέντευξή του ο O'Leary, η πρόθεση των Αρχών ήταν να απομακρύνουν έναν δημοσιογράφο και τη σύντροφό του που ταξίδευε μαζί του, ενώ πιστεύει ότι υπήρχαν και κάποιοι πράκτορες της KGB, που αποβιβάστηκαν στο αεροδρόμιο.

«Ήταν μία περίπτωση κρατικής αεροπειρατείας. Φαίνεται ότι η πρόθεση των αρχών ήταν να βγάλουν από το αεροπλάνο έναν δημοσιογράφο και το άτομο που το συνόδευε. Πιστεύουμε πως υπήρχαν κάποιοι πράκτορες της KGB στο αεροδρόμιο», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι αστυνομία της Λευκορωσίας συνέλαβε τον 26χρονο αντιπολιτευόμενο ακτιβιστή δημοσιογράφο, Ρομάν Προτάσεβιτς, και την 23χρονη φίλη του, Σοφία Σαπέγκα, μετά την αναγκαστική προσγείωση του Boeing 737 στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, γεγονός που πυροδότησε την αντίδραση Ευρωπαίων ηγετών,  που εξετάζουν το ενδεχόμενο κυρώσεων προς τη Λευκορωσία.

Παράλληλα, αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η AirBaltic, η Air Austria και η Wizz Air αποφεύγουν σήμερα τις πτήσεις πάνω από τη Λευκορωσία. Την ίδια ώρα ειδικοί σε θέματα αεροπλοϊας αποκαλύπτουν ότι το Boeing 737 ήταν πολύ πιο κοντά στο Βίλνιους παρά στο Μινσκ, όταν υποχρεώθηκε να αλλάξει πορεία. Δεδομένα του ιστότοπου flightradar24.com δείχνουν ότι το αεροπλάνο εξετράπη της πορείας μόλις δύο λεπτά πριν περάσει στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας.

Μετά από επτά ώρες οι Αρχές της Λευκορωσίας επέτρεψαν την απογείωσή του Boeing που προσγειώθηκε τελικά στο Βίλνιους, με την πρωθυπουργό της χώρας, Ινγκρίντα Σιμονίτε να υποδέχεται τους επιβάτες.

Οι κυρώσεις που εξετάζουν οι 27 της ΕΕ για τη Λευκορωσία του Αλεξάντερ Λουκασένκο

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ήδη βρίσκονται στο τραπέζι των «27», συγκεκριμένες προτάσεις για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και εξετάζονται τα εξής:

  • Η διεξαγωγή έρευνας από τον ICAO για τυχόν παραβίαση των διεθνών αεροπορικών κανόνων
  • Εξετάζεται η μη χρήση του λευκορωσικού εναέριου χώρου από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες
  • Η απαγόρευση προσγείωσης της λευκορωσικής αεροπορικής εταιρείας, Belavia
  • Ο τερματισμός των διελεύσεων «transit», συμπεριλαμβανομένου του χερσαίου χώρου, από τη Λευκορωσία προς την ΕΕ.

Δεν αποκλείεται, επίσης, να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή να ενισχυθεί το ήδη υφιστάμενο καθεστώς επιβολής κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, απαιτεί την ομοφωνία των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ