- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Καταδίκη Βρετανίας για μαζικές παρακολουθήσεις επικοινωνιών
Παραβίασε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων: Η απόφαση για τις μαζικές παρακολουθήσεις επικοινωνιών από υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας.
To Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία, η βρετανική υπηρεσία παρακολούθησης επικοινωνιών GCHQ παραβίασε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα υποκλέπτοντας και συγκεντρώνοντας τεράστιες ποσότητες επικοινωνιών.
Συγκεκριμένα, αποδείχθηκε, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (National Security Agency - NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας και των ΗΠΑ, η GCHQ και η NSA «τραβούσαν» τεράστιες ποσότητες επικοινωνιών από όλο τον κόσμο. Η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο από ακτιβιστές για τις ατομικές ελευθερίες, οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι μαζικές παρακολουθήσεις δεν ήταν ούτε απαραίτητες, ούτε αναλογικές, και πως το σύστημα στερείτο σαφούς ορισμού και δικαστικής επίβλεψης.
Από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση υποστήριξε πως η μαζική παρακολούθηση ήταν κρίσιμης σημασίας για την εθνική ασφάλεια και της είχε επιτρέψει να ξεσκεπάσει απειλές. Ουσιαστικά το Λονδίνο υποστήριξε πως έπρεπε να συγκεντρώσει τεράστιες ποσότητες δεδομένων προκειμένου να εντοπίσει απειλές.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δικαστήριο με έδρα το Στρασβούργο έκρινε σε μια υπόθεση γνωστή ως «Big Brother Watch and Others v. the United Kingdom» πως με τις μαζικές παρακολουθήσεις η Βρετανία παραβίασε το δικαίωμα στον σεβασμό των επικοινωνιών ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Την ίδια ώρα, το δικαστήριο αποφάσισε ότι το καθεστώς για την απόκτηση δεδομένων επικοινωνιών από παρόχους υπηρεσιών παραβίασε τα δικαιώματα του Ανθρώπου.
«Το δικαστήριο έλαβε υπόψη πως, λόγω του πλήθους των απειλών που αντιμετωπίζουν τα κράτη στη σύγχρονη κοινωνία, η λειτουργία ενός καθεστώτος μαζικής παρακολούθησης δεν παραβίασε αφεαυτής τη Σύμβαση», ανέφερε το δικαστήριο και προσέθεσε: «Ωστόσο, ένα τέτοιο καθεστώς πρέπει να υπόκειται σε 'διασφαλίσεις από την αρχή έως το τέλος».
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν υπήρξε παραβίαση δικαιωμάτων από τα αιτήματα συγκέντρωσης υλικού από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών. Μέχρι αυτήν την ώρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν είχε προχωρήσει σε κάποιο άμεσο σχόλιο για την απόφαση του δικαστηρίου.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η διαδικασία «θερμικής διαφυγής» στις μπαταρίες λιθίου μπορεί να προκαλέσει ακραίες θερμοκρασίες
Στο μικροσκόπιο των αρχών παλαιότερες καταγγελίες εις βάρος του υπόπτου, που φέρεται να σχετίζονται με υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων
Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 16 μήνες
Ο στενός φίλος του ζευγαριού αποκάλυψε τι συμβαίνει μακριά από τις κάμερες και γιατί «κανείς δεν το μαθαίνει»
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.