- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία
Το τελικό κείμενο για την Τουρκία θα ψηφιστεί αύριο
Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα στέλνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Έκθεση προόδου της Επιτροπής για την Τουρκία το 2019 και 2020.
Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα αναμένεται να στείλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του σχετικά με την έκθεση προόδου της Επιτροπής για την Τουρκία το 2019 και 2020. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, η πλειονότητα των ευρωβουλευτών που έλαβαν το λόγο, εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την απομάκρυνση της Τουρκίας από τις ευρωπαϊκές αξίες και την επιδείνωση των σχέσεων με την ΕΕ.
Το τελικό κείμενο για την Τουρκία θα ψηφιστεί αύριο.
Στην πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνεται ότι αν η Τουρκία δεν αντιστρέψει την τρέχουσα αρνητική τάση, «η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της».
Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό σημείο και έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που η ΕΕ πρέπει να τις επανεκτιμήσει σε βάθος. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η οπισθοδρόμηση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Μεϊμαράκης: Αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, αυστηρό ήταν το μήνυμα του αντιπροέδρου του ΕΛΚ και ευρωβουλευτή της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος ζήτησε την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, λέγοντας ότι αν ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αλλάξει συμπεριφορά θα οδηγήσει την Ευρώπη στον πλήρη και οριστικό τερματισμό των συζητήσεων.
Τόνισε ότι η Έκθεση Προόδου που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια, κατά γενική ομολογία, είναι η χειρότερη για την Τουρκία γιατί ο Ερντογάν με τη συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά του θέτει από μόνος του εαυτόν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρησιμοποιεί τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για να συσπειρώσει το ακραίο ακροατήριό του, βλέποντας ότι η δημοτικότητά του καταρρέει και η πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών στρέφει το βλέμμα στη Δύση.
Ανδρουλάκης: Νέα ειδική σχέση με την Τουρκία
Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε ότι η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η διερεύνηση μιας νέας ειδικής σχέσης με την Τουρκία, είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή απέναντι στον Ερντογάν.
«Αυτή η νέα ειδική σχέση δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην οικονομία. Η μία όψη του νομίσματος μπορεί να είναι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. Η άλλη θα πρέπει να περιέχει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών χωρών, καθώς και τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αποτρέποντας την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου», είπε.
Κεφαλογιάννης: Αυτή η Τουρκία δεν μπορεί να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ
«Αυτή η Τουρκία δεν μπορεί να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ», τόνισε στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, επισημαίνοντας ότι στο δημόσιο διάλογο στην Τουρκία κυριαρχεί η αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η αναβίωση του Ισλάμ, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η αποστροφή στο διεθνές δίκαιο, η αποστροφή της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και η αντίθεση στη Συνθήκη της Λοζάνης.
Νικολάου-Αλαβάνος: Η ευρωτουρκική ατζέντα επικυρώνει την απαράδεκτη συμφωνία για το προσφυγικό
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, είπε ότι η λεγόμενη θετική ευρωτουρκική ατζέντα περιλαμβάνει την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και επικυρώνει την απαράδεκτη συμφωνία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό που εγκλωβίζει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες κα μετανάστες – θύματα των επεμβάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρούσα η οικογένεια του νέου μονάρχη
H αγορά δεν έχει πειστεί πως η ανάπτυξη της μπορεί να κάνει «comeback»
Η υπόθεση συγκλονίζει τη Βρετανία - Κατηγορείται για 48 αδικήματα
Οι παράνομες εξαγωγές κοκαΐνης υπολογίζονται σε 16,5 δισ. δολάρια το 2024
Βρισκόντουσαν στα ερείπια υδροηλεκτρικών σταθμών στα Ιμαλάια
Ανεκπαίδευτοι «χειρουργοί» χρησιμοποιούν σκουριασμένα εργαλεία, οδηγώντας στον θάνατο δεκάδες παιδιά
Όταν κάποιοι στη Δύση επιχαίρουν με τη στρατιωτική αποτυχία των ΗΠΑ
Οργή και καταγγελίες για καθυστερήσεις στις έρευνες σε εργοστάσια
Τι άλλο είπε ο Κρίστιαν «King» Κομπς
Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Κλειδί για την καταδίκη οι δικές του αφηγήσεις
Οι αρχές προχώρησαν σε τρεις συλλήψεις
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει
Η ιστορική κόντρα με τον Ζακ Σιράκ
Ο νεαρός μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος σε νοσοκομείο της Λιλ, όπου άφησε την τελευταία του πνοή
Η δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»
Το Νέο Δελχί «υποστηρίζει κάθε ειρηνευτική προσπάθεια για τον σκοπό αυτό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.