Κοσμος

Τσαβούσογλου: Η ΕΕ όμηρος των μαξιμαλιστικών ελληνικών αξιώσεων

«Ευθύνη της Ένωσης το SofaGate»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τσαβούσογλου
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου © EPA/MALTON DIBRA

Πυρά εναντίον της Ελλάδας εξαπέλυσε για ακόμα μία φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Νέες προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε συνέντευξή του στη γερμανική FAZ μίλησε για τα ελληνοτουρκικά, την Ευρωπαϊκή Ένωσης αλλά και το SofaGate.

Ως προς τις σχέσεις Άγκυρας – Αθήνας και ερωτώμενος για το ένα βλέπει διπλωματική λύση, ο Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε πως «η διπλωματία είναι ο μοναδικός τρόπος για την επίλυση των διμερών προβλημάτων που αφορούν τη θάλασσα».

Κατήγγειλε, ωστόσο, τη χώρα μας καθώς, όπως είπε, «ήταν εκείνη που απέφυγε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όταν υπάρχει πολιτική βούληση, όλα τα προβλήματα επιλύονται».

Παράλληλα, επανέλαβε τα περί «μαξιμαλιστικών» αξιώσεων της χώρας μας, αλλά και των Ελληνοκυπρίων, που δυσκολεύουν τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό (σ.σ. ανάπτυξης) στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ σε όλους τους τομείς, από την ασφάλεια, την άμυνα και τις προσπάθειες για τη σταθερότητα στην περιοχή μέχρι την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό» είπε και προσέθεσε:

«Είναι όμως λυπηρό το ότι οι σχέσεις μας έγιναν όμηρος των παράλογων και μαξιμαλιστικών απαιτήσεων των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων. Αυτό θέτει σε κίνδυνο το τεράστιο δυναμικό της συνεργασίας».

«Ευθύνη της ΕΕ το SofaGate»

Όσον αφορά το ζήτημα του SofaGate με πρωταγωνίστρια την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον Τσαβούσογλου να μεταθέτει την ευθύνη στην ΕΕ.

«Το περιστατικό οφείλεται αποκλειστικά σε πολιτικές διενέξεις και αντιζηλίες εντός της ΕΕ» επεσήμανε και συνέχισε: «Ενόψει της επίσκεψης, η Τουρκία είχε ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας. Ωστόσο, εκπρόσωποι του τμήματος Εθιμοτυπίας της Κομισιόν, παρά τις επανειλημμένες μας υπενθυμίσεις, δεν είχαν στείλει στην Τουρκία ομάδα προπομπών. Εάν η Κομισιόν είχε έναν άνδρα πρόεδρο, θα ήταν ακριβώς ίδιοι οι κανόνες του πρωτοκόλλου, γιατί αυτή ήταν η ρητή επιθυμία της ευρωπαϊκής πλευράς. Είναι λυπηρό που τα εσωτερικά προβλήματα της ΕΕ επισκίασαν αυτή την επίσκεψη».
Τέλος αναφέρθηκε στις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας αναφέροντας πως «είναι σημαντικό να μείνουν ανοιχτοί δίαυλοι διαλόγου, αλλά πρέπει και να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλειά μας. Αλλά η Ρωσία το αντιλαμβάνεται».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ