- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κλιμάκωση της βίας σε Ιερουσαλήμ- Γάζα: Τουλάχιστον 20 νεκροί
Οι τραυματίες υπολογίζονται στους 65
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις Ισραήλ και Παλαιστινίων σε Ιερουσαλήμ και Λωρίδα της Γάζας- Τουλάχιστον 20 νεκροί
Σκηνικό ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή μετά τα αιματηρά γεγονότα που σημειώθηκαν σήμερα τόσο στην Ιερουσαλήμ, όπου εκτυλίχθηκαν άγρια επεισόδια στο Τέμενος του Αλ Ακσά, όσο και στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση από αέρος σε απάντηση στη ρίψη ρουκετών από την πλευρά των Παλαιστινίων.
Η ισραηλινή επίθεση άφησε πίσω της τουλάχιστον 20 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά, σύμφωνα με το Associated Press και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλούνται τις υπηρεσίες Υγείας της Γάζας, που διοικείται από την Χαμάς.
Με βάση αυτόν τον νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Γάζας, οι τραυματίες ανέρχονται στους 65. Προηγήθηκαν πολύ έντονα επεισόδια στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.
Έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο βιαιοτήτων στην ιερή πόλη, σήμερα Δευτέρα άνοιξε ένας νέος κύκλος συγκρούσεων με πέτρες, δακρυγόνα και σφαίρες με επικάλυψη από καουτσούκ στην πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ανάμεσα σε πιστούς Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αστυνομικούς με αποτέλεσμα να τραυματισθούν περισσότεροι από 300 άνθρωποι, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι.
Η Χαμάς, στον απόηχο των επεισοδίων, απείλησε με επίθεση προς το Ισραήλ και από τη Λωρίδα της Γάζας εκτοξεύτηκαν συνολικά πάνω από 100 ρουκέτες προς το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα.
Το παλαιστινιακό κίνημα τόνισε ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς το έδαφος του Ισραήλ «σε απάντηση στα εγκλήματά του και στην επιθετικότητά του εναντίον της Ιεράς Πόλης».
Το Ισραήλ, όπως υποστηρίζει, απάντησε με στρατηγικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας. «Αρχίσαμε να εξαπολύουμε επίθεση σε στρατιωτικούς στόχους στη Γάζα», είπε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού, αντισυνταγματάρχης Τζόνοθαν Κόνρικους.
Το BBC, επικαλούμενο πηγές της Χαμάς, μετέδωσε ότι ο διοικητής των Ταξιαρχιών της Εζεντίν αλ Κασάμ, Μοχάμεντ Αμντάλα Φαγιάντ, έπεσε νεκρός.
Εκκενώθηκε το Τείχος των Δακρύων
Στο μεταξύ, εκατοντάδες Εβραίοι πιστοί εκκένωσαν το Δυτικό Τείχος, το γνωστό και ως Τείχος των Δακρύων, στην Ιερουσαλήμ.
«Μόλις ήχησε συναγερμός στην Ιερουσαλήμ. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να απομακρύνουν εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο Τείχος και να τους μεταφέρουν σε ασφαλέστερα μέρη», ανέφερε η αστυνομία.
Ματαιώθηκε η πορεία για την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ»
Η πορεία των χιλιάδων νέων Ισραηλινών που ήταν προγραμματισμένη για απόψε το βράδυ στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, προκειμένου να γιορταστεί η Ημέρα της πόλης, ματαιώθηκε λόγω των ταραχών, ανακοίνωσαν οι οργανωτές.
«Η πορεία για τον «χορό των σημαιών» ματαιώθηκε. Δεν θα χορέψουμε σε μια διαιρεμένη Ιερουσαλήμ», ανέφερε η οργάνωση Am Kalavi που κάθε χρόνο οργανώνει αυτήν την πορεία για να γιορτάσει την κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από τις ισραηλινές δυνάμεις, το 1967.
Διεθνής ανησυχία για τη συνεχιζόμενη βία στην Ιερουσαλήμ
Διεθνή ανησυχία έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη βία στην Ιερουσαλήμ, ενώ νωρίς σήμερα το πρωί ξέσπασαν άγρια επεισόδια έξω από το τζαμί αλ-Ακσά, στην ετήσια πορεία νεαρών Ισραηλινών προς την Παλιά Πόλη με την ευκαιρία της επετείου της κατάληψης του ανατολικού τμήματος της πόλης μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967.
Η αστυνομία του Ισραήλ έριξε δακρυγόνα, χειροβομβίδες αναισθητοποίησης και πλαστικές σφαίρες, ενώ οι Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες.
Προηγήθηκαν εβδομάδες κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών στρατευμάτων στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.
Στις πιο πρόσφατες συγκρούσεις, 300 άνθρωποι, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι, τραυματίστηκαν.
Ανακοίνωση από το ελληνικό ΥΠΕΞ
Η Ελλάδα εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για τα βίαια επεισόδια που έλαβαν χώρα στα Ιεροσόλυμα τις τελευταίες ημέρες και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων, ορισμένοι εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα απευθύνει έκκληση προς όλες τις πλευρές προκειμένου να απόσχουν από τη χρήση βίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι σηματοδοτεί η αλλαγή στρατηγικής απέναντι στην Τεχεράνη
Το σκληρό βίντεο από την εκτέλεσή του
Η ανάρτηση που προκάλεσε την αντίδραση
Μέχρι το 2030, ένας στους τέσσερις κατοίκους της αναμένεται να είναι άνω των 65 ετών
Το project εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 22.000 θέσεις εργασίας
Kανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό
Το ζευγάρι έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό για τις παράνομες αναρριχήσεις
Μήνυμα για κυρώσεις σε όσους συμμαχούν με την Τεχεράνη έστειλε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ
To μεσαιωνικό καθεστώς έχει επιβάλει αποκλεισμό από κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι το Ιράν είχε βάλει στο στόχαστρο έναν από τους γιους του
Στρατολογούνται μέσω social media και χτυπούν όπου βλέπουν μεγάλο κέρδος
Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομικής πίεσης στην Τεχεράνη
Η συζήτηση με αφορμή το Final Fantasy
Τι ισχύει για τα ακουστικά και τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης
Προσφέρονται 10 εκατ. δολάρια για τον «βενιαμίν» της οικογένειας Τραμπ
Η λοίμωξη είναι εξαιρετικά σπάνια και σχεδόν πάντα θανατηφόρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.