Κοσμος

Απογοήτευση των ευρωπαϊκών χωρών για την απόφαση του Ιράν

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το ποσοστό εμπλουτισμού ουρανίου στο 60%

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ιρανός πρόεδρος, Ροχανί
Ο Ιρανός πρόεδρος, Ροχανί © EPA

Τεταμένες είναι οι σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ιράν μετά την απόφαση του Ιράν να αυξήσει το ποσοστό εμπλουτισμού ουρανίου στο 60%.

Με σκληρή γλώσσα μίλησε ο Ιρανός πρόεδρος Ροχανί για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο εναντίον ιρανικών συσκευών φυγοκέντρισης ουρανίου.

«Απόπειρα του Ισραήλ να αφήσει το Ιράν χωρίς χαρτιά στα χέρια του στις διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο Ροχανί χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί πως την Τρίτη 13 Απριλίου, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το ποσοστό εμπλουτισμού ουρανίου στο 60%, προξενώντας την έντονη αντίδραση της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Σαουδικής Αραβίας. 

Από την πλευρά τους οι 3 ευρωπαϊκές χώρες τόνισαν πως «πρόκειται για σοβαρή εξέλιξη, γιατί η παραγωγή ουρανίου σε υψηλό βαθμό εμπλουτισμού αποτελεί σημαντικό βήμα για την παραγωγή πυρηνικού όπλου. Το Ιράν δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι πρόκειται για ειρηνική εφαρμογή». Το ποσοστό εμπλουτισμού που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων υπερβαίνει το 90%, ενώ με βάση τη συμφωνία του 2015, το Ιράν είχε δεσμευθεί ότι δεν θα ξεπερνάει το 20%. 

Να σημειωθεί πως Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία διαμεσολαβούν στις συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και στις ΗΠΑ, οι οποίες διεξάγονται στη Γενεύη, με στόχο τη διάσωση της συμφωνίας που κατέρρευσε όταν την εγκατέλειψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ. Στη χθεσινή ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Ροχανί δήλωσε ότι παρ’ όλα αυτά ευελπιστεί ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε λύση και ότι οι βαριές οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη χώρα θα αρθούν. 

«Θέλατε να πάμε στις διαπραγματεύσεις με άδεια χέρια, αλλά τα χέρια μας είναι γεμάτα», είπε ο Ροχανί, υποστηρίζοντας ότι οι συσκευές φυγοκέντρισης που υπέστησαν ζημιά το Σαββατοκύριακο ήταν παλαιάς τεχνολογίας και ότι θα αντικατασταθούν με συσκευές έκτης γενιάς, που λειτουργούν σε μεγαλύτερες ταχύτητες. Μιλώντας χθες σε εκδήλωση για την ημέρα μνήμης των πεσόντων στους πολέμους, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου υποστήριξε ότι το Ισραήλ «δεν πρέπει να αδρανεί ποτέ απέναντι στις απειλές πολέμου και εξολόθρευσης από αυτούς που θέλουν να μας εξαφανίσουν». 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ