Πανεπιστήμιο Γέιλ και «θετικές διακρίσεις»
«Το κριτήριο της φυλής και της εθνότητας στις αποφάσεις για εισαγωγή στα ΑΕΙ είναι άδικο, αντισυνταγματικό και καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό που συγκρατεί το έθνος»
Μηνύσεις κατά του Πανεπιστημίου Γέιλ και άλλων αμερικανικών πανεπιστημίων για διακρίσεις εναντίον Ασιατών και «λευκών» υποψηφίων φοιτητών
Η αμερικανική δικαιοσύνη έβαλε στο αρχείο την αγωγή που κατατέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο εναντίον του Πανεπιστημίου Γέιλ. Το πανεπιστήμιο κατηγορείται ότι κάνει διακρίσεις εναντίον Ασιατών και «λευκών» υποψηφίων φοιτητών, ευνοώντας τα μέλη των μειονοτήτων.
Η μήνυση του Οκτωβρίου ήταν μία από τις πολλές που έχουν συσσωρευτεί εναντίον πανεπιστημίων που εφαρμόζουν «θετικές διακρίσεις» στην εισδοχή φοιτητών και στην απονομή υποτροφιών. Αλλά, αντίθετα με τις μηνύσεις εναντίον του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill (UNC), τη μήνυση εναντίον του Γέιλ είχε καταθέσει το ίδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι ιδιώτες. Έτσι, η κυβερνητική αλλαγή από τον Πρόεδρο Τραμπ στον Πρόεδρο Μπάιντεν οδήγησε στον τερματισμό της υπόθεσης.
Οι φοιτητές που μήνυσαν το Χάρβαρντ και το UNC, δήλωσαν ωστόσο ότι θα μηνύσουν και το Γέιλ για αδικίες στην εισαγωγή φοιτητών: «Είναι απογοητευτικό το ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης απέσυρε αυτή τη σημαντική μήνυση που αποκάλυπτε ότι το Γέιλ κάνει παράνομη χρήση ποσοστώσεων για την επίτευξη φυλετικής και εθνοτικής αναλογικότητας», δήλωσε ο Έντουαρντ Μπλουμ, επικεφαλής μιας ομάδας ιδιωτών που διαμαρτύρονται για τις θετικές διακρίσεις στα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια. «Το κριτήριο της φυλής και της εθνότητας στις αποφάσεις για εισαγωγή στα ΑΕΙ είναι άδικο, αντισυνταγματικό και καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό που συγκρατεί το έθνος μας» πρόσθεσε ο Έντουαρντ Μπλουμ.
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Γέιλ συνεχάρη το Υπουργείο για την απόσυρση της μήνυσης και δήλωσε ότι «η διαδικασία εισαγωγής φοιτητών με θετικές διακρίσεις έχει επιτρέψει στο Γέιλ να αποκτήσει ένα απαράμιλλο σώμα φοιτητών προωθώντας την ακαδημαϊκή αριστεία και την ποικιλομορφία. Οι θετικές διακρίσεις έχουν επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο».
Πράγματι, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει επικυρώσει, με οριακή πλειοψηφία, τη λεγόμενη «θετική δράση» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εξάλλου οι περισσότεροι πρόεδροι των πανεπιστημίων, συμφωνούν με το μέτρο το οποίο εφαρμόζεται νομίμως εδώ και 40 χρόνια από το Χάρβαρντ μέχρι το πανεπιστήμιο του Τέξας. Τη διατήρηση και την επέκταση αυτής της πολιτικής εισαγωγής φοιτητών στηρίζει και η Αμερικανική Ένωση για την Πρόσβαση, την Ισότητα και την Διαφορετικότητα η οποία επιζητεί να εφαρμοστούν οι θετικές διακρίσεις και σε όλες τις συμβάσεις εργασίας.
Απέναντι σ’ αυτή την πολιτική τοποθετείται ο Ασιατικο-αμερικανικός Συνασπισμός για την Εκπαίδευση, ο οποίος κατηγόρησε τη διοίκηση Μπάιντεν για υποκρισία και κατηγόρησε τις θετικές διακρίσεις υπέρ των Αφροαμερικανών και των ισπανοφώνων ως «πράξη φυλετικής και πολιτικής παρενόχλησης».
Εκπρόσωπος του Συνασπισμού δήλωσε «σοκαρισμένος με τη βιαστική απόρριψη της αγωγής εναντίον του Γέιλ» χαρακτηρίζοντάς τη «άσχημη πολιτική ταυτότητας που διχάζει περαιτέρω το αμερικανικό έθνος».
Το Γέιλ δέχεται πολλούς Αφρο-αμερικανούς και ισπανοφώνους με χαμηλότερη βαθμολογία από τους λευκούς και Ασιάτες υποψηφίους αλλά, σύμφωνα με τις δηλώσεις της πανεπιστημιακής διοίκησης, «η εισαγωγή δεν εξαρτάται μόνο από τις βαθμολογίες αλλά και από ποικίλους παράγοντες». «Αποστολή του Γέιλ», είπε ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, «είναι η εκπαίδευση των μελλοντικών ηγεσιών που θα υπηρετούν όλους τους τομείς της κοινωνίας. Η ικανότητά μας να πραγματοποιήσουμε αυτήν την κοινή αποστολή βασίζεται σε μια διαδικασία αποδοχής που εξετάζει ολόκληρο τον υποψήφιο: από πού προέρχεται ο κάθε αιτών, τι έχει επιτύχει και τι ελπίζει να επιτύχει στο Γέιλ και μετά την αποφοίτηση. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούμε ποικιλομορφία με ανεκτίμητα οφέλη για τους μαθητές, τη σχολή και την κοινότητά μας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι γαλλικές αρχές δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τις έρευνες μέχρι τον εντοπισμό τους.
Εκτάκτως στη Λάρνακα ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, Κώστας Φυτιρής
Η κηδεία της θα τελεστεί τη Δευτέρα στη Μητρόπολη Αθηνών
Αν δεν υπάρξει λύση, οι δασμοί θα ανέρχονται στο 25% από την 1η Ιουνίου.
Ο Τραμπ προσκάλεσε την Ελλάδα και Κύπρο
Απαιτείται η επικύρωσή της από τα κοινοβούλια των κρατών- μελών της Mercosur, Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Στο Κίεβο ο χειμώνας είναι μέρος του πολέμου - το κρύο, το σκοτάδι, η έλλειψη ενέργειας λειτουργούν ως βασικά εργαλεία πίεσης. «Η Ουκρανία έχει μπει σε μια φάση πολέμου φθοράς», λέει ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.
Ο Τραμπ επιβάλει δασμούς σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες - Σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου
Η κατάθεση αποκαλύπτει σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας
Ο συριακός στρατός ζήτησε από τους αμάχους να απομακρυνθούν από στρατιωτικές εγκαταστάσεις της επαρχίας Ράκα
Μάλιστα,το βίντεο τραβήχτηκε από την πριγκίπισσα Λίλιμπετ
Στο κέντρο της Λάρνακας βρίσκονται ισχυρές Αστυνομικές δυνάμεις
Στους προσκληθέντες και ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι
Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Δανία και τη Γροιλανδία
Το αεροπλάνο είχε προορισμό το Μακασάρ, στο Νότιο Σουλαουέζι
Η γυναίκα από την Αυστραλία νόμιζε ότι χαϊδεύει τον σκύλο της, αλλά έκανε λάθος
Πάνω από 3.000 οι νεκροί στο Ιράν
Η ανάλυση του Economist
Η Ευρώπη αναζητά την «κόκκινη γραμμή» απέναντι στον Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.