Κοσμος

Διώρυγα του Σουέζ: Εντολή Αλ Σίσι για αφαίρεση φορτίου του πλοίου

Ποιο το κόστος για κάθε ημέρα που παραμένει κλειστή η διώρυγα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διώρυγα του Σουέζ
Διώρυγα του Σουέζ © EPA / SUEZ CANAL AUTHORITY /HO

Διώρυγα του Σουέζ: Η εντολή που έδωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι για την επιχείρηση αποκόλλησης του πλοίου Ever Given.

O Αιγύπτιος πρόεδρος, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, έδωσε σήμερα εντολή για την αφαίρεση των εμπορευματοκιβωτίων του τεράστιου φορτηγού πλοίου «Ever Given», προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποκόλλησής του από τη Διώρυγα του Σουέζ. 

Πληροφορίες για τις εντολές του Αλ Σίσι μεταδίδει το «Αλ Αραμπίγια», επικαλούμενο δηλώσεις του προέδρου της Αρχής Διώρυγας του Σουέζ Οσάμα Ραμπία.

Το πλοίο βρίσκεται προσαραγμένο από την Τρίτη 23 Μαρτίου και για έκτη μέρα στο 151ο χιλιόμετρο της Διώρυγας του Σουέζ, έχοντας παραλύσει τη θαλάσσια δίοδο και αφήνοντας 321 πλοία εγκλωβισμένα.

Διώρυγα του Σουέζ: Ελπίδες στην πλημμυρίδα - Το κόστος της κλειστής εμπορικής διόδου

Σήμερα γίνεται ακόμα μία επιχείρηση αποκόλλησης, με την πλημμυρίδα που αναμένεται το βράδυ να εκτιμάται ότι θα μπορούσε να διευκολύνει το εγχείρημα των αρχών, έτσι ώστε το πλοίο να μπορέσει να αποκολληθεί και να «ξεφράξει» τη δίοδο. 

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη με αιγυπτιακό τηλεοπτικό σταθμό χθες βράδυ, ο ναύαρχος Οσάμα Ράμπι, πρόεδρος της αιγυπτιακής αρχής της Διώρυγας του Σουέζ (SCA), δήλωσε ότι το σκάφος μετακινήθηκε «κατά 30 μοίρες προς τα δεξιά και τα αριστερά» για πρώτη φορά. «Αυτό είναι καλή ένδειξη», σύμφωνα με τον ίδιο. 

Το σκάφος με βάρος άνω των 220.000 τόνων και μήκος 400 μέτρων έχει προσαράξει από την Τρίτη στο νότιο τμήμα της Διώρυγας, κοντά στην πόλη του Σουέζ, παρεμποδίζοντας την κίνηση στον κανάλι, που συγκεντρώνει πάνω από το 10% του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου. Πάνω από 300 σκάφη έχουν συγκεντρωθεί στις δύο άκρες του καναλιού, που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο. 

Όπως είναι λογικό, κάθε ημέρα που περνά και βρίσκει αποκλεισμένη τη διώρυγα του Σουέζ, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις και κόστος για τους παράγοντες του κλάδου, ενώ γίνονται αισθητές οι πρώτες απτές επιπτώσεις. Η Συρία είπε χθες ότι ξεκίνησε να επιβάλει δελτίο στη διανομή καυσίμων, λόγω καθυστέρησης στην παράδοση ενός φορτίου πετρελαίου.

Οι αρχές της Διώρυγας έκαναν γνωστό ότι η Αίγυπτος χάνει από 12 έως 14 εκατ. δολάρια για κάθε ημέρα αποκλεισμού, ενώ η ναυτιλιακή έκδοση Lloyd's List εκτιμά ότι το σκάφος μπλοκάρει κάθε ημέρα εμπορεύματα η αξία των οποίων αντιστοιχεί περίπου σε 8,1 δισεκ. ευρώ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ