Κοσμος

Reuters - Διώρυγα του Σουέζ: Προσωρινό πρόβλημα με «Ever Given»

Ξαναμπήκε σε διαγώνια θέση λόγω των ισχυρών ανέμων και επανήλθε έπειτα από λίγη ώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το πλοίο «Ever Given» στη Διώρυγα του Σουέζ
Το πλοίο «Ever Given» στη Διώρυγα του Σουέζ © EPA/SUEZ CANAL AUTHORITY

Αναστάτωση προκάλεσε το προσωρινό πρόβλημα στη Διώρυγα του Σουέζ με το «Ever Given», που μπήκε ξανά σε διαγώνια θέση λόγω των ισχυρών ανέμων, πριν επανέλθει.

Απρόοπτη εξέλιξη με το «Ever Given» στη Διώρυγα του Σουέζ, το εμπορικό πλοίο μεταφοράς κοντέινερ που «κόλλησε» για ημέρες στο πέρασμα, φέρνοντας τα πάνω - κάτω στη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες στη Διώρυγα του Σουέζ, το «Ever Given» βρέθηκε και πάλι σε διαγώνια θέση, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, επηρέασαν την πορεία του.

Ευτυχώς, το «Ever Given» δεν «κόλλησε» όπως την προηγούμενη φορά και επανήλθε στην πορεία του. Νωρίτερα, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είχαν ξεκαθαρίσει ότι μετά την αποκόλλησή του θα χρειαζόταν αρκετός χρόνος για το άνοιγμα της Διώρυγας και προσεκτικές κινήσεις, προκειμένου να βρεθεί σε ένα πλατύτερο μέρος του πολυσύχναστου περάσματος, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να περάσουν τα εκατοντάδες πλοία που περιμένουν κοντά στις δύο άκρες.

Με τη διέλευση των πλοίων από τη Διώρυγα του Σουέζ να έχει σταματήσει, η οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει το «Ever Given» είναι τεράστια, με τις ημερήσιες απώλειες να φθάνουν τα 9,6 δισ. δολάρια (400 εκατ. δολάρια/ώρα).

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το πλοίο, που έχει μήκος 400 μέτρα, βγήκε διαγώνια στη μέση ενός νότιου τμήματος στη Διώρυγα του Σουέζ -εξέλιξη που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση καθώς το ενδεχόμενο να «κολλήσει» πάλι δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο επικεφαλής της αρχής που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο θαλάσσιο πέρασμα, Οσάμα Ράμπι, είχε δηλώσει ότι μέσα στα επόμενα τρία 24ωρα θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αν τελικά όλα πήγαν καλά με το «Ever Given».

 

Η ναυτιλιακή εταιρεία Maersk, πάντως, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι συνέπειες στην παγκόσμια ναυτιλία να διαρκέσουν εβδομάδες ή ακόμη και μήνες. Εν τω μεταξύ τον γύρο του διαδικτύου κάνουν οι εικόνες και τα βίντεο μετά την αποκόλληση του «Ever Given».

Stranded Ever Given partially refloated after blocking Egypt’s Suez Canal for nearly a week

Suez Canal: Ever Given 'partially refloated' after blocking trade route for six days

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ