Κοσμος

Διώρυγα του Σουέζ: Αποζημιώσεις από το «Ever Given»

Θα διεκδικήσει η Αίγυπτος - Θεωρεί ότι υπάρχουν ευθύνες του καπετάνιου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To «Ever Given» κόλλησε στη Διώρυγα του Σουέζ για σχεδόν μια εβδομάδα
To «Ever Given» κόλλησε στη Διώρυγα του Σουέζ για σχεδόν μια εβδομάδα © EPA/KHALED ELFIQI

Έτοιμη να διεκδικήσει αποζημιώσεις από το «Ever Given» δηλώνει η κυβέρνηση στην Αίγυπτο για το «έμφραγμα» που προκλήθηκε στη Διώρυγα του Σουέζ.

Το Κάιρο θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του «Ever Given». Το πλοίο, μήκους 400 μ. και βάρους 220.000 τόνων, «κόλλησε» για σχεδόν μια εβδομάδα στη Διώρυγα του Σουέζ.

Ο ναύαρχος Μοχάμπ Μαμές, βοηθός του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, δήλωσε το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ότι η κυβέρνηση θα κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να αποζημιωθεί.

Με τη διέλευση των πλοίων από τη Διώρυγα του Σουέζ να σταματά τα τελευταία 24ωρα, η οικονομική ζημιά που προκάλεσε το «Ever Given» μέχρι να «ξεκολλήσει» και να ρυμουλκηθεί στη «Μεγάλη Πικρή Λίμνη» για επιθεώρηση, είναι τεράστια, με τις ημερήσιες απώλειες να φθάνουν τα 9,6 δισ. δολάρια (400 εκατ. δολάρια/ώρα).

«Θα απαιτήσουμε αποζημιώσεις από την πλοιοκτήτρια εταιρεία για όλες τις συνέπειες από την ακινητοποίηση του πλοίου και για τη χρήση όλων των ρυμουλκών. Θα απαιτήσουμε το πλήρες κόστος» τόνισε ο βοηθός του Αιγύπτιου προέδρου σε θέματα ανάπτυξης λιμένων και της Διώρυγας του Σουέζ.

Παράλληλα επέρριψε την ευθύνη του περιστατικού στον καπετάνιο του πλοίου. «Αυτό που συνέβη ήταν ευθύνη του καπετάνιου, το κανάλι μας είναι ασφαλές» ξεκαθάρισε.

Egypt: Ever Given dislodged after blocking Suez Canal for six days

«Έμφραγμα» στη Διώρυγα του Σουέζ - Πάνω από 400 πλοία στην αναμονή για να περάσουν

Η προσάραξη του «Ever Given» από την περασμένη Τρίτη μέχρι νωρίτερα σήμερα, όταν και ολοκληρώθηκε η επιχείρηση αποκόλλησής του επιτρέποντας ξανά τη διέλευση της Διώρυγας, προκάλεσε τεράστια προβλήματα.

Μεταξύ άλλων δημιουργήθηκε ένα μποτιλιάρισμα τουλάχιστον 400 πλοίων, τα οποία περίμεναν για να διασχίσουν αυτήν τη σημαντική οδό για το θαλάσσιο εμπόριο που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο. Εκτιμάται ότι το 10% των αγαθών που διακινούνται με πλωτά μέσα, περνά από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Ο Αιγύπτιος ναύαρχος σημείωσε πως η Αίγυπτος δεν πρόκειται να κάνει κατασκευαστικές αλλαγές στο συγκεκριμένο θαλάσσιο πέρασμα. «…Το κανάλι είναι απολύτως ασφαλές, όλα τα πλοία το διασχίζουν χωρίς προβλήματα, αν κάτι συμβεί, είναι πολύ σπάνιο» συμπλήρωσε.

Ever Given container ship reafloated now

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ