- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Διώρυγα Σουέζ: Ίσως χρειαστούν μήνες για να λυθούν τα προβλήματα
Μεγάλη αναταραχή στην παγκόσμια ναυτιλία
Διώρυγα του Σουέζ: Θα χρειαστούν ίσως και μήνες για να αποκατασταθούν πλήρως τα προβλήματα.
Τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια ναυτιλία η προσάραξη πλοίου στη Διώρυγα του Σουέζ μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες, ακόμα και μήνες, για να αποκατασταθούν, σύμφωνα με εταιρίες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Η προσάραξη πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στη Διώρυγα του Σουέζ έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην παγκόσμια ναυτιλία και ίσως χρειαστούν εβδομάδες, και πιθανόν μήνες, για να αποκατασταθούν πλήρως τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, όπως δήλωσαν σήμερα κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρίες μεταφοράς κοντέινερ.
Κάθε μέρα από τα 193 χιλιόμετρα της Διώρυγα του Σουέζ περνά περίπου το 30% του παγκόσμιου όγκου των εμπορευμάτων που μεταφέρονται με φορτηγά πλοία, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων όπως έπιπλα, ηλεκτρονικά, ενδύματα και υποδήματα. Οι καθυστερήσεις που έχουν προκληθεί επηρεάζουν και άδεια πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία τα χρειάζονται εργοστάσια στην Ασία για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους.
«Ακόμα και όταν ανοίξει και πάλι η διώρυγα, οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στην παγκόσμια δυναμικότητα και τον εξοπλισμό είναι σημαντικές», ανέφερε σήμερα σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες της η Maersk, μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο ναυτιλιακές εταιρίες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Στη διώρυγα έχουν εγκλωβιστεί τρία σκάφη της Maersk ενώ άλλα 29 περιμένουν να μπουν στο κανάλι, είπε η εταιρία, προσθέτοντας ότι έως τώρα ήδη 15 σκάφη της έχουν αλλάξει ρότα για να πλεύσουν νοτίως της Αφρικής.
«Αξιολογώντας το αριθμό των σκαφών που έχει σήμερα συσσωρευτεί, μπορεί να χρειαστεί έξι ή και περισσότερες ημέρες για να περάσει ολόκληρη η σειρά των πλοίων», ανέφερε η εταιρία.
MSC: Από τις μεγαλύτερες διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο τα τελευταία χρόνια
Η ελβετική εταιρία MSC ανέφερε το Σάββατο ότι η κατάσταση αυτή «θα οδηγήσει σε μια από τις μεγαλύτερες διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο τα τελευταία χρόνια».
«Δυστυχώς, ακόμα κι όταν ανοίξει η διώρυγα για τον τεράστιο αριθμό πλοίων που έχουν συσσωρευτεί και που περιμένουν αγκυροβολημένα, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση στους κατάπλους σε ορισμένα λιμάνια και ίσως αντιμετωπίσουμε νέα προβλήματα συμφόρησης», ανέφερε σε ανακοίνωση η Καρολίν Μπεκάρ, αντιπρόεδρος της MSC. «Προβλέπουμε ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερη αναστάτωση απ’ ό,τι κατά τους τρεις πρώτους μήνες, και ίσως να είναι δυσκολότερο απ’ ό,τι ήταν στα τέλη του περασμένου έτους».
Οι εταιρίες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων πασχίζουν εδώ και μήνες με τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού και την αύξηση στη ζήτηση για καταναλωτικά προϊόντα που έχουν δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες σε επίπεδο επιμελητείας σε όλο τον κόσμο.
Τα πλοία που έχουν συσσωρευτεί στο Σουέζ απειλούν να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρίες στο να διατηρούν προϊόντα σε απόθεμα.
Ο οργανισμός Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασίλειου (UKMTO) ανέφερε ότι η εκτροπή πλοίων για να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής μπορεί να σημαίνει ότι περισσότερα σκάφη περνούν από περιοχές υψηλού κινδύνου όπου δραστηριοποιούνται συμμορίες πειρατών.
«Ενώ η απειλή της πειρατείας, με έδρα τη Σομαλία, είναι αυτή τη στιγμή σε καταστολή μέσω ενός συνδυασμού στρατιωτικών επιχειρήσεων, εφαρμογής του BMP 5 (μέτρα προστασίας πλοίων) και της παρουσίας ένοπλων φρουρών, η αύξηση της ναυσιπλοΐας στην περιοχή ίσως προσφέρει ευκαιρίες για να επιτεθούν ομάδες Σομαλών πειρατών», ανέφερε η UKMTO.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η British Airways έχει ήδη ξεκινήσει να επιτρέπει φωνητικές και βιντεοκλήσεις
Απόρρητη ενημέρωση του Πενταγώνου αναφέρει πως καθυστερεί η αποναρκοθέτηση και παρατείνονται οι επιπτώσεις του αποκλεισμού
Ωστόσο, το deal μόνο εύκολο δεν θεωρείται
Τέσσερις αφήνονται ελεύθερες και τέσσερις καταδικάζονται σε έναν μήνα φυλάκισης μετά την παρέμβαση
Στόχος της νέας ουγγρικής κυβέρνησης η διαφάνεια και η λογοδοσία
Το σύστημα βασίζεται σε εννέα συγχρονισμένες κάμερες
Η Technomar επιβεβαιώνει επίθεση στο πλοίο της, χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση
Παρέμβαση γενικού εισαγγελέα με πολιτικές προεκτάσεις
«Το ζητούμενο είναι να μην στρουθοκαμηλίζουμε», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών
Ένας από τους δημοσιογράφους με τη στενότερη πρόσβαση στον Ντόναλντ Τραμπ μιλά στην ATHENS VOICE για τον Μητσοτάκη, το Ιράν, το ΝΑΤΟ, την Κίνα, την Ουκρανία και τα όρια της τραμπικής πολιτικής
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι δύσκολο
H απάντηση δεν είναι τόσο δύσκολη
Η υπόθεση ξεκίνησε έπειτα από προσφυγές ακροδεξιών ομάδων, μεταξύ των οποίων και το κόμμα Vox
Ελιγμός για βίντεο οδήγησε σε σύγκρουση μαχητικών - Ζημιές 500.000 ευρώ και ευθύνες
Επιμένει ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες - Κλιμακώνεται η πίεση μετά νέες αποκαλύψεις για τον διορισμό
Άγνωστο ποια θα είναι τα πιθανά οφέλη ή οι κυρώσεις
Ενόψει της επίσκεψης του Βρετανού μονάρχη στις ΗΠΑ
20 έδρες –από 19 πριν– κατέλαβε η ΠΑΣΚΕ, η παράταξη του Γιάννη Παναγόπουλου, στις εκλογές για τη διοίκηση της ΓΣΕΕ
Το μυθιστόρημα αποτελεί αντικείμενο δίκης για μη σεβασμό τις ιδιωτικής ζωής
Βελτιωμένη εικόνα στο μέτωπο - Καθοριστικός ο ρόλος drones και αντιαεροπορικής άμυνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.