Κοσμος

Ισραήλ - Εκλογές: Προβάδισμα Νετανιάχου δίνουν τα exit polls

Πρώτο το Λικούντ αλλά όχι με διαφορά ικανή να του εξασφαλίσει την πλειοψηφία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κερδίζει τις εθνικές εκλογές στο Ισραήλ, όχι όμως και την πολυπόθητη διαφορά που θα εξασφαλίσει στο κόμμα του, Λικούντ, την πλειοψηφία.

Κατάσταση που έχει επαναληφθεί αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν εκτυλίσσεται στο Ισραήλ, καθώς δόθηκαν στη δημοσιότητα τα exit polls για τις εκλογές.

Σημειώνεται ότι οι πολίτες στο Ισραήλ κλήθηκαν για τέταρτη φορά στις κάλπες τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», το κόμμα Λικούντ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου τερμάτισε στην πρώτη θέση στις σημερινές κοινοβουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ. Ωστόσο, για άλλη μια φορά φαίνεται ότι δεν θα κατορθώσει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εδρών για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί αναγκαστικά στην αναζήτηση κοινοβουλευτικών συμμαχιών εντός Κνέσετ προκειμένου να προκύψει μια κυβέρνηση συνασπισμού. Σε διαφορετική περίπτωση οι πολίτες θα οδηγηθούν εκ νέου στις κάλπες.

Όπως και στην Ολλανδία, όπου ο Μαρκ Ρούτε εξασφάλισε τέταρτη θητεία ως πρωθυπουργός, έτσι και στο Ισραήλ οι εκλογές έγιναν εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, την ώρα που οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ταχύτητα, φέρνοντας πιο κοντά μια «κανονική ζωή».

Εκλογές στο Ισραήλ - Τι δίνουν τα exit polls

Σύμφωνα με τα exit polls των ισραηλινών τηλεοπτικών δικτύων, το Λικούντ κερδίζει μεταξύ 31 και 33 από τις 120 έδρες στην Κνεσέτ, ακολουθούμενο από το κόμμα Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον) του κεντρώου Γιαΐρ Λάπιντ. Ο Λάπιντ συγκεντρώνει από 16 έως 18 έδρες.

Μαζί με τους δεξιούς συμμάχους του, ο Νετανιάχου θα κέρδιζε περισσότερη στήριξη για να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, αν ο Ναφτάλι Μπένετ, που κερδίζει βάσει των exit polls 7-8 έδρες, συμμετάσχει σε αυτόν.

Ο τελευταίος, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Γιαμίνα, θεωρείται ο «ρυθμιστής» αυτών των εκλογών. Δεν έχει αποσαφηνίσει αν θα στηρίξει μια κυβέρνηση κατά ή υπέρ του Νετανιάχου. «Θα κάνω μόνο ό,τι είναι καλό για το κράτος του Ισραήλ» δήλωσε ο Μπένετ, σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

Μερικά επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η εκλογική επιτροπή δήλωσε ότι τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, λίγο πριν από το Εβραϊκό Πάσχα, που ξεκινά το Σάββατο.

Το κεντρώο κόμμα Μπλε-Λευκό του πρώην αντιπάλου του Νετανιάχου, Μπένι Γκαντς, ο οποίος συμμετείχε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας την άνοιξη του 2020 (σ.σ. κατέρρευσε στις αρχές του περασμένου χειμώνα) συγκεντρώνει μόλις 7-8 έδρες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις