- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Εκατοντάδες μετανάστες διαμαρτυρήθηκαν στα σύνορα Μεξικού - ΗΠΑ ζητώντας άσυλο - Ποιο είναι το πλάνο της αμερικανικής κυβέρνησης και του Τζο Μπάιντεν
Πλήθος Μεξικανών μεταναστών έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα των ΗΠΑ, παρότι ο Τζο Μπάιντεν είπε «Δεν είναι η ώρα να έρθετε στις Ηνωμένες Πολιτείες». Γύρω στους 1.500 Λατινοαμερικανούς έχουν στήσει σκηνές στην περιοχή της Τιχουάνα όπου βρίσκεται η πιο πολυσύχναστη συνοριακή διέλευση για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο στρατόπεδο που δημιουργήθηκε, μη κυβερνητικές οργανώσεις προσφέρουν δύο ζεστά γεύματα την ημέρα ενώ εθελοντές με πορτοκαλί μπουφάν κάνουν περιπολίες ασφαλείας. Οι άνθρωποι πληρώνουν για να χρησιμοποιούν το μπάνιο σ’ ένα φαρμακείο και σ’ ένα ταξιδιωτικό γραφείο, καθώς και για να κάνουν ντους σ’ ένα ξενοδοχείο της περιοχής. Οι Μεξικανοί ελπίζουν ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ανοίξει σύντομα και χωρίς προειδοποίηση την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες ή ότι θα ανακοινώσει ένα σχέδιο που θα ανοίξει τον δρόμο για αιτήσεις ασύλου.
Ο Μπάιντεν δεν έχει σκοπό να εφαρμόσει σκληροπυρηνική πολιτική συνόρων και υποσχέθηκε ότι θα διευκολύνει τους Λατινοαμερικανούς που ήδη διαμένουν στις ΗΠΑ να αποκτήσουν την αμερικανική ιθαγένεια. Ωστόσο, δεν έκανε λόγο για ανοιχτά σύνορα: το μόνο που ανακοίνωσε ήταν πως οι αιτήσεις όσων ζητούν άσυλο από χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής θα εξεταστούν αμέσως ― μια διαδικασία που είχε αναστείλει η κυβέρνηση Τραμπ. Πράγματι, από την ανάληψη των καθηκόντων του Μπάιντεν, 2.114 άτομα εισήχθησαν νομίμως στις ΗΠΑ από την Τιχουάνα και από τις συνοριακές πόλεις του Τέξας, το Ελ Πάσο και το Μπράουνσβιλ. Πολλοί προέρχονται από την Ονδούρα, το Σαλβαδόρ και την Αϊτή, ενώ υπάρχουν ασυνόδευτα παιδιά τα οποία απολαμβάνουν νομική προστασία και διοχετεύονται σε ειδικούς χώρους στο Ντάλας.
Σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στο ABC News, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται για να διορθώσει το διαλυμένο σύστημα υποδοχής μεταναστών αλλά τόνισε ότι οι μεταναστευτικοί νόμοι δεν πρόκειται να αλλάξουν. «Τα σύνορα δεν είναι ανοιχτά» είπε, υπονοώντας ότι οι διακινητές λένε ψέματα στους ανθρώπους ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να περάσουν στις ΗΠΑ. Διακινητές και μέλη ΜΚΟ διανέμουν στους Λατινοαμερικανούς δωρεάν μπλουζάκια που γράφουν «Μπάιντεν, άφησέ μας να μπούμε», ενώ έξω από το στρατόπεδο υπάρχει μια σημαία με τη φωτογραφία του Αμερικανού προέδρου. Πολλοί άνθρωποι, όπως ο 49χρονος Κουβανός Ραμόν Ντίαζ, πλήρωσαν 20.000 δολάρια σε διακινητές∙ ο Ντίαζ ήρθε στην Τιχουάνα μέσω της γαλλικής Γουιάνας.
Στο στρατόπεδο της Τιχουάνα λειτουργεί και μια ομάδα στήριξης για μετανάστες ΛΟΑΤΚΙ+. Μέχρι στιγμής, οι μεξικανικές αρχές δεν σκοπεύουν να κλείσουν το στρατόπεδο, έτσι κι αλλιώς όμως η πεζογέφυρα που οδηγεί στο Σαν Ντιέγκο έχει κλείσει λόγω της πανδημίας. Παρ’ όλ΄ αυτά, οι Μιξικανοί επιμένουν: «Έχουμε πίστη στον Θεό και στον Τζο Μπάιντεν».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ένα λάθος θα ήταν καταστροφικό»
Τι υποσχέθηκε και τι έπραξε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Ιανουάριο του 2025
Τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο χωρών, οι θρησκευτικές και πολιτιστικές διαφορές
Οι αμερικανικοί δασμοί, τα επιχειρήματα του Λευκού Οίκου και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στο κέντρο του κόσμου (του)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της σύγχρονης Μέσης Ανατολής εξηγεί το γιατί
Μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία
Ο ποντίφικας έχει επικρίνει ορισμένες από τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ
H προειδοποίηση του επικεφαλής της JP Morgan από το Νταβός
Το SEMAF υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι οι εργαζόμενοι του τομέα είχαν καταγγείλει «την κακή κατάσταση» του δικτύου
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Πολιτοφυλακής και της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων
Mια εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στους Ρεπουμπλικανούς
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τους δασμούς που είχε επιβάλει σε 8 χώρες από την 1η Φεβρουαρίου
Ξυλοδαρμοί, πείνα και απόλυτη απομόνωση
Η κόντρα του CEO της αεροπορικής με τον μεγιστάνα ξεκίνησε με αφορμή το Wifi
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια είναι σφοδρός επικριτής του προέδρου
Ανησυχία στο Κογκρέσο για στρατιωτική εμπλοκή στη Γροιλανδία – Ψηφίσματα, δασμοί και εσωκομματικές ρωγμές
Ο ΥΠΕΞ Δανίας προειδοποιεί ότι δασμοί και απειλές Τραμπ πλήττουν ΝΑΤΟ και παγκόσμια τάξη
Tην ώρα που οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται εμφανώς διστακτικοί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.