Κοσμος

Η Βοστώνη γιορτάζει την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου

Τα εστιατόρια και τα μπαρ εφαρμόζουν μέτρα ασφαλείας κι οι ιρλανδικές παμπ που πανηγυρίζουν κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου δεν αποτελούν εξαίρεση

elpida-koymiotou.jpg
Ελπίδα Κουμιώτου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
St. Patrick's Day
©EPA/SHAWN THEW

Ο εορτασμός της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου στη Βοστώνη εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού: Πώς θα γιορτάσουν οι Ιρλανδοί και πώς θα λειτουργήσουν οι παμπ.

«Συγκρατηθείτε» γράφει η εφημερίδα Boston Globe απευθυνόμενη στους Αμερικανο-ιρλανδούς που θέλουν να γιορτάσουν απόψε την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου. Οι αξιωματούχοι της πόλης υπενθυμίζουν ότι τα εστιατόρια και τα μπαρ εφαρμόζουν μέτρα ασφαλείας κι ότι οι ιρλανδικές παμπ που πανηγυρίζουν κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου δεν αποτελούν εξαίρεση.

Η Βοστώνη έχει βαθιές ιρλανδικές ρίζες και τουλάχιστον δύο συνοικίες, η νότια Βοστώνη και το Τσαρλστάουν, διατηρούν έντονη ιρλανδική φυσιογνωμία. Πέρυσι, ο δήμαρχος Marty Walsh ακύρωσε την παρέλαση του Αγίου Πατρικίου στη νότια Βοστώνη, ενώ ο κυβερνήτης της πολιτείας Charlie Baker κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διέταξε λοκντάουν τριών εβδομάδων από τις 17 Μαρτίου. Έκτοτε, μερικές από τις ιρλανδικές παμπ δεν έχουν ξανανοίξει. Άλλες  προσφέρουν μπίρα στο πεζοδρόμιο. Απόψε μπορούν να παραμείνουν ανοιχτές αλλά με περιορισμούς στον αριθμό των θαμώνων και πάλι με το σύστημα του πεζοδρομίου, αν και η θερμοκρασία στη Βοστώνη είναι γύρω στους μηδέν βαθμούς Κελσίου.

St. Patrick's Day
© EPA/JASON SZENES

Πολλοί άνθρωποι ξεκίνησαν την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου από χθες: το Black Rose στην οδό Στέιτ, παραδοσιακή παμπ απ’ όπου ξεπήδησαν γνωστά ιρλανδικά μουσικά συγκροτήματα όπως οι Dropkick Murphys και οι Black 47, θα άνοιξε σήμερα στις 8 το πρωί και ήδη από τις 6 είχαν σχηματιστεί ουρές απ' έξω. «Οι Αμερικο-ιρλανδοί θα ξεκινήσουν τη μέρα τους στο Black Rose και θα συνεχίσουν μέχρι τις 2 το επόμενο πρωί», λέει ο ιδιοκτήτης της παμπ Paul Wilson. Κι επειδή φέτος δεν μπορεί να υπάρξει live, θα προβληθεί βίντεο 90 λεπτών των Devri, μιας από τις μπάντες που εμφανίζονται συχνά στο Black Rose, που θα παίζει σε πολλές οθόνες για τους επισκέπτες που έχουν κάνει κρατήσεις για φαγητό. Διατίθεται πλήρες ιρλανδικό μενού, όπως και πλήρες μπαρ, αλλά κάθε κράτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 90 λεπτά, μετά από τα οποία το προσωπικό θα απολυμαίνει τα τραπέζια και θα καλωσορίζει νέους επισκέπτες. Εξαιτίας τη πανδημίας, το Black Rose έχασε τη μίσθωση του δευτέρου ορόφου με αποτέλεσμα μείωση της χωρητικότητάς του από 420 σε 196 άτομα. Έτσι κι αλλιώς, σήμερα τα μέτρα δεν επιτρέπουν πάνω από 70 άτομα μέσα στην αίθουσα.

St. Patrick's Day
© EPA/SHAWN THEW

Η live μουσική είναι  μεγάλη παράδοση στις ιρλανδικές παμπ και συνήθως οι θαμώνες τραγουδούν μαζί με τις μπάντες. Η παμπ Dunn-Gaherin's Food & Spirits στη δυτική πλευρά της πόλης είχε προσλάβει μπάντα από πέρυσι, αλλά η ζωντανή εμφάνιση ακυρώθηκε. Εξάλλου, πέρυσι η Dunn-Gaherin είχε ετοιμάσει 400 κιλά βοδινού κρέατος για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, αλλά εκείνη τη μέρα οι αρχές επέβαλαν λοκντάουν και ο ιδιοκτήτης μετέτρεψε την παμπ σε take-away, χάνοντας πάνω από το 50% των εσόδων του. Η απώλεια 50% αφορά ολόκληρη τη χρονιά, όχι μόνο τη μέρα της γιορτής. Φέτος, η Dunn-Gaherin θα λειτουργήσει μόνο από τις 3 μ.μ. μέχρι τις 10 μ.μ. όχι μόνο εξαιτίας των μέτρων, αλλά και διότι στο μεταξύ έχει απολύσει προσωπικό.

Υπάρχει έντονη ανησυχία για τις μακροχρόνιες συνέπειες της συρρίκνωσης της σκηνής των ιρλανδικών παμπ στην ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης, που σημαίνει απώλεια χώρων συνάντησης των Βοστωνέζων. «Οι παμπ είναι πολύτιμες για την κοινότητα», λέει ο ιδιοκτήτης της Dunn-Daherin. «Στις ιρλανδικές παμπ οι άνθρωποι δεν συναντούν μονάχα φίλους: βρίσκουν δουλειές, ανταλλάσσουν εξυπηρετήσεις. Δεν είναι θέμα φαγητού και ποτού, είναι θέμα κοινοτικής ζωής και αλληλεγγύης. Όποιος δεν ξέρει τη ζωή στη Βοστώνη, νομίζει ότι πάμε στις παμπ για να γίνουμε φέσι απ’ τις μπίρες».

Η άνοιξη αργεί κάπως στη Μασαχουσέτη αλλά μερικές ιρλανδικές παμπ άρχισαν να ανοίγουν υπαίθριους χώρους: Η Druid στο Κέμπριτζ και η Urren στο Σόμερβιλ είναι από αυτές. Υπάρχουν όμως κάποιες που παραμένουν σε χειμερία νάρκη: η Kinsale και η Asgard παραπονιούνται ότι δεν έχουν πού να τοποθετήσουν τραπεζάκια έξω και παραμένουν κλειστές. Ο δήμαρχος Μarty Walsh προσπαθεί να ενθαρρύνει το take-away αλλά οι ιδιοκτήτες των παμπ επιμένουν ότι ιρλανδική παμπ δεν σημαίνει να σκας από το φαγητό ―σημαίνει να βρίσκεσαι δίπλα στους άλλους και να ακούς ιρλανδέζικα βιολιά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ